“Школарци нам имају кондицију шездесетогодишњака”; Савез учитеља не слаже се са већим бројем часова физичког

23 фебруара, 2023

Предлог Српског савеза професора физичког васпитања и спорта (ССПФВС) да се повећа број часова физичког и здравственог васпитања у основним школама на пет а у средњим на три часа недељно и да овај предмет добије натпредметни статус данас је био једна од тема на редовној седници Националног просветног савета (НПС). Међутим, конкретне одлуке нема.

Foto: Canva

Чланови НПС-а не споре да је неопходно да сви ђаци у основној и средњој школи свакодневно буду физички активна, у складу с препорукама Светске здравствене организације, и да НПС као саветодавно тело, за почетак, тако и сугерише просветном врху.

Оно што је кочница доношењу овакве одлуке је питање на рачун којих часова убацити додатне часове физичког васпитања.

Др Јелена Гудељ Ракић, начелник Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, каже да деца, према најновијим студијама, свакодневно треба да буду физички активна најмање 60 минута. То, међутим, испуњава мали број школараца. Свега 70 одсто дечака, а 66 одсто девојчица, како је предочила, активно је једном до двапут недељно, каже др Гудељ Ракић, а преноси Политика.

− Наша деца су у погледу физичких активности и способности на нивоу шездесетогодишњака, по неким студијама, они су у свом виртуелном свету, недостају им социјалне вештине. Деца не бораве напољу довољно. Главна сврха физичког и здравственог васпитања је да опремимо нашу децу за здрав и активан животни стил. − истакла је Вишња Ђорђић, редовни професор Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду.

Снежана Милојковић, испред Савеза учитеља Републике Србије, нагласила је да се учитељи не слажу с предложеним изменама фонда часова, да би додатна два часа у млађим разредима још више оптеретила ђаке и продужила њихов боравак у школи.

− Желимо да сарађујемо с професорима физичког васпитања али не дозвољавамо да неко сумња у наше компетенције и стручност. Данас часове у млађим разредима траже професори физичког васпитања, сутра ће професори музичког, па ликовног… Да ли нам онда требају овакви учитељски факултети? Као што сте ви професори једног предмета ми смо професори разредне наставе. Професори физичког васпитања могу учитељима бити сарадници приликом планирања ваннаставних и активности у природи као што су крос, спортски дан, излети као и код корективно-педагошког рада с ученицима са здравственим потешкоћама − нагласила је Милојковићева.

− Иницијатива није добро схваћена, тражимо да се измене закони, да овај предмет добије место које му припада, не тражимо никакав над статус. Тандемска настава учитеља и професора физичког постоји и показала се као најбољи модел у 98 одсто земаља. За све постоји начин ако постоји добра воља − објашњавао је и Мирослав Марковић, саветник Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Извор: Политика/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


9 коментара на "“Школарци нам имају кондицију шездесетогодишњака”; Савез учитеља не слаже се са већим бројем часова физичког

 1. Hm каже:

  I ko je za to kriv???
  Od prvog razreda im je aktivnost “izmedju dve vatre”, jer uciteljice ne mogu da rade isto sto i nastavnici fizickog. Pogotovo zbog godina!
  Mi smo imali nastavnicu koja je predavala fizicko! Zasto je deci to ukinuto i ocekuje se da fizicko predaje uciteljica?????
  Ko je takav zakon doneo, svesno nam decu pretvara u sezdesetogodisnjake!!!

 2. Aleksa каже:

  Jedva čekam da vidim raspored časova

 3. Jana каже:

  A šta bi doneo veći broj časova? Oni i sada presede časove fizičkog. Pogotovo devojčice. Mrzi ih i da sede.

 4. Tatjana каже:

  I to sve zbog digitalizacije!!!

 5. Velja каже:

  Nije problem u casovima fizickog. Problem je sto su mladi tunjavi. Vreme ih smorilo. Zamislite mladu osobu koja ne uci ne radi nema obaveza. Sta ocekivati od te osobe? Da se oda porocima, da pravi razne probleme. Nista dobro od te osobe

 6. Helena каже:

  Naravno da se bune učiteljice smaračice, ubice radosti..one ne daju ni postojeći časovi fizičkog da,se održe, deca imaju matematiku ili nešto drugo umesto toga

 7. Jasmina каже:

  Zato što im nametnete ” tonu” domaćih zadataka,pride gomilu gradiva koje treba da savladaju-zato i imaju pokretljivost šezdesetogodišnjaka.Ukrali ste im detinjstvo svi kompletno,što školstvo,što igrice i televizija.

 8. Mija каже:

  Idiotizam
  Pa neka sede po ceo dan s telefonima u rukama.

 9. Jelena каже:

  Apsolutno podrzati i napraviti izmenu zakona.Ruska nacija je zdrava i svi su pravi jer im je fizicko bitan predmet.Nasa deca su iakrivljena i u kični i u tonusu i u samopouzdanju i u
  volji. Jako telo zdrav duh.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама