Ситуације у сарадњи са родитељима

31 јула, 2014

САРАДЊА СА РОДИТЕЉИМА

1. На дан ”отворених врата” долази родитељ који каже да његово дете улаже велики рад, али не постиже успех који родитељи и дете очекују и желе.
• Уважити родитеља. Тражити заједно разлоге. ”Који су критеријуми да је нешто тешко?” Кроз емпатију показати разумевање за очекивања родитеља. Разговором ставити родитељу до знања да у школи постоје усмене и писмене провере. Испричати му који су поступци, односно технике учења, можда његово дете није научило како треба правилно да учи.

2. Долази вам родитељ који каже да су ваши задаци веома захтевни и тешки и да је незадовољан оценом свог детета.
• Питати родитеља како би он осмислио задатке да је наставник?
Кроз разговор сазнати колико се дете припремило за контролну вежбу, колико и како је учило. Можда се дете плаши нечега, па зато прави грешке. Дискретно ставити до знања родитељу да препустити професионалности наставника да то процени.

3. На дан ”отворених врата” долази вам родитељ и почиње да виче да се према његовом детету понашате некоректно и да га мрзите.
• Умирити родитеља и рећи му да то није тачно. Разговарати о детету. Родитељу се понуди сарадња. ”Могу ли да чујем вашу причу, шта вам је дете рекло?” Открити узрок разговором. Доћи до тога како дете то види.
Ако је родитељ баш агресиван позвати школског полицајца у помоћ.

4. Током часа улеће један родитељ и почиње да виче на дете из одељења нападајући га да је малтретирао његово дете.
• Прекинути родитеља и не дозволити му да даље вређа дете. Замолити га да напусти учионицу и да сачека крај часа, па ће након тога поразговарати. Кроз разговор му ставити до знања, да је неправилно поступио, тако се не решавају проблеми, то није начин, јер је дао себи слободу да прекине час и пред осталом децом вербално напада и вређа ученика, притом игноришући присуство наставника. За такву врсту проблема родитељ се обрати наставнику, а наставник ће се позабавити решавањем ситуације. Даљи кораци: ненасилна комуникација, приступ и једном и другом ученику са емотивне стране.

5. На родитељски састанак вам долази родитељ неприкладно обучен за ту ситуацију.
• Том приликом родитељу треба рећи да, сходно правилнику, не може доћи тако одевен у школу, јер је у питању јавна установа. Указати на фин начин да постоје нека правила и прописи како се треба обући, а која би требало испоштовати, и која уосталом важе и у другим установама, па тако и у школи.

Одговори су из књиге „Проверите како васпитавате у школи“ ауторке др Љубице Продановић Београд 1981.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Ситуације у сарадњи са родитељима"

  1. Sanja каже:

    Da mi je znati ko smislja ovakvu demagogiju.Kao da roditelji zele da nas slusaju.Oni imaju svoju zamisao o prosveti i samo ih ocena interesuje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама