Skidanje povišene temperature kod dece bez upotrebe lekova („Fizičke procedure“)

jun 4, 2019

Većina roditelja zna koliko „skidanje“ povišene telesne temperature može biti izazov, pogotovo kod male dece. I sa punom ratnom opremom u vidu sirupa, čepića, tableta i običnih i šumećih, a kamoli bez njihove pomoći.

Tablete i sirupi protiv temperature

Da li je uopšte potrebno znati kako se to radi i da li su česte situacije kada su nam te „veštine“ neophodne?

Da, potrebno je i ne, srećom nisu česte prilike da moramo da pribegnemo i takozvanim „fizičkim procedurama“ za spuštanje visoke temperature kod dece. Zato neka ovaj tekst (i uostalom svi ostali) služi kao jedno kratko štivo za predmet zvan „roditeljstvo“, a kasnije i kao podsetnik kada znanje ispari usled neupotrebe (hvala Bogu!).

Skidanje povišene temperature bez upotrebe lekova

Kada je potrebno primeniti fizičke procedure za obaranje povišene temperature kod dece?

Ima roditelja (a i lekara) koji insistiraju da se lečenje dece sprovodi isključivo na prirodan način, bez hemije, onako kako su to naši stari radili… To je lepo i za svaku pohvalu, ako se izuzmu bakterijske infekcije. Znači, može sve u kućnoj radinosti, ali sa merom i oprezom! Ako visoka temperatura traje duže od 3 dana i 3 noći, ako je opšte stanje deteta (pogotovo stanje svesti i disanje) izmenjeno, ako ima krvarenja po koži ili u stolici/povraćanom sadržaju onda se OBAVEZNO mora odvesti pedijatru! Moram napomenuti da se u 95% dečjih bolesti praćenih uobičajenim simptomima bolesnih disajnih puteva (zapušen nos, bolno grlo, kašalj, promuklost) radi o virusu tako da nam stvarno nikakva „hemija“ nije ni potrebna.

Kako spustiti temperaturu kod dece bez lekova?

U praksi je ipak uobičajeno da se daju lekovi protiv temperature (antipiretici) kada je baš visoka (npr preko 38,5°c) jer se na taj način olakšavaju tegobe detetu, pa ćemo ponekad dati i kad je niža ako je detetu teško. O tome sam detaljno pisala u ostalim tekstovima o temperaturi.

Ali šta ako temperatura ne spada ni posle davanja antipiretika? Eto prilike za naše „fizičke procedure“ da se pokažu na delu pomognu nam da se dovučemo do sledeće doze leka. Znači, prva funkcija im je da nam „kupe vreme“ između dve doze.

Druga situacija je kada temperatura nije jako visoka, pa nema ni indikacija da se lekovi daju, želimo da napravimo veći razmak ili čekamo noć pa je bolje da maksimalne doze ostavimo za kasnije i slično.

Sve ovo važi za mlađu decu, predškolskog uzrasta. Već smo objasnili da dečjeg frasa nema u školskom uzrastu pa sigurno nećete velikog momka/devojku terati da se kupa pola sata jer ima temperaturu 38°C! Istuširaće se da se osveži i jer mu prija posle znojenja a ne zato što je temperatura visoka…

Kako možemo spustiti temperaturu i bez leka?

Kao prvo, dobrim hidriranjem deteta

Hidrirajte dete različitim napicima

To nije kliše, bolesno dete neminovno gubi tečnost kad ima povišenu telesnu temperaturu i tada mu treba mnogo više tečnosti nego uobičajeno. „Nalivati“ ih prvenstveno vodom, toplom supom i sasvim blago zasladjenom limunadom, ceđenim sokovima, čajevima, kompotom. Apsolutno izbegavati jako zaslađene i koncentrovane sokove jer mogu čak i pogoršati dehidraciju. Za hranu obično nisu baš zainteresovani, a ako sasvim odbijaju da jedu, upotrebite elektrolite kako ne bi sasvim izgubili snagu. Uz jedan izuzetak: ne zaboravite zlatno pravilo „Ishrane dece kod proliva i povraćanja“ – na 5 minuta po kašičicu ili gutljaj elektrolita, u tom slučaju nalivanje nije preporučljivo već uporno a po malo.

Kao drugo, raskomotite dete!

Raskomotite dete i pokrijte laganim prerivačem po potrebi

Skinite mu čarapice, ostavite ga u „bodiju“ ako je reč o detetu do 3 godine (čak i samo u pelenama kad je baš „stani-pani“), a starije neka obuče laganu pamučnu pidžamu koju će naravno promeniti kada se preznoji.

Temperatura u sobi neka bude prijatna, ne preterujte sa rashlađivanjem ali zato provetravajte često. Prekrivači tanki – frotirni ili obični čaršavi. Kratkotrajno zagrevanje je dozvoljeno u fazi kada dete ima groznicu i trese se, ima modre usne a ruke i noge hladne. To je faza kada se temperatura brzo penje i tada ništa ne pomaže – ni lekovi ni rashlađivanje, a detetu bude vrlo neprijatno i hladno. Voditi računa da se ponovo pređe na rashlađivanje čim drhtanje prestane.

Kao treće okupajte dete koje gori od temperature!

Dozvolite detetu da se za vreme kupanja igra omiljenim igračkama u kadi
Idealno je da kadicu punu tople vode (kao za uobičajeno kupanje) stavite u njegovu ili dnevnu sobu (nepromočivo platno il mušemica zaštitiće pod) i dozvolite mu da se igra omiljenim igračkama ili mu čitate neku priču ili gleda omiljeni crtani film. Voda će se spontano rashladiti i samim tim rashladiće i dete. Obavezno kvasite i kosu i polivajte ga tako da stalno bude mokro.

Kupanjem protiv temperature, obavezno kvasiti i glavu/kosu

Efekat ovakvog rashlađivanja trajaće onoliko koliko je samo kupanje trajalo – znači ako ste se tuširali 5 minuta, temperatura će se vratiti čim ga budete obrisali. E, ako je kupanje trajalo pola sata onda očekujemo da bar pola sata i dete ima temperaturu ispod (relativno bezbednih) 38,5 °C. Takođe, kupili smo ukupno sat vremena između dve doze leka . Ako je to malo, ponovite postupak – još pola sata kupanja pa pola sata efekat i eto vremena za novu dozu leka!

Kao četvrto, stavite detetu obloge!

Mokrim oblogama protiv temperature
Ako je dete previše malaksalo i za kadicu i za igranje u vodi i više voli da leži (čak može i da spava) onda pribegnite oblogama. Ali ne od rakije i alkohola, već obične mlake vode!

Odavno su naši stari primenjivali alkoholne obloge za spuštanje temperature. Vrlo često je i uspevalo, to niko ne spori, ali je bilo slučajeva i intoksikacije od alkoholnih para (bukvalno se bebe „napiju“ od isparavanja) i onda ispada da štetna dejstva daleko prevazilaze korisna pa se takva metoda više ne preporučuje. O iritaciji mlade i tanke kože da i ne govorim. Sirće dobro isparava, nije toksično, ali iritira kožu i obično se stavlja samo na čarapice pa deluje lokalno i nedovoljno. Sirovi krompir u tim istim čarapicama (ili na čelu) duže drži vlažnost i sprečava sušenje ali kao što rekoh, samo na ograničeni deo tela i retko ima duži efekat.

Umesto „akoholnih obloga“ potpuno isti efekat se postiže „orošavanjem“ detetove kože mlakom vodom. Opet je ovo metoda prikladnija za manju decu koju ćemo potpuno svući i staviti na čist čaršav a krevet zaštititi mušemicom. Peškirić ćemo nakvasiti mlakom vodom i njime stalno kvasiti celo telo. Na čelo ćete takođe staviti mlaku oblogu koju menjate čim se osuši.

Princip je prost – sa vrelog tela voda isparava i rashlađuje telo. Ali samo dok je mokro! I tako u krug…

Sve u svemu, “fizičke procedure“ nisu ništa spektakularno, poznate su od davnina, samo malo modifikovane. Posebno deo sa pokrivanjem deteta i rakijom . Ali su dobar drug u nevolji i važno je znati da postoji i takvo rešenje za muku zvanu povišena temperatura kod deteta.

Autor: dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama