“Škola bi mogla da počne u junu”

11 aprila, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je danas da je moguće da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe u junu

– To bi mogao da bude početak juna, imamo sve spremno da to bude završeno do kraja juna – rekao je on za tv Prva.

Šarčević je napomenuo da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava.

– Nisam voljan da se to desi brzo, školska godina traje do 31. avgusta. Svi zaslužuju neku vrstu predaha, mislim da imamo dovoljno vremena, imamo ceo maj. Mi u maju radimo nastavu na daljinu – kazao je on.

Govoreći o novinama u nastavi na daljinu, ministar je kazao da je od 25. marta Ministarstvo prosvete dobilo predlog UNICEFa za donaciju i tražili su softver za nastavu na daljinu.

– Sada novi softver omogućuje da nastavnik sedi u svom domu i da kamera pokriva sve što bi se videlo u učionici. Ljude ne izlažemo riziku, a umesto sedam kabineta snimanja, imamo 70 – kazao je on.

Šarčevicć je pojasnio kako je došlo do toga da se njegovi saradnici zaraze virusom korona.

“Imali smo manji radni sastanak kad smo skinuli maske i tad se sve desilo”, kazao je Šarčević.

O zdravstvenom stanju svojih zaposlenih, Šarčević je rekao da je jedan njegov saradnik u teškom stanju, ali nije na respiratoru.

“Dvoje kolega su bili lakši slučajevi i oni su smešteni na Zvezdari. Dvoje koelga koji su poslednji zaraženi su na Sajmu i čak rade odatle”, rekao je on.

Šarčević je kazao da on u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić radi od kuće već neko vreme.

“Mi smo od prvih dana smanjili broj ljudi na 10, trenutno samo troje radi u dežurstvu”, pojasnio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "“Škola bi mogla da počne u junu”

 1. Aco kaže:

  Daleko si ,daleko si…

 2. Branka kaže:

  Ako možete preneti gospodinu ministru prosvetnom: gospodine Šarčeviću, što se mene tiče školska godina (nastavni deo) se završava polovinom juna. A verujte mi to je mišljenje većine, ako ne i svih roditelja. Jer deca, koja inače rade, sada rade bar duplo više nego dok su išla u školu. Ona deca koja i u školi nisu radila, sada rade više nego što bi inače radila, jer ih mi roditelji gazimo (teramo ih da uče više) da rade. Pored toga većina roditelja je preuzela ulogu nastavnika, pa vi zamislite kako je to kad imate četiri školarca, različitog uzrasta. Prema tome ne dam da ponidaštavate sav trud na prvom mestu dece, zatim naših dragih učitelja, nastavnika i profesora i na kraju svih nas roditelja. Zbog svega gore napisanog Vas najlepše molim da ne razmišljate o povratku u klupe u junu. Hvala na razumevanju.
  Srdačan pozdrav
  Branka

 3. Miodrag Živanov kaže:

  Gospodin ministar govori kao da smo deca i mi prosvetni radnici sada na odmoru (raspustu), pa kad sve ovo prođe da treba da nadoknadimo propušteno. Spadam u savesne prosvetne radnike i pošteno radim svoj posao, a sada radim mnogo mnogo više nego kada je redovna nastava. Nastavni dan mi počinje u 8.00, a završava oko 22.00 (ne kažem da sve to vreme radim, ali sam angažovan). A da ne pominjem administraciju, koja je još i pojačana jer moram da dokažem da radim…

 4. Mama kaže:

  Kakve su to nebuloze?!? Zabrinuti ste za nastavni kadar, ali niste za decu? Oni neka se izlažu riziku?
  Uostalom, da li ste Vi svesni koliko su deca prezauzeta i preoterećena školom? Nije dovoljno, nego ‘ajte od juna upet u klupe?! Strašno!

 5. T kaže:

  Paz da ne posaljem decu u junu u skolu – da ne navodim razloge, nije samo jedan…

 6. Zlatimir kaže:

  Hoćemo koronu među dece.Dobro? Ja do penzije još,6meseci .Neću

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama