Школе хоће униформе, родитељи не би да плате

19 августа, 2017

Нова школска година почиње за десетак дана, а ђаке и наставнике чекају бројне новине. Три измењена предмета за све петаке, електронски дневник, али и униформе. Оне су најављене у више од половине школа, а најчешће постављано питање је ко ће их плаћати.

Клупе су спремне за почетак школске године, али није извесно да ли се са првим звоном враћају и униформе. Иако су у основној школи “Никола Тесла” прошле године прваци добили сакое и хаљинице, ове се на ту одлуку још чека.”Мало смо сад прикочили целу ту ситуацију да видимо какав ће бити став Министарства, првенствено мислим на финансије. Тај први комплетић је нама финансирала општина, а за све ово друго је на Савету родитеља договорено да то сами родитељи финансирају”, указује Драгољуб Гачић, директор ОШ “Никола Тесла” у Винчи.
Униформи и амбелму “да” је у овој школи рекло око две трећине родитеља малишана до четвртог разреда. Али није занемарљив број оних који имају дилему.
“Мислим да је само тај економски део проблематичан – колико ће то коштати и колико ће комада требати да купе, боје се људи да то не буде нешто прескупо”, сматра Добрица Стојадиновић из Савета родитеља.
У Министарству кажу да им до сада питања о финансирању нису стизала из школа које су већ изабрале да уведу униформе. То је углавном тема разговора са онима који одлуку тек доносе.
“Нудимо помоћ, нарочито наше текстилне и високе школе имају могућности да помогну у шивењу и да то не буде уопште плаћено. Један од начина ће бити можда и промена Закона о уџбеницима, где ћемо гледати да дистрибуција уџбеника буде и кроз школске задруге, тиме остају огромна средства рабата која могу бити пренамењена за куповину матерјала, за куповину униформи”, објашњава министар просвете Младен Шарчевић.
Док се чека коначно решење на чију адресу ће стизати рачуни за униформе, шнајдери су, кажу спремни за прве поруџбине. У јагодинској конфекцији која шије униформе скоро три деценије нови, необавезујући пропис виде као шансу текстилне индустрије.
“У сваком случају гледано, ми као текстилна индустрија имамо добре капацитете, јер доста наших фирми извози, па би то могли да пребаце на домаће тржиште. Све ново што се уведе и што се примени то адекватно има повећање производње и запошљавање нових радника”, истиче инжењер текстилства “Ангора” Милидер Гајић.
У неким градовима текстилна индустрија на ту прилику ће можда морати да чека још две године. Тада ће, бар према садашњим најавама Министарства, униформе бити обавезне у свим школама.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


10 коментара на "Школе хоће униформе, родитељи не би да плате

 1. ja каже:

  I nemam i necu da platim tu krpu,jer mislim da mnogo vaznije stvari treba resavazi u prosveti nego sto su uniforme.Takodje mislim da treba da se poradi na kulturi najpre ministara da bi imali autoritet da traze nesto treba da budu ljudi ne bahati umisljeni likovi.

  1. Родитељи самоуправљају или изражавају своје мишљење каже:

   Сви родитељи би хтели да одлучују и самоуправљају у школама. То не може!
   Схватите драги родитељи да не одлучујете ако вам је одељењски старешина дао неку анкету да се изјасните. Ви имате само три представника у школском одбору, школа има такође три представника и градска управа има такође три представника за одлучивање.
   Колико ће школа да буде успешна зависи од директора школе као особа која води школу, и као лидер и предузетник има визију и мисију да усмерава функционисање школе.
   За функционисање школе директор мора континуално да ради на имиџу школе и анимира људе из окружења школе, углавном бивше ученике да као успешни предузетници у свом бизнису и финансијски подрже функционисање школе донацијама најчешће наставних средстава и опреме, телевизора са LCD екранима, дигиталне опреме у циљу осавремењивања наставе и учења.
   Школа ради самовредновање али то не значи да само родитељи одлучују. Преко својих представника у савету родитеља можете да утичете, а не да самоуправљате.
   Немате већину у одлучивању! Поред ваших представника у савету родитеља има и школа три представника и градска управа три представника.
   Није то самоуправљање које је присутно у главама нашег народа ако их школа анонимно анкетира да изразе само своје мишљење.

   1. Paretova kci каже:

    Previse ste trzisno orjentisani. U najmanju ruku kao da imate osnivacki kapital u skolskom sistemu u Srbiji DRZAVNOM! Gde nema osnivackog kapitala, ni skolarine, nema ni trzista.Za drzavne skole se izdvajaju finansije od svih gradjana Srbije, a jedino ih Vi nemilosrdno i bezocno trosite na samopromocije i reklamerstvo. Ostali u odnosu na Vas dodju poprilicno skromni. Uzimaju samo mrvice. I deca, i roditelji, i nastavnici. A onda Vi hrabro ocitavate lekcije i jednima i drugima i trecima. Deca rakuni, nastavnici lenstine, roditelji bahati. Nema nista od Pareto-a.

   2. IQ каже:

    Inace svi biznismeni se samoubise da opremaju i pomazu skole. Moze ako zaigraju u nekom projektu poput onog vezanog za fiskulturu gde se promovise izvesni brend i umesto da firma plati reklamu sto joj ide fraj po skolama (sto mislim da nije ni dozvoljeno) ona izvlaci i finansijsku i marketinsku dobit iz obrazovnog sistema. Ej da smo slepi, pa i nismo.

   3. Mira Milosevic каже:

    Zdravu pamet treba slediti, a ima je i medju roditeljima. Ja licno mislim da je potrebno i vece ucesce roditelja u javnoj debati, kako bi bili ona kriticka svest vladajucih struktura. A da li ce odlucivati, to je na drugi tabak, imdirektno, mozda i hoce.
    A sto se tice digitalizacije i novih tehnologija u njoj,
    odgovor cemo dobiti ako vidimo koliko vremena nam deca provode na ekranu, koliko ga zloupotrebljavaju, a ne upotrebljavaju. Toliko, da im skola postaje jedino mesto gde se odvoje od njega i odmore oci… Ne kazem da treba bezati od toga, pa ipak, treba videti sta i koliko.a da nam ne bili brzi samari od konja.

 2. Božović Vladan каже:

  Elektronski dnevnik i uniforme otpadaju, jer ne postoji nikakva zakonska regulativa. Ministarsvo prosvete pokušava na prevaru da profesorima nametne elektronski dnevnik, doduše sami su krivi, jer nit znaju svoja prava, nit se bore za njih. Isto vażi za uniforme, sluđene roditelje pokušavaju da izlože još jednom trošku. Naravno da roditelji koji znaju zakone i svoja prava neće dozvoliti da njihova deca nose uniforme, osim ako to ne žele, ali nije tako rečeno.

  1. Mon Dieu каже:

   U pravu ste ali ako Šarčević odluči da osim papirnog i elektronskog dnevnika koriste i, recimo, glinene tablice, ima da urezujemo, još kako! Šta da se radi, može mu se.

   1. Božović Vladan каже:

    Nije Šarčević iznad zakona, dnevnik popunjavaš hemijskom, a elektronski dnevnik ne popunjavaš nikako. Jedino ako ti država plati, a ja ne bih ni tada. Šarčević pokušava da ti prevarom to ubaci u opis radnog posla, za tu bednu platu koju primaš.

 3. Баша Мркаљ каже:

  Тај сако који планирају да наметну деци није униформа. Униформа подразумева и кошуљу или мајицу, панталоне и обућу. Идеја је била да сва деца буду исто обучена, да се неко не би истицао. Овако ће неко дете долазити са скупим патикама и панталонама, а друго у исцепаним. Овако се ништа не постиже. Ако постоји други разлог молим да ми се објасни.
  Поред тога тај сако ће деца скинути чим уђу у учионицу, поготово у топлијим данима.
  Бојим се да је разлог тај да ће директори бирати фирме које ће правити кецеље, за то бити награђени од те фирме, а родитељи платити.

 4. Natasa каже:

  A zasto skole ne bi uvele besplatne udzbenike za sve, a ne uniforme. Ako se uostalom osvrnete po Evropi malo je onih koji imaju uniforme….to su uglavnom privatne skole. Ja zivim u zemlji u kojoj gotovo da ne postoje privatne skole ali vec 12 godina nisam ni jedan € dala za knjige. Zasto ne kopirate takve stvri iz Evrope , nego uniforme. Ja sam na pr. za uniformu, trazila bi samo u kojoj boji ta uniforma mora biti a sama bi sasila za svoje dete….pa takav izbor je i u komunizmu postojao, ako vec roditelji placaju. Vase uniforme bi dozvolila da moje dete nosi samo pod uslovom da su besplatne.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама