Школа кажњена, мора да исплати 2 милиона родитељима малог Алексе

12 јула, 2016

Виши у суд је пресудио да ОШ “Сретен Младеновић Мика” из Ниша мора да исплати два милиона динара одштете због пропуста који су довели до смрти Алексе Јанковића.
aleksa2
Алекса је током 2010. године трпео вишемесечно малтретирање – тукли су га, шамарали, претили – што је довело до његовог самоубиства 2011. године. Прекршајни суд казнио је школу са максималних 500.000 динара, а тадашњу директорку Сузану Поповић Ицковски са 50.000. Образложење је гласило: “због пропуштања дужног надзора” и непредузимања прописаних мера у случајевима насиља над ученицима.
Алексини родитељи Бојан и Драгана Јанковић годинама касније су водили борбу за спречавање вршњачког насиља, а једна опд методи борбе је била и кривична пријава против одговорних у школи. У међувремену су упозоравали да нико од одговорних није сносио последице, и да су неки у међувремену и напредовали у каријери.
Суд је одбио кривичну пријаву, јер је школи већ суђено по прекршајној. Ипак, како за “Недељник” каже Бојан Јовановић, Виши суд у Нишу је донео пресуду да школа мора да плати одштету од 1,5 милион динара, на основу одштетног закона, а казна са судским трошковима достиже скоро два милиона.
– Добили смо ту вест од адовката пре седам, осам дана. То је био наш циљ, јер више нисмо имали других начина након што је одбијена тужва по кривичној одговорности. Они су и током суђења по овом одштетном захтеву негирали одговорност по прекршајној одговорности, али су се позвали на ту исту пресуду када су говорили зашто не можемо да их гонимо кривично. Сада желимо да видимо како ће ово да заташкају. Успели су да заташкају пресуде од 500 хиљада динара, а то је новац који долази из буџета, то су платили грађани Србије, то смо платили и моја супруга и ја. Сада је већа цифра, можда ово неће моћиу да заташкају. Можда ће неко сада покрене питање одговорности људи који воде наше школе – каже Бојан Јанковић.
То, каже, једино даје смисао “њиховој борби”, да се овакви случајеви више не понављају.
– Још не знамо шта ћемо да урадимо с тим новцем. То није мала сума. Сачекаћемо апелацију, па ћемо после одлучити. Видећемо коме је тај новац најпотребнији, и коме ћемо проследити. Знам само да ћемо рећи да то Алекса части. Само тако све ово има неки смисао – каже Бојан Јанковић.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Школа кажњена, мора да исплати 2 милиона родитељима малог Алексе"

  1. nastavnica каже:

    Podrska za Aleksine roditelje!
    Nijedna skola nema te pare. Al bas me briga, neka se snadju kako god znaju, al ne iz budzeta! Jer ni Aleksine roditelje niko ne pita kako se snalaze da prezive tragediju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама