Školama u Srbiji 1800 tableta

3 decembra, 2020

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i predstavnik UNICEF-a u Srbiji, Dejana Kostadinova najavili su danas početak projekta „Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“.

Cilj projekta je unapređivanje dostupnosti obrazovanja za učenike koji pripadaju nekoj od osetljivih grupa. Projekat podrazumeva i nove resurse, tehničku opremu i rad kroz školske aktivnosti usmerene na kvalitet učenja. Vrednost projekta je oko 2 miliona evra, a sprovodiće se u 30 škola širom Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je danas da je jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije i Ministarstva jednako pravo i dostupnost obrazovanja i vaspitanja bez diskriminacije i izdvajanja po bilo kom osnovu.

Ružić je istakao da je podrška pružena kroz mere individualizacije i nabavku 1650 uređaja i 2400 internet kartica.

Takva podrška je rezultirala činjenicom da je 96% učenika iz osetljivih društvenih grupa bilo obuhvaćeno nastavom. Ovo su pokazali podaci istraživanja koje je Ministarstvo realizovalo sa Unicef-om i Institutom za psihologiju. Na osnovu rezultata tog istraživanja, mapirali smo potrebe, i Ministarstvo i  Unicef će uz finansijsku pomoć Evropske komisije početi realizaciju projekta Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za decu iz osetljivih grupa, kazao je ministar.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ukazao je da je obrazovanje osnovno pravo u kom treba da uživaju sva deca.

Nabavkom 1800 tableta za 30 škola u Srbiji, kao i drugih nastavnih alata i podrške, ovaj projekat će pomoći da se obrazovni sistem prilagodi novim izazovima koje je doneo Kovid, zaključio je ambasador Fabrici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Školama u Srbiji 1800 tableta"

  1. Slavka Žilić kaže:

    Ovo je zaista humano.Bilo bi lepo da i oni koji trenutno nemaju uslove za učenje, imaju pomoć .Smatram da je ulaganje u obrazovanje investicija koja se sigurno isplati.Bar ja tako mislim!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama