Школе ће бити отворене у јуну: У клупама ће бити само одређени ђаци

Онлајн предавања за основце и средњошколце биће завршена до краја маја, што значи да нема потребе за масовним повратком у школе

 

Онлајн предавања за основце и средњошколце биће завршена до краја маја, што значи да нема потребе за масовним повратком у школе, већ је план да се оне отворе у јуну за полагање мале матуре и поправљање оцена, уз поштовање свих мера заштите, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

„Немамо потребу да децу враћамо у школе. Нема масовног повратка у школу и учионице од 30 ученика и наставника, нема повратка у амфитеатре, те масовне опције смо завршили на један квалитетан начин – пребацивањем целокупног образовног систем на онлајн наставу“, рекао је Шарчевић.

Са завршетком онлајн предавања, додаје он, завршено је 80 одсто посла, а онда, каже, остаје мањи део посла – закључивање оцена, одржавање мале матуре и матура средње школе.

Што се тиче ђака од првог до четвртог разреда ту је посао завршен, наводи Шарчевић, јер ће им оцене бити закључене кроз формативне видове оцењивања.

„Ми смо формативне оцене усвојили у великом делу. Оцењивање је кроз правилник модификовано да би било по закону, као што је и правилник по календару такође у изради измене како би добио законски склад“, каже Шарчевић.

Када су у питању ђаци од петог до осмог разреда, пожељно је, поручује министар, да деца у договору са наставницима дођу у школу како би поправили поједине оцене, али уз, наглашава, поштовање свих мера заштите.

Наводи да ће основци долазити по жељи, јер се њима, додаје Шарчевић, оцене могу закључивати и без задњег квартала.

Министар саветује ученицима који су имали јединице да обавезно дођу и поправе оцене и додаје да ће, чак и ако се установи да ученик није напредовао, добити поново за неколико дана шансу да поправи оцену.

Такође, наглашава, остаје и августовски рок, али је препорука министра да оцене поправе у јуну када већ имају шансу.

„Ученици првог, другог и трећег разреда средње школе имаће на располагању сличну процедуру као ђаци од петог до осмог. Матуранти средњих школа имају мање процедуре, а то је да одбране матурске радове пред комисијом у безбедним условима“, каже Шарчевић.

Када су у питању мали матуранти, додаје Шарчевић, процедура је нешто сложенија, те министар саветује ђацима да почетком јуна дођу у школу како би се упознали са попуњавањем теста за малу матуру.

То ће бити прилика, каже министар, да ђаци виде типове задатака, јер су, објашњава, кроз онлајн могли да виде затворене типове задатака, а на малој матури буде углавном више отворених типова задатака.

„Било би пожељно да се провежба на добром узорку… Школе ће добити упутства шта ради директор, а шта психолози, педагози, домари, теткице… Дежурства су озбиљна ствар, директор школе ће бити главни дежурни, а остале послове ће препустити својим сарадницима“, објаснио је Шарчевић.

Министар објашњава да је поправљање оцена и малу матуру могуће одржати у школама, јер ће се ученици у групи од по пет или шест распоређивати по учионицама, носиће заштиту – маске и рукавице, а просторије ће се редовно дезинфиковати.

Каже да ће школе бити снабдевене дезинфекционим средствима, а дезинфекција ће се врштити сваког дана, односно након сваког присуства ученика и професора.

Уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, мала матура вероватно ће се одржати 17, 18. и 19. јуна, уз могућа мала померања.

„Све можемо да причамо условно, јер и епидемилози навијају за отварање школа од 1. јуна, али ако школе не отварамо за наставу, онда не мора у школу да дође 800 ученика, већ појединачно у малим групама, развучени по читавом објекту уз велика дежурства наставника“, закључио је Шарчевић.

Извор: Новости