Škola i direktorka krivi jer nisu sprečili nasilje nad Aleksom

14 decembra, 2016
Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika” i bivša direktorka Suzana Popović Ickovski moraće da plate odštetu roditeljima Alekse Jankovića koji je sebi oduzeo život 2011. godine. Kako je utvrdio i Prekršajni apelacioni sud u Beogradu, oni nisu sprečili nasilje koje je prethodilo samoubistvu.
800x600_skola-foto

Kažnjena škola i odgovorno lice, foto: Google maps

Kako je Južnim vestima potvrdio portparol Suda Aleksandar Ilić, pravosnažnom sudskom odlukom odbijena je žalba škole i direktorke i potvrđena prvostepena presuda, kojom je pre dve godine Prekršajni sud u Nišu kaznio školu sa 500.000, a Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Sud je propisao najveću moguću kaznu i to u cilju prevencije vršnjačkog nasilja koje je sve češće ne samo u Nišu i Beogradu, nego u svim gradovima u Srbiji – ističe Ilić.

Aleksa je tokom 2010. godine trpeo višemesečno šikaniranje od drugova iz škole, a 2011. je skočio sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.
Nakon presude Prekršajnog suda u Nišu da škola i direktorka nisu sprečili vršnjačko nasilje, Odbor za imenovanja niške Skupštine, razrešio je Školski odbor OŠ “Sreten Mladenović Mika” početkom 2014. godine.
Tadašnja direktorka Suzana Popović Ickovski krajem prošle godine podnela je ostavku.

Škola “Sreten Mladenović Mika” prva koja je kažnjena zbog vršnjačkog nasilja

Niška škola koja je kažnjena zbog toga što nije sprečila vršnjačko naselje nad učenikom, prva je u Srbiji kojoj je zbog toga suđeno i koja je istim povodom kažnjena, ističe portparol Apelacionog suda Aleksandar Ilić.

Prema njegovim rečima, nikada do sada nije bilo čak ni prijava.

Ovo je jedinstveni slučaj, nikada ranije neka škola nije kažnjena za ovakvu vrstu propusta i nadamo se da će ubuduće ovo postati sudska praksa. Profesori, učitelji i direktori moraju da shvate da je njihova obaveza da se bave tom decom i problemom vršnjačkog nasilja koji je evidentan – ističe Ilić.

Podsetimo, nedavno su roditelji Alekse Jankovića sa još jednom porodicom iz Sarajeva čiji je sin stradao na isti način osnovali fondaciju “Mahir i Aleksa” koja zasada radi samo u Sarajevu, a koja bi uskoro trebalo da bude otvorena i u Nišu.

Ideja fondacije je da stručni timovi u ova dva grada pružaju pravnu, psihološku i svaku drugu podršku deci koja se suočavaju sa vršnjačkim nasiljem, kao i njihovim roditeljima i nastavnicima.

Izvor: Južne vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Škola i direktorka krivi jer nisu sprečili nasilje nad Aleksom

  1. Prof kaže:

    Moram da primetim, a samo se nameće, da su danas škole za sve krive.

    1. Jelena kaže:

      Niko nije rekao za sve, ali prosvetni radnici bi trebalo da rade svoj posao, a svakako da je neophodno da reaguju u takvim situacijama. Svi smo krivi za sve, ako vidimo problem i ne reagujemo. To se zove saucesnistvo. Na svakom koraku vidimo ljude koji otaljavaju svoje poslove pod izgovorom niskih plata i reci cemo kako se to tamo negde u inostranstvu ne desava, jer lako je njima sa svojim primanjima. E sa ovim to nema veze.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama