Школа у Србији потпуно забранила ђацима коришћење мобилних телефона

3 марта, 2022

Да ли је заиста могуће увести потпуну забрану коришћења мобилних телефона у просторијама школе или је то само утопија, показаће нам пример основне школе “Доситеј Обрадовић” из Пожаревца, која ће од понедељка увести ново правило – телефони се ђацима одузимају пре првог часа и враћају кад се заврши последњи час.

Како пишу локални медији, наставник који има први час у одељењу старијих разреда биће у обавези да закључава телефоне и кључ одлаже у зборницу. Онај наставник који има последњи час у одељењу старијих разреда после часа ће откључавати ормар и ученици ће узети своје телефоне. Што се тиче млађих разреда, учитељи ће одлагати у својим учионицама телефоне у ормаре или кутије. Иначе, ова пракса је већ присутна у појединим одељењима те образовне установе.

Како су навели из управе школе за локалне медије, ово је први корак ка спречавању злоупотребе мобилних телефона, макар у школи, и враћање ученика токовима непосредне комуникације и дружења за време школских одмора. Телефони ће моћи да се користе за потребе дигиталне наставе, што ће, подразумева се, бити под надзором наставника.

Школе одлучују како да спроведу забрану

На основу праксе која је уведена претходних година, на почетку сваке школске године свим школама се шаље обавештење о одредби о забрани коришћења мобилних телефона за време наставе. Школама је остављено да на свом нивоу одлуче на који начин ће примењивати ову одредбу.

– Ово је идеја која ће се у наредном периоду примењивати како бисмо видели да ли овакав начин одлагања мобилних телефона може да заживи. Видећемо како ће се показати. Коришћење телефона током боравка ученика у школи неће бити омогућено. Наравно, на путу ка школи и ка кући ученици могу да користе телефоне, пре свега како би били у контакту с родитељима – рекла је Ивана Јоксимовић, директорка школе “Доситеј Обрадовић”, за локалне медије.

Извор: Курир/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Школа у Србији потпуно забранила ђацима коришћење мобилних телефона

  1. Marko каже:

    Sada ću morati detetu da kupim još jedan telefon, jedan da ostavi kod profe, a drugi da može da koristi.Zašto se niko ne pita kako to da je telefon interesantniji od nastavnika/profesora.Možda bi škola mogla da promeni sistem predavanja, a ne da se bazira na onom iz 70-tih.Mogu da preslikaju nešto od kolega iz Finske.Zašto bi nešto menjali, lova kaplje ovako ili onako, ovako im je bolje, ne uvoditi novitete, ko će da se bakće sa tim, imam još par godina do penzije.A niko neće da prizna da je ovakav sistem obrazovanja prevazidjen u odnosu na svet u kojem živimo.

    1. Prle каже:

      Kako ne shvatate da ne postoji nastavnik koji može da parira mobilnom telefonu? Mobilni telefon je zabava, a učenje to nije. Da li biste se Vi radije zabavljali ili išli na posao?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама