Скидање повишене температуре код деце без употребе лекова („Физичке процедуре“)

Већина родитеља зна колико „скидање“ повишене телесне температуре може бити изазов, поготово код мале деце. И са пуном ратном опремом у виду сирупа, чепића, таблета и обичних и шумећих, а камоли без њихове помоћи.

Таблете и сирупи против температуре

Да ли је уопште потребно знати како се то ради и да ли су честе ситуације када су нам те „вештине“ неопходне?

Да, потребно је и не, срећом нису честе прилике да морамо да прибегнемо и такозваним „физичким процедурама“ за спуштање високе температуре код деце. Зато нека овај текст (и уосталом сви остали) служи као једно кратко штиво за предмет зван „родитељство“, а касније и као подсетник када знање испари услед неупотребе (хвала Богу!).

Скидање повишене температуре без употребе лекова

Када је потребно применити физичке процедуре за обарање повишене температуре код деце?

Има родитеља (а и лекара) који инсистирају да се лечење деце спроводи искључиво на природан начин, без хемије, онако како су то наши стари радили… То је лепо и за сваку похвалу, ако се изузму бактеријске инфекције. Значи, може све у кућној радиности, али са мером и опрезом! Ако висока температура траје дуже од 3 дана и 3 ноћи, ако је опште стање детета (поготово стање свести и дисање) измењено, ако има крварења по кожи или у столици/повраћаном садржају онда се ОБАВЕЗНО мора одвести педијатру! Морам напоменути да се у 95% дечјих болести праћених уобичајеним симптомима болесних дисајних путева (запушен нос, болно грло, кашаљ, промуклост) ради о вирусу тако да нам стварно никаква „хемија“ није ни потребна.

Како спустити температуру код деце без лекова?

У пракси је ипак уобичајено да се дају лекови против температуре (антипиретици) када је баш висока (нпр преко 38,5°ц) јер се на тај начин олакшавају тегобе детету, па ћемо понекад дати и кад је нижа ако је детету тешко. О томе сам детаљно писала у осталим текстовима о температури.

Али шта ако температура не спада ни после давања антипиретика? Ето прилике за наше „физичке процедуре“ да се покажу на делу помогну нам да се довучемо до следеће дозе лека. Значи, прва функција им је да нам „купе време“ између две дозе.

Друга ситуација је када температура није јако висока, па нема ни индикација да се лекови дају, желимо да направимо већи размак или чекамо ноћ па је боље да максималне дозе оставимо за касније и слично.

Све ово важи за млађу децу, предшколског узраста. Већ смо објаснили да дечјег фраса нема у школском узрасту па сигурно нећете великог момка/девојку терати да се купа пола сата јер има температуру 38°C! Истушираће се да се освежи и јер му прија после знојења а не зато што је температура висока…

Како можемо спустити температуру и без лека?

Као прво, добрим хидрирањем детета

Хидрирајте дете различитим напицима

То није клише, болесно дете неминовно губи течност кад има повишену телесну температуру и тада му треба много више течности него уобичајено. „Наливати“ их првенствено водом, топлом супом и сасвим благо засладјеном лимунадом, цеђеним соковима, чајевима, компотом. Апсолутно избегавати јако заслађене и концентроване сокове јер могу чак и погоршати дехидрацију. За храну обично нису баш заинтересовани, а ако сасвим одбијају да једу, употребите електролите како не би сасвим изгубили снагу. Уз један изузетак: не заборавите златно правило „Исхране деце код пролива и повраћања“ – на 5 минута по кашичицу или гутљај електролита, у том случају наливање није препоручљиво већ упорно а по мало.

Као друго, раскомотите дете!

Раскомотите дете и покријте лаганим преривачем по потреби

Скините му чарапице, оставите га у „бодију“ ако је реч о детету до 3 године (чак и само у пеленама кад је баш „стани-пани“), а старије нека обуче лагану памучну пиџаму коју ће наравно променити када се презноји.

Температура у соби нека буде пријатна, не претерујте са расхлађивањем али зато проветравајте често. Прекривачи танки – фротирни или обични чаршави. Краткотрајно загревање је дозвољено у фази када дете има грозницу и тресе се, има модре усне а руке и ноге хладне. То је фаза када се температура брзо пење и тада ништа не помаже – ни лекови ни расхлађивање, а детету буде врло непријатно и хладно. Водити рачуна да се поново пређе на расхлађивање чим дрхтање престане.

Као треће окупајте дете које гори од температуре!

Дозволите детету да се за време купања игра омиљеним играчкама у кади
Идеално је да кадицу пуну топле воде (као за уобичајено купање) ставите у његову или дневну собу (непромочиво платно ил мушемица заштитиће под) и дозволите му да се игра омиљеним играчкама или му читате неку причу или гледа омиљени цртани филм. Вода ће се спонтано расхладити и самим тим расхладиће и дете. Обавезно квасите и косу и поливајте га тако да стално буде мокро.

Купањем против температуре, обавезно квасити и главу/косу

Ефекат оваквог расхлађивања трајаће онолико колико је само купање трајало – значи ако сте се туширали 5 минута, температура ће се вратити чим га будете обрисали. Е, ако је купање трајало пола сата онда очекујемо да бар пола сата и дете има температуру испод (релативно безбедних) 38,5 °C. Такође, купили смо укупно сат времена између две дозе лека . Ако је то мало, поновите поступак – још пола сата купања па пола сата ефекат и ето времена за нову дозу лека!

Као четврто, ставите детету облоге!

Мокрим облогама против температуре
Ако је дете превише малаксало и за кадицу и за играње у води и више воли да лежи (чак може и да спава) онда прибегните облогама. Али не од ракије и алкохола, већ обичне млаке воде!

Одавно су наши стари примењивали алкохолне облоге за спуштање температуре. Врло често је и успевало, то нико не спори, али је било случајева и интоксикације од алкохолних пара (буквално се бебе „напију“ од испаравања) и онда испада да штетна дејства далеко превазилазе корисна па се таква метода више не препоручује. О иритацији младе и танке коже да и не говорим. Сирће добро испарава, није токсично, али иритира кожу и обично се ставља само на чарапице па делује локално и недовољно. Сирови кромпир у тим истим чарапицама (или на челу) дуже држи влажност и спречава сушење али као што рекох, само на ограничени део тела и ретко има дужи ефекат.

Уместо „акохолних облога“ потпуно исти ефекат се постиже „орошавањем“ дететове коже млаком водом. Опет је ово метода прикладнија за мању децу коју ћемо потпуно свући и ставити на чист чаршав а кревет заштитити мушемицом. Пешкирић ћемо наквасити млаком водом и њиме стално квасити цело тело. На чело ћете такође ставити млаку облогу коју мењате чим се осуши.

Принцип је прост – са врелог тела вода испарава и расхлађује тело. Али само док је мокро! И тако у круг…

Све у свему, “физичке процедуре“ нису ништа спектакуларно, познате су од давнина, само мало модификоване. Посебно део са покривањем детета и ракијом . Али су добар друг у невољи и важно је знати да постоји и такво решење за муку звану повишена температура код детета.

Аутор: др Мирјана Станковић, специјалиста педијатрије