Situacije u saradnji sa roditeljima

31 jula, 2014

SARADNJA SA RODITELJIMA

1. Na dan ”otvorenih vrata” dolazi roditelj koji kaže da njegovo dete ulaže veliki rad, ali ne postiže uspeh koji roditelji i dete očekuju i žele.
• Uvažiti roditelja. Tražiti zajedno razloge. ”Koji su kriterijumi da je nešto teško?” Kroz empatiju pokazati razumevanje za očekivanja roditelja. Razgovorom staviti roditelju do znanja da u školi postoje usmene i pismene provere. Ispričati mu koji su postupci, odnosno tehnike učenja, možda njegovo dete nije naučilo kako treba pravilno da uči.

2. Dolazi vam roditelj koji kaže da su vaši zadaci veoma zahtevni i teški i da je nezadovoljan ocenom svog deteta.
• Pitati roditelja kako bi on osmislio zadatke da je nastavnik?
Kroz razgovor saznati koliko se dete pripremilo za kontrolnu vežbu, koliko i kako je učilo. Možda se dete plaši nečega, pa zato pravi greške. Diskretno staviti do znanja roditelju da prepustiti profesionalnosti nastavnika da to proceni.

3. Na dan ”otvorenih vrata” dolazi vam roditelj i počinje da viče da se prema njegovom detetu ponašate nekorektno i da ga mrzite.
• Umiriti roditelja i reći mu da to nije tačno. Razgovarati o detetu. Roditelju se ponudi saradnja. ”Mogu li da čujem vašu priču, šta vam je dete reklo?” Otkriti uzrok razgovorom. Doći do toga kako dete to vidi.
Ako je roditelj baš agresivan pozvati školskog policajca u pomoć.

4. Tokom časa uleće jedan roditelj i počinje da viče na dete iz odeljenja napadajući ga da je maltretirao njegovo dete.
• Prekinuti roditelja i ne dozvoliti mu da dalje vređa dete. Zamoliti ga da napusti učionicu i da sačeka kraj časa, pa će nakon toga porazgovarati. Kroz razgovor mu staviti do znanja, da je nepravilno postupio, tako se ne rešavaju problemi, to nije način, jer je dao sebi slobodu da prekine čas i pred ostalom decom verbalno napada i vređa učenika, pritom ignorišući prisustvo nastavnika. Za takvu vrstu problema roditelj se obrati nastavniku, a nastavnik će se pozabaviti rešavanjem situacije. Dalji koraci: nenasilna komunikacija, pristup i jednom i drugom učeniku sa emotivne strane.

5. Na roditeljski sastanak vam dolazi roditelj neprikladno obučen za tu situaciju.
• Tom prilikom roditelju treba reći da, shodno pravilniku, ne može doći tako odeven u školu, jer je u pitanju javna ustanova. Ukazati na fin način da postoje neka pravila i propisi kako se treba obući, a koja bi trebalo ispoštovati, i koja uostalom važe i u drugim ustanovama, pa tako i u školi.

Odgovori su iz knjige „Proverite kako vaspitavate u školi“ autorke dr Ljubice Prodanović Beograd 1981.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Situacije u saradnji sa roditeljima"

  1. Sanja kaže:

    Da mi je znati ko smislja ovakvu demagogiju.Kao da roditelji zele da nas slusaju.Oni imaju svoju zamisao o prosveti i samo ih ocena interesuje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama