Škola koja je skoro potpuno zabranila upotrebu mobilnih telefona

decembar 5, 2016

Slikanje ili snimanje sebe, druge dece, nastavnika, nastavnog procesa, u školi i dvorištu, u Osnovnoj školi “Josif Pančić” na Banovom brdu već nekoliko meseci je zabranjeno, a kako kaže direktor Milan Bajić, ova mera je pre svega preventivna.

Korišćenje telefona dozvoljeno samo tokom odmora

– Imali smo mnogo problema usled upotrebe mobilnih telefona za slikanje drugih učenika i kačenje na društvene mreže neprimerenih snimaka, gde je na meti mogao da bude bilo ko. Oseća se potreba da škola to onemogući, a prevencija je najbolji način – objašnjava Bajić.

Mobilne telefone đaci sada mogu da koriste samo tokom odmora, za pozive i poruke. Za vreme časova telefoni moraju biti isključeni, a ukoliko ga neki učenik koristi, to se upisuje u napomenu u dnevnik. Aparat se potom prosleđuje u direktorovu kancelariju i ostaje tamo do dolaska roditelja.
U školi je strogo zabranjeno korišćenje društvenih mreža, preko telefona ili kompjutera, a ukoliko đak ne poštuje ovo pravilo, pokreće se vaspitno-disciplinski postupak.
Ove novine podržavaju i roditelji, jer kako kaže Bajić, i oni su svesni problema koje neprimerena upotreba mobilnih telefona u školi može da izazove.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Škola koja je skoro potpuno zabranila upotrebu mobilnih telefona

 1. Zabraniti nego šta kaže:

  Dobro je da se neko setio. Da je krenulo. Ali sve je uzalud bez podrške sa vrha. Da li su oni “gore” svesni šta se dešava i kakve će biti posledice. Bila nastava ili ne mobilni su tu. Selfi u učionici, u kabinetu, tajni audio i video snimci vršnjaka, nastavnika ili bilo kog zaposlenog u školi. I posle sve to polako na društvene mreže. A onda!!???

 2. Nastavnik kaže:

  U savremenom svetu se učenici podstiču da koriste računare, mobilne telefone, Internet i sve ostalo, a u cilju svog obrazovanja. Uostalom, samo je pitanje vremena kada će sve nabrojano zameniti i sveske i štampane udžbenike kod nas. U nekim zapadnim zemljama, to je već tako.
  Ova odluka će za koju deceniju biti poređena sa izjavama od pre stotinak godina, u kojima je objašnjavano da će vožnja železnicom pri brzinama preko 30 ili 40 km/h biti štetna za ljude!

 3. Natasa kaže:

  Ma naravno da treba zabraniti. Kod moje dece u NL je zabranjeno, no nisu svi nastavnici bas dosledni, koga uhvate mora da preda telefon do kraja nastave na administraciju, koga uhvate da prepisuje na testu dobija 1, ali pre neki dan mi prica cerka na koji nacin prepisuju oni koji nisu bili na testu kad im se novi zakaze. Sede u hodniku, a izmedju ucionice i hodnika je staklo, predaju i telefon nastavnici, ali…predaju telefon koji su pozajmili, a sa svojim slikaju iz knjige sve sto im je potrebno. Naravno s obzirom da nema testova u kojima se trazi reprodukcija, nece dobiti neku sjajnu ocenu, ali im taj nacin prepisivanja pomogne da dobiju prolaznu ocenu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama