Škola u Srbiji potpuno zabranila đacima korišćenje mobilnih telefona

3 marta, 2022

Da li je zaista moguće uvesti potpunu zabranu korišćenja mobilnih telefona u prostorijama škole ili je to samo utopija, pokazaće nam primer osnovne škole “Dositej Obradović” iz Požarevca, koja će od ponedeljka uvesti novo pravilo – telefoni se đacima oduzimaju pre prvog časa i vraćaju kad se završi poslednji čas.

Kako pišu lokalni mediji, nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda biće u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije. Inače, ova praksa je već prisutna u pojedinim odeljenjima te obrazovne ustanove.

Kako su naveli iz uprave škole za lokalne medije, ovo je prvi korak ka sprečavanju zloupotrebe mobilnih telefona, makar u školi, i vraćanje učenika tokovima neposredne komunikacije i druženja za vreme školskih odmora. Telefoni će moći da se koriste za potrebe digitalne nastave, što će, podrazumeva se, biti pod nadzorom nastavnika.

Škole odlučuju kako da sprovedu zabranu

Na osnovu prakse koja je uvedena prethodnih godina, na početku svake školske godine svim školama se šalje obaveštenje o odredbi o zabrani korišćenja mobilnih telefona za vreme nastave. Školama je ostavljeno da na svom nivou odluče na koji način će primenjivati ovu odredbu.

– Ovo je ideja koja će se u narednom periodu primenjivati kako bismo videli da li ovakav način odlaganja mobilnih telefona može da zaživi. Videćemo kako će se pokazati. Korišćenje telefona tokom boravka učenika u školi neće biti omogućeno. Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima – rekla je Ivana Joksimović, direktorka škole “Dositej Obradović”, za lokalne medije.

Izvor: Kurir/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Škola u Srbiji potpuno zabranila đacima korišćenje mobilnih telefona

  1. Marko kaže:

    Sada ću morati detetu da kupim još jedan telefon, jedan da ostavi kod profe, a drugi da može da koristi.Zašto se niko ne pita kako to da je telefon interesantniji od nastavnika/profesora.Možda bi škola mogla da promeni sistem predavanja, a ne da se bazira na onom iz 70-tih.Mogu da preslikaju nešto od kolega iz Finske.Zašto bi nešto menjali, lova kaplje ovako ili onako, ovako im je bolje, ne uvoditi novitete, ko će da se bakće sa tim, imam još par godina do penzije.A niko neće da prizna da je ovakav sistem obrazovanja prevazidjen u odnosu na svet u kojem živimo.

    1. Prle kaže:

      Kako ne shvatate da ne postoji nastavnik koji može da parira mobilnom telefonu? Mobilni telefon je zabava, a učenje to nije. Da li biste se Vi radije zabavljali ili išli na posao?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama