Синдикати поручују радницима: Заштитите се од отпуштања Колективним уговором

март 5, 2016

Рационализација у јавном сектору само што је почела, а већ се сумња на злоупотребу. Отпуштени радници жале се на непотизам, политичке привилегије, али и реваншизам руководилаца према нелојалнима. У Министарству државне управе кажу да строга контрола инспекција гарантује да нужно отпуштање не буде и неправедно, док из синдиката поручују: покушајте да се, на основу Колективног уговора, заштитите пре него што вам уруче отказ.
kolektivni_rtvborПосле десет година радног стажа у Заводу за спорт, инжењер Небојша Џодан нашао се на списку технолошких вишкова. Каже, без најаве и без образложења.
“Ја сам отац троје деце, тренутно нико у мојој породици не ради. Које критеријуме, које разлоге, никада ми није објашњено”, рекао је инжењер пољопривреде Џодан.
Прекобројно је још седморо запослених у Заводу. Међу њима и они који су указивали на корупцију и пријавили мобинг. Директор тврди – злоупотребе рационализације нема. Укинута су непотребна радна места.
“Нема никавог разлога за неком, како то они називају, осветом или да је неки реваншизам у питању. Ја се надам да ће колеге које имају право да се законом заштите, да ће то и учинити”, рекао је директор Завода за спорт и спортску медицину Горан Бојовић.
Сумњу на злоупотребу најпре би требало да провери комисија из надлежног министарства. Брана неправедном отпуштању је бодовање на основу Колективног уговора, да се на улици не би нашли самохрани родитељи и социјално угрожени.
Отпуштени стоматолози у Дому здравља у Куршумлији жалили су се и на реваншизам, али и на непотизам при рационализацији. Комисија при Министарству здравља утврдила је да су критеријуми за технолошке вишкове спорни.
“Инсистирамо да се правилно избодују, а да нам министарство одговори на који начин је и ко је дозволио да се у време забране запошљавање са већ постојећим вишком стоматолога запосле још два стоматолога”, каже Светлана Петровић Ђорђевић из Комисије за рационализацију стоматолога при Минситарству здравља.
Из Министарства здравља нема одговора. У Министарсву државне управе уздају се у двоструку контролу инспекција.
“Инспекције ће да проверавају случајеве код којих су донете неке негативне одлуке, на самом крају треба да дође до исплате отпремнине тако да ће и у тој фази да контролише да ли је све било урађено у складу са законом”, рекао је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић.
Савет синдиката је – заштитите се пре него што вам отказ уруче. После се, кажу, мало шта се може поправити.
“Послодавци строго пазе и примењују закон с те стране поштују кога ће отпустити тако да се склопе коцкице где неће бити могућности да се ти људи правно заштите”, навео је председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.
Заштита од злоупотребе нужна је већ на старту рационализације. Јер, до краја године отказ би требало да добије 35.000 људи.
Више на: РТС
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама