Sirmijumska avantura: Knjiga za predtinejdžere u kojoj sami biraju avanturu i vraćaju se u magični IV vek

8 avgusta, 2021

Kada su u predtinejdžerskom uzrastu, decu je obično teško zainteresovati za čitanje. Većina njih već je upoznala “čari” novih tehnologija koje ih mnogo više privlače nego pisana reč. Zadatak dečjih pisaca danas teži je nego ikad – takmičiti se sa tehnologijom koja neprestano napreduje i traži nove načine da nas prikuje za ekrane, nije nimalo jednostavno.

Međutim, nova edicija istorijskih romana Kreativnog centra pod nazivom IZABERI AVANTURU, vodi čitaoce u uzbudljiv svet istorije i mašte, u kojem će sretati zanimljive, slavne ili sasvim obične ljude iz prošlosti. Dok čitaju, sami će moći da odlučuju o toku svoje pustolovine i da izaberu put koji će ih odvesti do jednog od deset mogućih završetaka. Dakle, kao u nekoj video-igri, ali uz sve benefite koje nosi čitanje.

Sirmijumska avantura je knjiga koja čitaocima omogućava da se izbliza upoznaju sa antičkim Sirmijumom, rimskim carskim gradom, koji se nalazi na području današnje Sremske Mitrovice. To je zabavna interaktivna priča u koju svaki čitalac može da se uživi i da sam postane junak uzbudljivih avantura.

Uspešni autorski tandem knjige Sirmijumska avantura, koji iza sebe ima već nekoliko objavljenih izdanja, čine profesor engleskog jezika i književnosti Jelena Šuput i istoričar Gorana Lemajić sa kojima razgovaramo o ovoj knjizi.

O čemu je knjiga Sirmijumska avantura?

Gorana: Sirmijumska avantura je knjiga koja opisuje dogodovštine dečaka i devojčice, koji su se na magičan način našli u starom rimskom gradu Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici. Doživljavajući mnoštvo fantastičnih avantura, deca upoznaju mnoge značajne ličnosti iz prošlosti i otkrivaju pregršt zanimljivosti o svakodnevnom životu u Rimskom carstvu. Saznaće kako su se Rimljani hranili, oblačili i ukrašavali, u šta su verovali i kako su se zabavljali. Posetiće rimsku školu i vojni logor, učestvovati u trci kočija, istražiti unutrašnjost rimskih termi, akvadukta i carske palate.

Kako je knjiga nastala?

Jelena: Učestvujući u promociji kulturno-istorijskog nasleđa našeg grada i organizaciji edukativnih programa poput predstava, kvizova i radionica za najmlađe i realizujući predavanja o Sirmijumu u osnovnim školama u našem gradu i okolnim mestima, imale smo priliku da opipamo puls budućih čitalaca i oslušnemo kakva su njihova interesovanja.

Aleksa Jovanović, Jelena Šuput i Gorana Lemajić

Tako je „Sirmijumska avantura“ rezultat ideje da napišemo knjigu iz koje bi deca učila o Sirmijumu, ali na nenametljiv, zabavan i prividno spontan način. Cilj nam je bio da za knjigu zainteresujemo i one koje inicijalno ne zanima istorija Sirmijuma, pa čak ni knjige s bilo kakvom istorijskom tematikom. Potrudile smo se da to postignemo kroz jednu uzbudljivu interaktivnu avanturu zasnovanu na istorijskim činjenicama, uz dozu mašte, humora, stihova i zadataka, protkanu istorijskim podacima i zanimljivostima. U tome nam je pomogao Goranin analitični naučni pristup i moje iskustvo u radu s decom različitih uzrasta, kao i zajednički rad i ljubav prema istoriji, knjigama i pisanju. 

Kako je knjiga koncipirana? 

Jelena: Deca danas imaju veoma visoke standarde kada je reč o atraktivnosti sadržaja koji im se nudi i kako bi se zainteresovala za čitanje i učenje, neophodno je pribeći nekim malim domišljatim lukavstvima. Setile smo se kako su nam u detinjstvu naročitu pažnju držale knjige u kojima čitaoci biraju nastavak priče i rešile da se i same upustimo u pisanje jedne takve avanture. Tako je nastala ova knjiga u kojoj čitaoci mogu da se poistovete s glavnim likovima i postanu deo priče. Na kraju svake stranice oni donose odluke i prave izbor kako da nastave priču stvarajući tako sopstvenu pustolovinu koja može da se završi na deset različitih načina. Nadamo se da smo tako postigle da deca pred sobom imaju knjigu kojoj će poželeti da se vraćaju jer u svakoj interakciji s njom mogu da dožive drugačiju avanturu i saznaju nove istorijske podatke i zanimljivosti. 

Kom je uzrastu namenjena?

Jelena: Volimo u šali da kažemo da su knjige koje pišemo namenjene i maloj i velikoj deci. U razgovoru s roditeljima saznale smo da knjigu čitaju i deci mlađoj od školskog uzrasta, kao i da se i sami roditelji pritom zabave maštajući, komentarišući i donoseći odluke o tome kako da nastave priču zajedno sa svojim mališanima. Ipak, realno bi bilo reći da je knjiga prevashodno namenjena deci uzrasta od 8 do 12 godina.

Koliko su podaci iz knjige verodostojni – da li je reč o romansiranoj istoriji ili vernim istorijskim činjenicama? 

Gorana: Priča je istkana oko autentičnih istorijskih činjenica, ali kako je ovo ipak jedna fantastična avantura namenjena deci, neke od njihovih dogodovština u knjizi plod su mašte. Na skoro svakoj strani nalaze se dodatni istorijski podaci o životu ljudi tog doba, građevinama u kojima se nalaze i značajnim ličnostima i božanstvima koje sreću čitajući knjigu. Trudile smo se da izaberemo kombinaciju zanimljivih i važnih istorijskih podataka i da ih deci predstavimo na pitak i dopadljiv način. 

Ilustracije u knjizi su veoma privlačne. Radio ih je Aleksa Jovanović. Koliko one verno odslikavaju istorijski period koji je opisan u knjizi? 

Gorana: Prilikom planiranja crteža za knjigu sa urednicom smo prikupile mnoštvo fotografija i ilustracija predmeta, građevina i ličnosti u vezi sa ovim periodom istorije. Pokušale smo da nađemo što verodostojnije primere za sve što će biti nacrtano. Zatim su urednica Milena Trutin i ilustrator Aleksa Jovanović ovaj materijal selektovali i osmislili ilustracije koje bi bile privlačne i jasne deci. Finalni crteži su umetnikova interpretacija autentičnih primera iz prošlosti. Oni su tu da knjigu učine još zanimljivijom i atraktivnijom i da pomognu deci da na pravi način vizuelno dožive antički Sirmijum, stare Rimljane, njihove običaje i predmete iz ovog perioda.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama