Sindikati prosvetnih radnika protiv otvorenih konkursa

4 februara, 2017

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja insistiraju da se u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nađe član koji definiše da se radni odnos može zasnovati preuzimanjem zaposlenih i konkursom.
U radnoj verziji nacrta planirano je zapošljavanje na osnovu konkursa na velika vrata, čemu se sindikati protive. Ukoliko ne budu uvaženi naši stavovi po ovom pitanju, mogući su protesti i štrajkovi – poručuje za Danas Zvonimir Jović, član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sumirajući rezultate jučerašnjeg sastanka predstavnika sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete, na kojem se razgovaralo o radnoj verziji novog zakona.
On kaže da su sindikati insistirali da se u zakonu nađe i rešenje po kojem je moguće preuzimanje zaposlenih iz druge ustanove, a koje već postoji u članu šest posebnog kolektivnog ugovora, ali su pojedini prosvetni inspektori odbijali da ga prihvate, uz obrazloženje da je zakon iznad PKU. Kaže da je zbrinjavanje tehnoloških viškova ključno za sindikate i da će na tome insistirati.
– Stav Unije sindikata prosvetnih radnika je da bi u školskom odboru četiri člana trebalo da čine predstavnici zaposlenih u školi, tri iz lokalne samouprave i dva predstavnika roditelja ili da formula bude tri, dva, dva, gde bi zaposleni takođe činili većinu. Tražili smo da direktora škole bira školski odbor, a da ga imenuje ministar, s tim što bi mogao da bude izabran samo kandidat koji dobije podršku više od polovine zaposlenih. Podržavamo predlog da ministar može pod određenim uslovima da razreši direktore, kao i školski odbor po nalogu inspekcije – ističe Jović.
On kaže da broj članova Nacionalnog prosvetnog saveta ne treba smanjivati, već da je potrebno da u tom telu sede predstavnici svih reprezentativnih sindikata, kao i da Savet treba da zadrži postojeće nadležnosti. Umesto mesečne nadoknade od oko 40.000 dinara, članovi NPS-a koji prisustvuju sednici treba da dobiju dnevnicu koja po zakonu iznosi nešto preko 2.200 dinara i da im se plate putni troškovi, jer bi se tako uštedelo, navodi Jović.
Iz Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” poručuju da preuzimanje zaposlenih mora da bude prioritetan način zasnivanja radnog odnosa, kao i da novi zakon treba da reši pitanje zaštite zaposlenih u školama od roditelja, staratelja i trećih lica.
Direktor uz podršku kolektiva
Nekadašnji predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović podržava ideju da ministar prosvete razrešava direktore škola, dok mogućnost da ih on postavlja ocenjuje kao “vraćanje u doba ministra Danila Ž. Markovića”. Pavlović za Danas ističe da je predlog, dogovoren tokom mandata prethodnog ministra Srđana Verbića, da kandidat za direktora mora da obezbedi podršku više od polovine kolektiva, “jedino racionalno rešenje”.
– Ne vidim razlog zašto kandidat za direktora mora da bude iz reda zaposlenih u prosveti. Zašto, recimo, neko ko je uspešno vodio firmu sa 2.000 radnika ne bi bio dobar direktor škole? Neka svi ti ljudi polože ispit za licencu, pa neka se iz tog skupa bira direktor – navodi Pavlović.
 
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama