Sindikati obrazovanja će razmatrati dalje poteze nakon vesti da im umesto 14,6 odsto, sleduje povišica od devet procenata

9 novembra, 2018

Protest prosvetara krajem novembra?

Nakon odluke Vlade Srbije da se uvođenje platnih razreda odlaže za 2020. godinu i najave da će zaposleni u obrazovanju dobiti povećanje plata za devet, umesto obećanih 14,67 odsto, sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja razmatraju dalje korake.
Nekih sindikalnih aktivnosti će sigurno biti, poručuju iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije, ali će konkretni potezi biti poznati nakon što se o tome izjasni članstvo i rukovodeći organi sindikata.
Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, razmatra se predlog da krajem novembra bude održan protest, a u ovom trenutku je malo verovatan scenario da bi štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenim časovima na 30 minuta mogao da bude ponovo aktiviran.
Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović napominjući da će o daljim potezima danas raspravljati Izvršni odbor tog sindikata, a sledeće nedelje i Glavni odbor.
– Prosvetni radnici su razočarani, besni i osećaju se prevareno jer po ko zna koji put Vlada nije ispoštovala dogovor – kaže Živanović, koji odlaganje primene platnih razreda ocenjuje kao neozbiljan i potez bez presedana u socijalnom dijalogu.
Na pitanje kojim procentom povećanja plata bi bio zadovoljan, Živanović odgovara da je nezgodno unapred o tome govoriti, ali napominje da će sindikat na čijem je čelu predložiti da se u kolektivnom ugovoru definiše način i dinamika isplate toplog obroka i regresa, koji su socijalna kategorija i ne treba da budu element zarade.
Sindikat obrazovanja Srbije je već tražio sastanke sa ministrima finansija i prosvete, a Predsedništvo tog sindikata zakazano je za sredu, potvrdila je za Danas Valentina Ilić, predsednica SOS. Ona je ocenila kao „presedan“ predlog u nacrtu budžeta za iduću godinu da zaposleni u predškolstvu ne budu obuhvaćeni povećanjem plata za devet odsto, kao i ostali sektori obrazovanja. Prema tom predlogu, zaposlenima u predškolskim ustanovama bi sledovala povišica od sedam odsto.
Jedini digli glas
Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, odbacuje odgovornost sindikalnih lidera za epilog kojim se platni razredi odlažu. Dodaje da je odluku o odlaganju primene platnih razreda donela Vlada, a da sindikate nije ni pitala.
– Uložili smo maksimalan trud i vreme da se izborimo za što bolju poziciju obrazovanja u predlogu platnih grupa i razreda. Mi smo jedina delatnost čiji se glas čuo, a da toga nije bilo, ostali bismo u platnim grupama i razredima koji su bili planirani prvobitnom matricom. Oni su planirali da postojeće koeficijente samo preslikaju u platne grupe i razrede, ali im to nije uspelo jer smo se pobunili. Ne možete uvoditi platne razrede bez para – poručuje Brajković, napominjući da će sindikati nastaviti da rade na predlogu platnih grupa i razreda i da neće čekati decembar 2019. godine.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama