Sindikati poručuju radnicima: Zaštitite se od otpuštanja Kolektivnim ugovorom

5 marta, 2016

Racionalizacija u javnom sektoru samo što je počela, a već se sumnja na zloupotrebu. Otpušteni radnici žale se na nepotizam, političke privilegije, ali i revanšizam rukovodilaca prema nelojalnima. U Ministarstvu državne uprave kažu da stroga kontrola inspekcija garantuje da nužno otpuštanje ne bude i nepravedno, dok iz sindikata poručuju: pokušajte da se, na osnovu Kolektivnog ugovora, zaštitite pre nego što vam uruče otkaz.
kolektivni_rtvborPosle deset godina radnog staža u Zavodu za sport, inženjer Nebojša Džodan našao se na spisku tehnoloških viškova. Kaže, bez najave i bez obrazloženja.
“Ja sam otac troje dece, trenutno niko u mojoj porodici ne radi. Koje kriterijume, koje razloge, nikada mi nije objašnjeno”, rekao je inženjer poljoprivrede Džodan.
Prekobrojno je još sedmoro zaposlenih u Zavodu. Među njima i oni koji su ukazivali na korupciju i prijavili mobing. Direktor tvrdi – zloupotrebe racionalizacije nema. Ukinuta su nepotrebna radna mesta.
“Nema nikavog razloga za nekom, kako to oni nazivaju, osvetom ili da je neki revanšizam u pitanju. Ja se nadam da će kolege koje imaju pravo da se zakonom zaštite, da će to i učiniti”, rekao je direktor Zavoda za sport i sportsku medicinu Goran Bojović.
Sumnju na zloupotrebu najpre bi trebalo da proveri komisija iz nadležnog ministarstva. Brana nepravednom otpuštanju je bodovanje na osnovu Kolektivnog ugovora, da se na ulici ne bi našli samohrani roditelji i socijalno ugroženi.
Otpušteni stomatolozi u Domu zdravlja u Kuršumliji žalili su se i na revanšizam, ali i na nepotizam pri racionalizaciji. Komisija pri Ministarstvu zdravlja utvrdila je da su kriterijumi za tehnološke viškove sporni.
“Insistiramo da se pravilno izboduju, a da nam ministarstvo odgovori na koji način je i ko je dozvolio da se u vreme zabrane zapošljavanje sa već postojećim viškom stomatologa zaposle još dva stomatologa”, kaže Svetlana Petrović Đorđević iz Komisije za racionalizaciju stomatologa pri Minsitarstvu zdravlja.
Iz Ministarstva zdravlja nema odgovora. U Ministarsvu državne uprave uzdaju se u dvostruku kontrolu inspekcija.
“Inspekcije će da proveravaju slučajeve kod kojih su donete neke negativne odluke, na samom kraju treba da dođe do isplate otpremnine tako da će i u toj fazi da kontroliše da li je sve bilo urađeno u skladu sa zakonom”, rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić.
Savet sindikata je – zaštitite se pre nego što vam otkaz uruče. Posle se, kažu, malo šta se može popraviti.
“Poslodavci strogo paze i primenjuju zakon s te strane poštuju koga će otpustiti tako da se sklope kockice gde neće biti mogućnosti da se ti ljudi pravno zaštite”, naveo je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
Zaštita od zloupotrebe nužna je već na startu racionalizacije. Jer, do kraja godine otkaz bi trebalo da dobije 35.000 ljudi.
Više na: RTS
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama