Систем “Пронађи ме” почиње с радом данас. Ево како ће изгледати

У Србији ће данас бити пуштен у рад систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе “Пронађи ме” који у више земаља света већ постоји као ”Амбер Алерт”.

У случају нестанка детета, у првој фази медији ће прекинути емитовање програма, у првих осам сати на сваких 30 минута.

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је да ће се Амбер Алерт систем “Пронађи ме” разликовати од сличних система у свету по томе што се радило на превазилажењу проблема и мањкавости које су друге земље имале, али и да је тај систем прилагођен условима у Србији.

“Сматрам да ће наш систем заиста добро радити јер смо га ми подредили нашем поднебљу и ономе што видимо да јесте проблем када причамо о нестанцима наше деце. Морам рећи да је систем Пронађи ме први у региону и у већем делу земаља Европе”, рекао је Јурић за Танјуг.

Јурић је објаснио да ће се систем развијати у две фазе.

Према његовим речима, у првој фази медији ће прекинути са емитовањем својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута.

“Прекидање ће се огледати у томе да ће морати да се објави једна форматирана фотографија несталог детета са основним информацијама и евентуално неки подаци везани за сам нестанак, у смислу где је дете последњи пут виђено, шта је имало на себи”, указао је Јурић.

Навео је да ће затим мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова (МУП).

Такође, ЈП “Путеви Србије”, аеродром Никола Тесла, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

На питање који су критеријуми за покретање система, Јурић је нагласио да систем не може бити покренут са сваким пријављеним нестанком, већ морају бити испуњени одређени услови.

“Уколико је дете млађе од седам година, систем ће се аутоматски покренути. Такође ће се покренути и ако је дете млађе од 18 година и има неки облик инвалидитета, као и у ситуацији када се поуздано зна да је дете у животној опасности”, објаснио је Јурић.

Истакао је да ће искључиво полиција водити рачуна о покретању и прекиду система.

Јурић каже да ће друга фаза надоградње система почети одмах након прве фазе и она ће укључити друге чиниоце који треба да учествују у ширењу информација о несталом детету.

“Ту пре свега мислим на тржне центре, на бензинске пумпе, дакле нафтне компаније, ту ће бити и банке и друга места где је велика фреквенција људи. Оно што је такође јако важно рећи јесте да ћемо у тој другој фази укључити и друштвене мреже”, навео је Јурић.

Рекао је да је, према његовим сазнањима, МУП већ у контакту са компанијом “Мета” како би се решио проблем одговорних лица која ће гарантовати да се објава о нестанку повуче када дете буде пронађено.

Извор: Политика