Školama stigao dopis – mala matura po planu, boravak će raditi, preporuka da se roditelji anketiraju

2 juna, 2023

Direktorima osnovnih i srednjih škola u Srbiji stigao je dopis povodom iznenadne odluke Vlade Srbije da se školska godina završi dve nedelje ranije.

U dopisu u koji je naš portal imao uvid Ministarstvo se poziva na mogućnost odstupanja od utvrđenog broja nastavnih dana do pet odsto, koju ostavlja kalendar vaspitno-obrazovnog rada. Ta mogućnost biće iskorišćena pa će drugo polugodište školske 2022/2023. godine za učenike osnovne i srednje škole, u delu koji se odnosi na redovnu nastavu, biti završeno se u utorak, 6. juna 2023. godine.

U dopisu se Ministarstvo poziva i na podzakonska akta kojima je uređeno ocenjivanje učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, a koji kažu da je potrebno je da škola utvrdi predlog zaključnih ocena na kraju školske godine najkasnije do 6. juna, o čemu blagovremeno obaveštava učenike i njihove roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike.

“Prilikom upoznavanja učenika i roditelja sa predlogom zaključne ocene, nastavnik daje i obrazloženje ocena, kao i sugestije za učenika o tome na koji način mogu da, ukoliko žele, poprave ocenu. Posebno je potrebno da se vodi računa, prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena, o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog, u skladu sa članom 5. stav 2. Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju i vaspitanju i članom 17. st. 9. i 10. Pravilnika o ocenjivanju u srednjem obrazovanju i vaspitanju“, navodi se u dopisu.

Član 5 (Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju i vaspitanju)

Učenik se ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas najmanje dva puta u polugodištu.

Učeniku koji nije ocenjen najmanje četiri puta iz obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik u toku polugodišta, odnosno najmanje dva puta u toku polugodišta ukoliko je nedeljni fond obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas, ne može da se utvrdi zaključna ocena, izuzev u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta.

U dopisu koji su škole danas dobile Ministarstvo ukazuje i da je potrebno da se pažnja obrati i na formativno i na sumativno ocenjivanje.

„Prilikom pripreme zaključne ocene nastavnik treba da ima u vidu i samostalnost i angažovanje učenika i u okviru drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada čija realizacija doprinosi ostvarivanju ishoda obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti“, navodi se u dopisu direktorima.

Ministarstvo je od škola zatražilo i da nastavnici i stručni saradnici u okviru ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada organizuju aktivnosti i teme u cilju razvoja socijalnih i emocionalnih veština učenika, kao na primer: tolerancije, empatije, timskog rada, kreativnosti, samokontrole, optimizma, poštenja i zahvalnosti.

A šta posle 6. juna?

“U periodu od 7. juna, odnosno nakon završetka drugog polugodišta u delu koji se odnosi na redovnu nastavu i najkasnije do 20. juna u školama se ostvaruju oblici obrazovno-vaspitnog rada (dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi), kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa godišnjim planom rada škole, u cilju obezbeđivanja boljih postignuća učenika na kraju školske 2022/2023. godine, a sve u najboljem interesu učenika.” – stoji u dopisu u kom se dodaje i da se od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene, obezbedi uslove da tu ocenu i popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena.

Produženi boravak, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, u školama gde postoji organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna.

Preporuka je da škola izvrši anketiranje roditelja i na osnovu rezultata anketiranja organizuje rad produženog boravka.

Takođe, celodnevna nastava, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna. Rad u odeljenjima celodnevne nastave ostvaruje se kroz organizaciju različitih oblika slobodnih aktivnosti.

Preporuka je da škola, i u ovom delu, izvrši anketiranje roditelja i na osnovu rezultata anketiranja organizuje celodnevnu nastavu.

Završni ispit

Sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju i realizaciju završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole, završnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja u trogodišnjem trajanju i maturskog ispita za učenike srednje škole sprovode se u skladu sa godišnjim planom.

Sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama, kao i sve druge ispite koji se polažu u školama, sprovode se u skladu sa godišnjim planom. U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa godišnjim planom.

Dopis školama potpisuje v.d. ministra prosvete i ministar bez portfelja Đorđe Milićević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Školama stigao dopis – mala matura po planu, boravak će raditi, preporuka da se roditelji anketiraju

 1. Velja kaže:

  Ovo nije tacno. Ucenik se ocenjuje najmanje tri puta u polugodistu a ne cetiri puta. I pise ako preti opasnost po zdravlje i bezbednost ucenika i zaposlenih meze se oceniti i jedanput u polugodistu. Ovo je vanredna situacija. Prestanite da ponizavate prosvetne radnike i da sirite mrznju prema njima. Inace lose nam se pise

 2. Dejan Milic kaže:

  Koliko je poremecen nas sistem obrazovanja?!?!Pa,puno..deca ne mogu da zavrse skolu redovno zbog stresa..ali ce ipak izaci na prijemni jer taj stres valjda..sta?!nece postojati ta tri dana?!naravno,deca nisu bitna vazne su fotelje,mesta..na zalost jad i beda vladaju obrazovanjem.

 3. Aleksa kaže:

  ”Ministarstvo je od škola zatražilo i da nastavnici i stručni saradnici u okviru ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada organizuju aktivnosti i teme u cilju razvoja socijalnih i emocionalnih veština učenika, kao na primer: tolerancije, empatije, timskog rada, kreativnosti, samokontrole, optimizma, poštenja i zahvalnosti.”

  Nastavnici su svoj mesečni plan napisali i predali krajem maja. I sad tražite da pišu novi plan? Kad u zašto? Tokom vikenda? Zar ne mislite da nastavnici nekim čudom imaju i svoj privatni život, po kome svojim nepormišljenim odlukama kopate bez prestanka?

 4. Mila kaže:

  Boravak u školi koje dete pohađa će raditi do 14h, a roditelj prosvetar putnik bez veze u ministarstvu treba da sedi u dvorištu?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama