Синдикати просветних радника против отворених конкурса

4 фебруара, 2017

Сва четири репрезентативна синдиката образовања инсистирају да се у новом Закону о основама система образовања и васпитања нађе члан који дефинише да се радни однос може засновати преузимањем запослених и конкурсом.
У радној верзији нацрта планирано је запошљавање на основу конкурса на велика врата, чему се синдикати противе. Уколико не буду уважени наши ставови по овом питању, могући су протести и штрајкови – поручује за Данас Звонимир Јовић, члан Уније синдиката просветних радника Србије, сумирајући резултате јучерашњег састанка представника синдиката образовања и Министарства просвете, на којем се разговарало о радној верзији новог закона.
Он каже да су синдикати инсистирали да се у закону нађе и решење по којем је могуће преузимање запослених из друге установе, а које већ постоји у члану шест посебног колективног уговора, али су поједини просветни инспектори одбијали да га прихвате, уз образложење да је закон изнад ПКУ. Каже да је збрињавање технолошких вишкова кључно за синдикате и да ће на томе инсистирати.
– Став Уније синдиката просветних радника је да би у школском одбору четири члана требало да чине представници запослених у школи, три из локалне самоуправе и два представника родитеља или да формула буде три, два, два, где би запослени такође чинили већину. Тражили смо да директора школе бира школски одбор, а да га именује министар, с тим што би могао да буде изабран само кандидат који добије подршку више од половине запослених. Подржавамо предлог да министар може под одређеним условима да разреши директоре, као и школски одбор по налогу инспекције – истиче Јовић.
Он каже да број чланова Националног просветног савета не треба смањивати, већ да је потребно да у том телу седе представници свих репрезентативних синдиката, као и да Савет треба да задржи постојеће надлежности. Уместо месечне надокнаде од око 40.000 динара, чланови НПС-а који присуствују седници треба да добију дневницу која по закону износи нешто преко 2.200 динара и да им се плате путни трошкови, јер би се тако уштедело, наводи Јовић.
Из Гранског синдиката просветних радника “Независност” поручују да преузимање запослених мора да буде приоритетан начин заснивања радног односа, као и да нови закон треба да реши питање заштите запослених у школама од родитеља, старатеља и трећих лица.
Директор уз подршку колектива
Некадашњи председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић подржава идеју да министар просвете разрешава директоре школа, док могућност да их он поставља оцењује као “враћање у доба министра Данила Ж. Марковића”. Павловић за Данас истиче да је предлог, договорен током мандата претходног министра Срђана Вербића, да кандидат за директора мора да обезбеди подршку више од половине колектива, “једино рационално решење”.
– Не видим разлог зашто кандидат за директора мора да буде из реда запослених у просвети. Зашто, рецимо, неко ко је успешно водио фирму са 2.000 радника не би био добар директор школе? Нека сви ти људи положе испит за лиценцу, па нека се из тог скупа бира директор – наводи Павловић.
 
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама