Школа некад и сад

23 фебруара, 2017

Често чујемо приче како је образовни систем у Србији веома лош. Наставници се жале да су им руке везане пред децом, а о томе сведочи и шала са листом ситуација које се часто догађају у школском узрасту. Ова шала је последњих неколико дана обишла друштвене мреже. Ове ситуације не представљају ништа необично, али необичне су реакције на те ситуације. Аутор ове шале навео је различите реакције 1982. године и 2015. године на неке од типичних дечијих ситуација. Погледајте и процените сами колико у овој шали има истине…
 
djac

Ситуација 1
 Петар и Марко су се потукли у школи.
1982:
Окруже их друга деца. Петар победи. Један другоме стегну руке и постану најбољи пријатељи.
2015:
Директор школе позове полицију која саслуша оба дечака и њихове родитеље. Оба дечака, заједно с родитељима морају читаву годину да посећују програм за спречавање насиља.

 

Ситуација 2
 Роман је немиран у разреду и омета друге ученике.
1982:
Учитељица га пошаље код директора и директор оштро одреагује. Роман се након тога врати у разред где је миран најмање седам дана и не омета наставу. Након тога се лекција понавља. Кроз неколико година постане паметнији, умири се и постане вредан човек.
 2015:
Романа пошаљу школском психологу која га упути даље код психијатра а овај му да таблете за смирење. Роман добије потврду да је дете с посебним потребама. Романови родитељи почну добијати додатак за дијете са посебним потребама. Постаје болесник тако да годинама посећује психијатријске установе.

 

Ситуација 3
 Матију боли глава и носи неколико аспирина у школу.
1982:
Од учитељице добије чашу воде да може попити таблете.
2015:
Учитељица обавест школског психолога да Матија узима некакве таблете, ова обавести директора који позове полицију. Полиција га саслуша због могућег поседовања дроге. У његовој кући направе рацију. Након тога се још дуго говори да се Матија „сигурно дрогира“ и да је „наркоман“.

 

Ситуација 4:
Неопрезно се играјући лоптом, мали Иван разбије комшијама прозор. Због тога га његов отац пресавије преко колена и каишем му „нацрта“ неколико линија по голој задњици.
1982:
Иван постане пажљивији у игри. Израсте у нормалног дечака, заврши школе и постане успешан у свом занимању.
2015:
Ивановог оца затворе због злостављања детета. Ивана дају у хранитељску породицу, а временом постане члан локалне банде малолетних делинквената. Психолог увери Иванову сестру да је и она морала бити злостављана тако да њихов отац три године проведе у затвору.

 

Ситуација 5
 Мирко напуни конзерву барутом који је извадио из неколико петарди и том направом разнесе мравињак.
 1982:
Мрави изграде нови мравињак.
2015:
Због експлозије позову полицију, војску и специјалне јединице. Мирка осумњиче за терористички акт. Служба државне сигурности се придружи истрази и почне детаљно истраживати његове родитеље, заплене им компјутере а осталу децу привремено ставе у сигурне куће. Мирков је отац на листи могућих државних непријатеља.

 

Ситуација 6
Током игре Јелена падне и огребе колена. Док плаче приђе јој учитељ, обрише јој колена, загрли је и помилује како би је утешио.
 1982:
Јелени је одмах боље и убрзо настави с игром.
2015:
Учитеља оптуже за непоштовање дететовог права на лични интегритет и непримерено додиривање малолетне особе. Појави се сумња да је педофил. Саслушају се и друга деца да би се утврдило није ли и њих непримерено додиривао. Привремено га суспендују до окончања истраге. Након вишегодишњег поступка, осуде га условно. Након неуспешних жалби случај заврши на европском суду. Јелени као жртви злостављања предложе да редовно посећује психотерапеута.

www.studentski.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Школа некад и сад

 1. ja каже:

  Ne bih rekla da je smesno,i ne moze se uporedjivati ono vreme tad i vreme sad…prosto nije realno.Nista nije isto kao pre,priroda je dugacija,zivot je drugaciji…tako da nema svrhe upredjivati dva razlicita sveta

  1. Ненад каже:

   Свијет је исти, дјеца су иста, само су одрасли зарасли!

 2. Vesna каже:

  Jel ovo Terzic avlija? 🙂

 3. m каже:

  Nekad je bilo reda,sada ga nema,jer svi misle da su Bogom dani i prepametni.

 4. Ненад каже:

  Ситуације су банализоване, не да би биле смијешне но да би оголиле лицемјерство данашњег друштва…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама