Синдикати нису против нових запошљавања у просвети

13 јула, 2016
Представници три просветна синдиката затражили су данас хитан састанак са премијером Александром Вучићем због предлога измене и допуне Правилника о финансирању школа, који предвидја запошљавање 2.000 ненаставног кадра, због чега ће, како кажу, просветни радници остати без повећања плата.
“Како средства за плате нису обезбедјена у буџету за 2016. годину, терет уводјења нових радника у систем образовања сносиће запослени тако што ће повећање плате, које им је обећано, бити распоредјено на нове извршиоце”, наводи се у саопштењу.
Синдикат образовања Србије, ГСПРС Независност и Синдикат радника у просвети Србије обратили су се премијеру Србије за хитан пријем како би разговарали о последицама повећања броја запослених у основним и средњим школама, али и због проблема решавања технолошких вишкова, као и учешћу синдиката у изради Закона о платама у јавним службама.
“Синдикати нису против запошљавања уколико је оно у циљу побољшања образовно васпитног процеса, али смо против тога да запослени преко својих плата сносе терет таквог запошљавања”, наводи се у заједничком саопштењу три синдиката.
Како се наводи на седница Комисије за измене и допуне правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност основног и средњег образовања и васпитања, одржаној 12. јула , донет је предлог од стране Министарства просвете и Уније синдиката просветних радника Србије који предвидја запошљавање 2.000 нових извршилаца који нису директно везани за наставни процес.
Унија синдиката просветних радника Србије саопштила је јуче да ће се залагати да свака школа има секретара, шефа рачуноводства, психолога, педагога, довољан број домара, теткица.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


6 коментара на "Синдикати нису против нових запошљавања у просвети

 1. Marina каже:

  A gde su bibliotekari koji su 1. septembra 2015. desetkovani? Da li nas to i sindikalci brišu iz sistema obrazovanja?

  1. Стеван каже:

   Марина, Унија је била више него јасна у саопштењу: и библиотекари. Прочитајте званичан предлог Уније на сајту Уније, а не препричавања новинара Танјуга који, узгред, није ни био на конфренецији за штампу.

 2. Profesor каже:

  Zašto se bune sekretari, pedagozi i bibliotekari? Zadnjih 10 godina višak su nastvnici kojima se broj časova smanjivao, dok direktori, sekretari, pedagozi imali su 100% norme. Smanjenjem broja odeljenja mora i njima da se smanji % angažovanja, tako da nemaju prava da se bude zašto je 1. septembra njima smanjena norma. Npr. u jednoj seoskoj školi koja je imala 15 odeljenja i ono 260 učenika imali su 100% bibliotekara, koji je za godinu dana rada izdao samo 57 knjige. O čemu mi pričamo o radu ili podržavanju i plaćanju nerada.

 3. Lj каже:

  Prof. je u pravu ili mi zivimo u PREBOGATOJ ZEMLJI na brdovitom Balkanu.

 4. Profesor каже:

  Da li je predlog normalan da npr. škola sa 8 odeljenja koja nema nijednog nastavnika primljenog na 100% angažovanja ima pedagoga, sekretata, šefa računovodstva i direktora koji imaju 100% norme? Oni koji učestvuju u kreiranju ovakvih pravilnika nemaju pravu sliku o situaciju na terenu. Ako se takav pravilnik usvoji mi za dve do tri godine dolazimo u potpunom kolapsu, jer će tek tada da imamo tehnološke viškove.

 5. Деја каже:

  Шта је са вероучитељима? Крајње је време да и они добију могућност да буду запослени за стално и да полажу за лиценцу.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама