Школе да ограниче продају нездраве хране

18 марта, 2018

У стручном упутству Министарства просвете школама је препоручено да обезбеде деци приступ свежој и здравствено исправној води, ограниче продају производа који садрже пуно шећера, газираних напитака, пецива од белог брашна и грицкалица.


Пекаре неће бити протеране из школа, али ће образовне установе бити дужне да ограниче продају нездраве хране и пића ђацима. У стручном упутству о организовању исхране ученика у основним школама, које је донело Министарство просвете, школама је препоручено да обезбеде деци приступ свежој и здравствено исправној води, да ограниче продају производа који садрже пуно шећера, газираних напитака, сокова заслађених шећером, пецива од белог брашна, сланих грицкалица и продају хране из самоуслужних апарата. Пожељно је да у свакодневној понуди буду воће, салате и салатни оброци. Из Министарства поручују да „школа треба да створи здраво окружење које подржава прихватање здравих избора у исхрани“.Новина у начину организовања исхране ученика је што ће школе моћи да наручују оброке и од ученичких и студентских домова који имају сопствене кухиње за припремање оброка. Задржана су досадашња решења да школе могу припремати храну у сопственим кухињама, да се оброци могу наручити и од предшколских установа које самостално припремају храну, али и од фирми које се овим послом баве. У стручном упутству детаљно је објашњено на шта осмолетке да обрате пажњу приликом избора намирница и понуђача од којих ће наручивати оброке. Препоручено је да се бирају намирнице високе нутритивне вредности, да јеловник буде квалитетан, оброци хранљиви, да исхрана буде заснована на намирницама превасходно биљног, а не животињског порекла…Приликом спровођења јавне набавке за избор понуђача који ће испоручивати храну, школа је дужна да захтева доказе да понуђач има све потребне дозволе за делатност коју обавља, да задовољава хигијенске и санитарне услове за припремање и дистрибуцију хране… И установе које набављају намирнице обавезне су да провере да ли понуђачи имају неоходне дозволе надлежних органа.

У школама кажу да су и до сада водили рачуна о безбедности хране коју деца једу у продуженом боравку, те да стручно упутство у том смислу не доноси драстичне промене. Препорука да се у школским пекарама и кантинама ограничи продаја пецива, газираних сокова, слаткиша и грицкалица тек треба да зажви, али у школама нису сигурни колико ће то променити ствари, јер верују да ће деца све то куповати у оближњим продавницама или доносити од куће.
Снежана Стефановић Милановић, директорка ОШ „Јован Поповић“ У Крушевцу каже да школе не беже од одговорности да промовишу здраве стилове живота.
– Да би школа могла да уведу сопствене кухиње и да у њима припремају храну за ученике потребно је најмање две године, али то не можемо да урадимо без подршке шире локалне заједнице. За саму школу је то превелики напор. Алтернатива је да наручујете готове одброке од установе која се тиме бави и која поседује све неоходне сертификате, али и поред тога у школи морају да се обезбеди услови за дистрибуцију оброка – истиче Стефановић Милановић.
Она подржава идеју да се у школским пекарама и кантинама побољша понуда здраве хране, али сматра да то питање мора да буде решено системски, односно да та обавеза важи за све, а не да се у једној школи продаје воће и поврће, а у другима могу да се купе нездраве намирнице.
– Навике у исхрани се не могу променити преко ноћи, и наравно да, шта год да понудите, то неће бити прихваћено у првом тренутку. Али ако је то решено на јединствен начин онда имате и оправдање и велику потпору у свим школама. За децу која су у продуженом боравку ми наручујемо оброке од добављача, који снабдева и вртиће. Деца сваки дан имају супу или чорбу, јело са месом, колач или воће. Од истог добављача узимамо и ужину, на који су претплаћени углавном ученици првог и другог разреда, док старији носе ужину од куће или купују у школској пекарици, у којој се продају готови производи – објашњава наша саговорница.
И београдска ОШ „Владислав Рибникар“ има пекару, која је уведена пре више године на захтев савета родитеља, како деца не би излазила из школе за време одмора. Директорка Снежана Кнежевић каже да се у школи не продају газирана пића и да воде рачуна, колико могу, о асортиману производа. Она наводи пример једне београдске школе која је пре десетак година увела продавницу са здравом храном, међутим, врло брзо је затворена, јер ученици нису хтели у њој да купују. Истиче да би сви волели да се у школским пекарама продају и воће, воћне салате, здрави оброци, али додаје да то није само питање воље већ и тржишта.
ОШ „Свети Сава“ у Нишу већ 15 година набавља оброке за децу у продуженом боравку од локалне предшколске установе, што је, како каже директорка Санела Тарана, „проверена варијанта“, јер о саставу јеловника брину нутриционисти. Исти добављач снабдева и школску кантину, а трећа могућност да је се ђаци претплате на ужину која се састоји углавном од пецива, напитка и сезонског воћа.
– Приметили смо да, када је за ужину колач, нема остатка. Деца радије поједу банану, чешће оставе јабуке и поморанџе. Када је за доручак пица сви је једу, али ако је за ручак спанаћ, одбијају га. Неки родитељи чија деца иду у продужени боравак су нам рекли да знају да ће ту добити квалитетан куван оброк, јер не стижу да га припремају кући – истиче Тарана.
На питање да ли је неправедно очекивати од школе да поред свега води рачуна и о здравој исхрани, ако родитељи свој радни дан најчешће започињу у пекари, а викендом се породице масовно хране у ресторанима брзе хране, наше саговорнице одговарају готово идентично: школа не само да не бежи од одговорности већ је право место за промоцију и развијање здравих стилова живота.
Снежана Кнежевић каже да је школа једини систем у држави који обухвата читаву популацију деце и да су очекивања, пре свега од основне школе, оправдана, јер се кроз наставне и ваннаставне активности ствари могу померити с мртве тачке. Управо такву препоруку дало је и ресорно министарство. У стручном упутству се наводи да школе треба да успоставе сарадању са заводима за јавно здравље и домовима здравља, организују трибине и састанке са родитељима и запосленима о правилној исхрани ученика, превенцији здравља, улози школе и породице у развијању и неговању здравствене културе…
Весна Стаменић
 
Извор: skolskiportal.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама