Škole kriju kontrolne zadatke od roditelja

15 novembra, 2016

Školska praksa u suprotnosti sa pravilima ponašanja koja su propisale obrazovne ustanove
dnevnik-foto-D-JEVREMOVICH
Iako školska pravila propisuju da je “roditelj dužan da prati ponašanje, učenje i uspeh svog deteta i da se o tome redovno informiše”, škole roditeljima to pravo uskraćuju.
U mnogim obrazovnim ustanovama zabranjeno je da đaci nose kući kontrolne zadatke, a jedina prilika da ih roditelji vide je da dođu na otvorena vrata kod predmetnog nastavnika. Na prvi pogled jednostavno, na drugi – vratolomija koju zaposleni roditelji praktično ne mogu da savladaju.
Čak i u nižim razredima osnovne škole, mesečno ima po nekoliko kontrolnih zadataka, dva pismena u polugodištu, a ako se tome dodaju i česte petnaestominutne provere znanja, ispada da roditelj svake nedelje mora da dolazi u školu. Još je veća muka od petog razreda, jer đaci u “udarnim” mesecima, pred tromesečje i polugodište imaju i po sedam, osam “velikih” kontrolnih. Da bi roditelj uspeo da vidi zadatke i gde je njegovo dete pogrešilo on mora da prati raspored otvorenih vrata svakog predmetnog nastavnika, a to neminovno znači menjanje smena, kašnjenje ili izlazak s posla. I sve to da bi ispunio obavezu koju mu je propisala škola, a koja se, paradoksalno, postarala da tu dužnost ne može da ispuni.
Škole takvu odluku pravdaju obavezom nastavnika da čuva pismene provere zbog eventualnog inspekcijskog pregleda, ali i zato što se dešavalo da učenici, pa čak i roditelji, prepravljaju odgovore i bodove, a potom se žale da dete nije dobro ocenjeno.
Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisao je kao težu povredu radne obavezu nastavnika odbijanje davanja na uvid rezultata pismene provere znanja učenicima i roditeljima, ali ne predviđa način na koji to škole treba da urade.
U Ministarstvu prosvete Danasu je rečeno da “učenik i roditelj imaju pravo uvida u pisani rad, kao i pravo na obrazloženje ocene, s tim da škola utvrđuje način kako omogućava roditelju uvid u pisani rad”. Iz toga je jasno da roditelj nema osnova da se žali ni direktoru, niti prosvetnoj inspekciji. Na nesklad propisa i školske prakse ukazuje i Pravilnik o ocenjivanju, koji kaže da je ocena javna, ali i da se na početku školske godine učenici i roditelji obaveštavaju o kriterijumima, načinu, postupku, dinamici, rasporedu ocenjivanja i doprinosu pojedinačnih ocena zaključnoj.
Od ove obaveze škole su ispoštovale samo jednu – da unapred objave raspored pismenih provera znanja dužih od 15 minuta.
– Ima roditelja koji ne znaju strani jezik, pa i kada bi otišli na otvorena vrata da vide test, ne razumeju gde je dete pogrešilo. Mnoge stvari smo zaboravili, nije jednostavno kad vam nastavnik pokaže kontrolni iz matematike ili fizike, a vi treba za kratko vreme da ga protumačite – navodi neke od problema majka učenice jedne beogradske škole, ukazujući i da roditelji nisu upoznati sa kriterijumom ocenjivanja.
Pojedine škole uvele su princip da nastavnici šalju kontrolne po deci koje sutradan moraju da vrate, uz obavezan potpis roditelja, kako bi bili sigurni da su informisani o rezultatima. Dragi Lukić, direktor OŠ “Svetozar Marković”, kaže za Danas da se roditeljima mora omogućiti redovan uvid u pismene provere znanja i da je neprihvatljivo to ograničavati.
– Ako sumnjaju da će neko da prepravlja kontrolni ili bodovanje, nastavnici mogu da ga fotokopiraju ili da slikaju mobilnim telefonom, odnosno da to omoguće đacima – kaže Lukić.
Za njega je neverovatno da takve škole postoje, dok Slobodan Malušić, specijalista pedagogije i dugogodišnji direktor OŠ “Đura Daničić” potvrđuje da je reč o čestoj praksi.
– Nažalost, ima primera da se kontrolni prepravlja, ali u pitanju je manji broj roditelja i učenika. Ne može 29 roditelja biti kažnjeno, zbog jednog lošeg primera. Ako nastavnik sumnja da se neko tako ponaša, treba to da mu stavi do znanja. Zamislite kakvu poruku svom detetu šalje takav roditelj, koji treba da ga uči moralnosti, tačnosti, istinitosti. Loši odnosi roditelja i nastavnika se negativno odražavaju na učenje. Svaki nastavnik ima mogućnost da fotokopira kontrolni, ako sumnja da će ga neko prepraviti i da fotokopiju ili original pošalje roditeljima – ističe Malušić.
Na pitanje da li nastavnici štite sebe, jer bi redovnim uvidom u kontrolne zadatke roditelji mogli svašta da pronađu, od grešaka do neprecizno formulisanih ili dvosmislenih pitanja, Malušić ne vidi ništa sporno da im se ukaže na propuste, jer i među roditeljima ima prosvetnih radnika.
– Zašto da nastavnik ne prizna grešku? Nastavnik mora da shvati da je stalno na pozornici i da je stalno posmatran, procenjivan i ocenjivan. Roditelj ima i zakonsko i moralno pravo da zna šta je njegovo dete uradilo, gde je pogrešilo i da prati njegovo napredovanje – ističe Malušić.
Piše: V. Andrić
Izvor : Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


37 komentara na "Škole kriju kontrolne zadatke od roditelja

 1. Aca kaže:

  Ne sluze tome Otvorena vrata nego Prijem roditelja.

 2. Profesor i roditelj kaže:

  Neistine se ponovo nizu. Ucenici od petog razreda nemaju po 7- 8 kontrolnih jer je nedeljno dozvoljeno dve provere. Prema tome ove provere budu uradjene u toku 4 nedelje pa je valda normalno da roditelj mesecno svrati do skole posle pijace bar.

 3. barabica kaže:

  Upravo u OŠ”Đura Daničić” većina nastavnika ne dozvoljava uvid u kontrolne i pismene vežbe roditeljima.

  1. Gricko kaže:

   Ja sam išla u “Đuru” i u moje su se vreme svi kontrolni zadaci nosili kući, čak šta više na uvid roditeljima i obavezan potpis od strane roditelja. To su bila vremena “pravih vrednosti” obostrano i roditelja i nastavnika.

 4. uciteljica kaže:

  A nastavnici će da plate kopiranje?
  Ili da učenici fotografišu telefonima koji su zabranjeni… Sve bolje od boljeg

  1. ?!!! kaže:

   Neće nastavnici snositi troskove kopiranja nego roditelji. A ti telefoni pre svega treba da se zabrane uciteljima i nastavnicima koji ga vise koriste od dece i to za vreme nastave!!!! Da odigraju igricu ili “vise” na fb! A onda to deca gledaju i to je javna tajna ali niko nista ne radi po tom pitanju. Licno sam imala problem u vezi sa obom temom i htela sam sama da platim kopiranje ali odgovor je bio da to moze da se zloupotrebi!!!! Kopija kontrolnog mog deteta moze da se zloupotrebi?! Na moje pitanje :”Kako?” Dobila sam jos ludji odhovor od direktorke nego sto sam mogla i da sanjam….citiram: “Pa znate neki nastavnici daju godinama iste kontrolne zadatke pa bi sledeca generacija mogla imati zadatke unapred!” Boze boze!!!! Pa da li su nastavnici retardi da ne mogu da osmisle 5-10 razlicitih kontrolnih koje ce davati….sta je njihov posao?! Kako ih je samo degradirala…..

   1. Goga@ kaže:

    Sama pravim testove svojim djacima, svi zadaci nose odredjeni broj bodova, a nakon pregledanja, deca in nose roditeljima na uvid, vracaju ih meni sa potpisom roditelja. Do sada sam sama stampala zadatke, troseci i svoj papir i toner stampaca. Sada koristim skolski stampac, kao i fotokopir aparat. Pre dvadesetak godina, svi smo radili po testovima koji su se ponavljali iz godine u godinu….e tada su roditelji pozajmljivali, kopirali, pa i kupovali da bi dete bilo “obezbedjeno”

  2. Majka cetvrtaka kaže:

   Nemojte mi reci da skole nemaju fotokopir aparate. Ako deca ne smeju da fotografisu, Vi smete. Ne vidim razlog zbog koga kontrolni treba da se kriju. Osim ako sumnjate u vlastite sposobnosti da valjano ocenite test i da napravite dobar test.

   1. Gricko kaže:

    Delim mišljenje Majko četvrtaka…. evo i ja pristajem da im lično iskopiram kontrolne zadatke iako svaka škola poseduje fotokopir aparat. I naravno da je u čovekovom biću da krije bilo šta ako je nesiguran. A meni ne pada na pamet da visim u školi, nakon svakog kontrolnog zadatka, puta broj koliko ih ima i puta broj predmeta tokom cele školske godine. Mogla bih da dam otkaz u firmi zbog tako čestih izostanaka sa posla (jer su otvorena vrata uvek, ali uvek u smeni kad sam na poslu) pomnoženih i sa brojem dece koju imam a to je troje.

   2. Uciteljica3 kaže:

    Skolski fotokopir aparati takodje kostaju, tj. toner i papir. Nastavnici treba da se pretvore u knjiske moljce i da se bave samo papirologijom i da donesu krevet da spavaju u skoli i samo da kopiraju i pounjavaju papirologiju, a deca uopste nisu vazan niti njihov zivot van skole, koji, takodje, postoji.Stigla demokratija sa zapada kao i radno vreme pa cemo sada da se glozimo izmedju sebe ko je i za sta kriv.

 5. Darko kaže:

  Naravno da roditelji imaju prava da dođu i pogledaju kontrolne vežbe. Učenici ih ne nose kući upravo zbog roditelja koji ih prepravljaju pa dolaze da se ”bune” jer im je falio poen za 5, a eto, nastavnik je loše pregledao… Nemam vremena kao moja koleginica da ih slikam (iskopiram) i čekam roditelje da dođu po svoje. Posle se prave nevešti, kao dete ispravljalo, itd.

 6. maslacak kaže:

  Prvo, ne moze se do skole posle pijace, jer svaki nastavnik ima odredenih 30 minuta jednom nedeljno ubprepodnevnim satima.Zbog toga ni jedan kontrolni i pismeni nisam videla vec drugu godinu zaredom…a idem u skolu jednom nedeljno!

  1. Gricko kaže:

   Ja ovo shvatam kao sugestiju da im donesemo “malo nešto” sa pijace kada idemo u posetu školi….međutim, šteta, neizvodljivo….ja na pijacu idem isključivo vikendom kad nema nastave.

 7. Mirjana kaže:

  15 godina radim u prosveti, predajem matematiku i svih 15 godina svaki kontrolni deca nose kući. Nikad nisam shvatila u čemu je tu problem. Postoji evidencija odsutnih – dakle ako je bio prisutan radio je, postoji i ruvrika gde se evidentiraju kontrolni i tu stoji ,mesto gde se nalaze zadaci’ kod mene piše ,kod učenika’ i šta me briga ako on baci negde na putu, ja sam vratila. Ali bukvalno 15 godina nisam imala ni jedan jedini problem sa tim. I zašto da ne vratim? Pa valjda treba da ponese kući da vidi gde je grešio/la da to nauči bolje ako želi da poprvai. Uostalom meni se ne dešava da učenici pričaju kako sam na kontrolnom dala nešto što nisamo radili ili kako su ,isto uradili -jedno dobilo 1 a drugo 3′. Imaju kontrolne pa nek roditelji provere. Meni je to pošteno , nemma ja razloga da krijem ni šta sam dala na kontrolnom, ni šta je dete uradilo ni kako sam ja pregledala.
  I upravo mi nije jasno šta će majka domaćica ili pravnik da vidi kada joj pokažem kontrolni?
  Ali ne mešam se u rado ostalih, ako neće da vraćaju ne moraju. Moj lični izbor je da vraćam.

  1. Duda kaže:

   Divno. A kada vam prosvetna inspekcija zatraži na uvid kontrolni određenog učenika, a vi nemate? Naglašeno nam je da moramo da ih čuvamo kod sebe do 31.8. tekuće školske godine. Vi kršite zakon i još pametujete ostalima, koji hteli ne hteli, moraju da poštuju pravila. Pre 15 godina je moglo tako kako radite, sada ne može. Ali vi radite po starom.

   1. Mirjana kaže:

    Baš ste se nalupali. Nikom pametovala nisam rekla sam šta ja radim a vi pametujete ali ne zanima mene to. Pismene zadatke sam dužna da čuvam i njih čuvam,tako bilo i pre 15god. i sad- kontrolni ne, piše tamo lepo ,kod učenika su’. A bilo inspekcija ne zna im se broja…
    Uostalom moj izbor, što to Vama smeta? Neće Vas kazniti.
    Meni su npr skener, fleš, folderi…daleko jednostavnija opcija od milion papira ako već želim da čuvam neke kontrolne. Moja stvar. Vraćam kontrolne jer sam ja tako izabrala.
    I definitivno je ovo poslednji puta da dajem bilo kakav komentar. Ali eto prevarih se pa napisah. Činjenica je da učenika i roditelja posebno ima svakakvih ali zašto se uvek sve generalizuje i samo se o lošem priča kad ima toliko i dobre dece i korektnih roditelja. Zašto bi oni ispaštali. Ali opet opet moje mišljenje koje je verovatno protivzakonito!

    1. Gricko kaže:

     Ne Mirjana, vi ste potpuno u pravu, ne nervirajte se. Vi radite ispravno jer su se davnih godina kontrolni zadaci davali deci da nose kući ili makar na uvid roditeljima o eventualnim greškama ili makar da roditelj ima “praznik za oči” ako je dete dobilo peticu. Ukoliko nastavnik zahteva vratiti kontrolni uz potpis roditelja i sve je u redu.

  2. Mimi kaže:

   Nastavnica matematike,moga sina, 6.razred, ne da kontrolni da nose kuci, ja mu kazem zamoli je kazi da su zamolili roditelji da ti da, da vide kuci, njen odgovor je bio “ne moze,ako ti nesto nije jasno dodji na dopunsku”…moj sin je dobio 4 na tom kontrolnom,i odlican je djak

 8. Gricko kaže:

  KAKO JE SVE OVO JADNO…..Nemam reči…..

 9. Danijela kaže:

  Dete ponese kontrolni kući i zajedno sa roditeljem popravi test. Onda dođe u školu i raspravlja se kako nastavnik mrzi učenika i kako stavlja netačno na tačan zadatak.

  1. Gricko kaže:

   Čovek priča o drugome, o “onome što mu je lično u glavi”. Tako da je sve jasno Danijela…..

 10. Rada kaže:

  Da li i usmene odgovore treba snimati kako bi roditelji bili sigurni da su im deca realno ocenjena?

  1. Gricko kaže:

   …. kao i načine prenošenja gradiva na deci… Može…. snimati, ali SVE!

 11. Majka i nastavnica kaže:

  Ne znam gde Vi živite i radite, ali moje dete koje je osmi razred je juče imalo četiri kontrolna zadatka. Ja nisam videla nijedan, pošto je zabranjeno da se donose kući. Prema detetovom opisu, kontrolni iz biologije i geografije bio je sastavljen iz otvorenog tipa zadataka, a svi znamo šta to znači za vrednovanje. I za učenje: to znači bubaj odgovore napamet. Polovina onoga što se ispitivalo na kontrolnom iz geografije, prema mojoj analizi detetovog sećanja, nema nikakve veze sa standardima i predviđenim ishodima za osmi razred tog predmeta. Dakle, katastrofa. Umesto što prosvetni radnici traže od roditelja da im dolaze na noge sa pijace, bilo bi bolje da se pozabave strukom. Takođe, umesto što inspekcije gledaju dnevnike i drugu dokumentaciju, bilo bi bolje da steknu uvid u nepismene provere znanja koje nastavnici sami generišu. Naravno, problem je u tome što ni inspekcije nisu stručne za takav rad. Tako da je to dubok problem, izvor stresa za roditelje i decu i povlađivanje nastavnicima koji su najmanje stručni u svom poslu, a to niko ne voli da čuje.
  Mnogi propisi koje je Ministarstvo donelo bili bi možda i korisni da se u kontaktu sa školom ne formalizuju i ne postanu dodatni kamen spoticanja. Imate ishode i standarde, ali vaše ocenjivanje, drage kolege, često nema nikakve veze sa njima. Takođe, većina vas, drage kolege, realno niste stručni da oblikujete valjanu proveru znanja. Ne znate to da radite. Nisu vas učili na fakultetima, a bogami ni kasnije. Ali vam to niko nije rekao, i vi živite u uverenju u sopstvenu nepogrešivost. U školi nisam bila nijednom. Detetu sam rekla da su to životne okolnosti sa kojima će morati da se nosi, da će morati da se na to navikne i da shvati da ti ljudi nemaju dovoljno volje i znanja da mu pomognu. Da se bori za sebe i ne odustaje od onoga što voli. Da su ti ljudi i ta neprijatnost i stres koji oseća kad uđe u školu – u njegovom životu prolazni. Da se potrudi da nikada stvari ne radi sa tolikim odsustvom elana, volje i entuzijazma za učenjenm novih stvari kao što to čini većina njegovih nastavnika. Plaćamo gomilu privatnih časova onima koji tu volju imaju, a mi radimo po dva posla i zbilja nemamo vremena da odemo ni do te famozne pijace, a kamoli svakom nastavniku na noge povodom svakog kontrolnog. Dakle, manje praporci i zvonca, a više stručnog usavršavanja. A ono počinje samo jednom rečenicom: “Ja ovo NE ZNAM da radim. Ne znam da napravim test. Ne znam da tumačim standarde kako bi trebalo. Nisam fenomenalan metodičar. Nemam razvijene kompetencije u pedagoškim odnosima sa decom kojoj predajem i njihovim roditeljima. Ne znam baš da komuniciram na nivou na kom bi trebalo.” E, odatle počinje popravka. Dok to sebi ne kažemo, nema od tog posla ništa.

  1. Anka kaže:

   Postovana gospodjo ocigledno imate iskustvo i znanje koje bih kao roditelj na zalost nisam prosvetni radnik zelela da imam.Imam dete koje je tek krenulo u skolu. U pitanju je multitalentovano dete koje je pre polaska u skolu pokupila 18 medjunarodnih nagrada u razlicitim oblastima u kategoriji do 18 godina. Dete nema problem sa ucenjem nije genijalac ali je daleko iznad svog uzrasta po testovima strucnjaka i psiholpga je 2-3 godine iznad generacije. Moje dete je diskriminisano u skoli umesto da se radi IOP3 sa njom se prosto nista ne radi i sa jos 10-ak dece jer postoji 10-ak dece koja su dosla apsolutno nespremna a necija i uciteljice su maksimalno posvecene njima. Moje malo dete je razocarano uciteljica je gotovo nikad ne pita nista kad su pismeni zadaci tu su neverovatne oscilacije uciteljica ne zna njene sposobnosti jednom je briljantna drugi put pokusava da bude kao ostala deca sam svrljotine da bi je uciteljica primetila. Uzalud podrska kuci uzalud skolice van skole uzalud vodjenje kod psihologa dete koja sabira trocifrene projeve mnozi i deli dvocifrene je napisalo da je 4vece od 5 i uciteljica mene ubedjuje da ona to nije savladala da nezna a ona je to znala sa 4 godine. Psiholozi mi savetuju promenu skole sta bi ste vi uradili

   1. Majka i nastavnica kaže:

    Ne znam, nisam pametna toliko. 🙂 Nadarena deca su problem u našem školskom sistemu, podjednako kao i deca sa teškoćama u razvoju. Bojim se da je sve na Vama. Najvažnije je da Vaše dete što više po pitanju škole relaksirate, da shvati da je to samo deo njenog života. Stvorite za nju podsticajno okruženje u kući, mislim da je to važnije od toga da ide na mnogo aktivnosti. Naposletku, emotivni i socijalni razvoj važan je koliko i intelektualni. Najvažnije je da joj ulijete veru u sebe, samopouzdanje i razumevanje okoline. Postoje datosti društva u kome živimo. Neke od tih datosti su negativne. Važno je da ih dete uvidi, da stvori mogućnost da ih analizira i kritički promišlja i da naposletku razvije osećanje za to kada i kako da reaguje, a da time sačuva svoj lični integritet ne napravivši si veliku štetu. Zvuči kao vrlo komplikovana stvar i jese: to je razvijanje socijalnih veština. Škola je prolazna stvar. Važno je da Vaše dete iz škole izađe socijalno osnaženo, da bi moglo da se u životu snađe. Dakle, razgovarajte sa njom kao sa sebi ravnom osobom. Deca znaju i razumeju više nego što mi mislimo. Naučite je da posmatra sebe iznutra i da analizira ljudske postupke i ponašanja, da na osnovu toga razvija strategije svog ponašanja. Sticanje znanja je samo jedan deo razvoja. Svi poznajemo odlikaše nesnađene u životu. Želim Vama i Vašem detetu zdravlja i ljubavi. I strpljenja da se shvati ovaj svet u kome živimo. 🙂

    1. Gricko kaže:

     Odavno nisam pročitala lepši, “nastavničkiji” i majčinskiji tekst. Prave reči od prave ličnosti…. žao mi je što vas ne poznajem ali mi je drago što postoje ljudi kao vi.

   2. e kaže:

    Poštovana Anka,radim u školi i preporučujem Vam da POSLUŠATE savet ukoliko ima u blizini druge škole.

  2. Goga kaže:

   Gospođo, svaka čast za komentar. I moje dete često, naročito bliže kraju ciklusa, radi previše kontrolnih u nedelju dana. O tome se uopšte ne vodi računa, svi nastavnici gledaju samo svoj predmet, a ne uzimaju u obzir to šta sve još deca imaju tog dana i te nedelje. Ja sam otišla jednom da vidim kontrolni iz hemije i odustala. Pomagala sam detetu oko hemije za taj kontrolni, i dete je bilo nezadovoljno trojkom. Na otvorenim vratima imala sam premalo vremena da se snađem u tom kontrolnom i da shvatim na čemu sa detetom treba da radim jer mi je najteže zapravo da razumem kako da je spremim za rešavanje kontrolnog, jer dete mogo bolje prolazi na usmenim odgovorima. Tako da je to stvarno stres. Mislim da većina nastavnika ne zna da razgovara sa roditeljima i da zbog nekolicine loših i nevaspitanih ljudi sve nas gledaju sa nepoverenjem, kao da smo došli da ih kontrolišemo u njihovom radu, a ne zato što hoćemo da pomognemo svojoj deci. Mnogo lakše bi bilo da kontrolne pošalju sa decom, pa da ih kod kuće pregledamo i analiziramo greške sa decom.

   1. tina kaže:

    Za Gogu,
    ja lično ne volim kontrolne vežbe,zadatke i testove ali mi nameću.Godišnjim planom moram 2 vežbe, inicijalni,polugodišnji,godišnji i probni test da dam učenicima.Na testu upišem broj bodova za tačne odgovore i bodovnu tabelu za ocene.Usmeno odgovaranje su ”potisnuli” propisi,zakoni a ne nastavnici.

 12. risto kaže:

  Mnoga deca koja dobiju lošu ocenu na kontrolnom radu , pocepaju pisani rad i nedaju na uvid roditeljima a kod dođu u školu nastavnici nemaju dokazni materijal !!

 13. Jole kaže:

  Jedna reč: SKENER.

 14. AK kaže:

  Jad i beda srpske prosvete!

 15. Vesna kaže:

  Nakon što su odbijeni u svom zahtevu da dobiju kopiju pismene provere znanja deteta, roditelji su se obratili Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je doneo Rešenje kojim je naložio školi da, bez odlaganja, ida roditeljima kopije pismene provere znanja njihovog deteta. Citiram deo iz obrazloženja Resenja: “…pravo na kopiju je deo Ustavom opredeljene zaštite podataka o ličnosti, definisano odredbom člana 42 Ustava, koji odredjuje da svako ima pravo da bude obavešten o prikupljenim podacima o svojoj ličnosti, u skladu sa Zakonom…”.

 16. Goga@ kaže:

  Eh da, zaboravih..Portfolio je dokument koji moramo da upotpunimo djackim testovima, pripremama, ponekim zaspisnikom, diplomicom ili uverenjem sa nekog seminara, strucnog skupa i sl. Pozdrav svim kolegama prosvetarima !!!

 17. Tanja kaže:

  Bravo, bravo, bravo!
  Takodje Majka i Nastavnica!

 18. irena kaže:

  Mnogo priče…Moje dete je četvrti razred .Sa učiteljicom super funkcionišemo.Kontrolni dete donese kući i vrati ga sa potpisom .Pismeni se ne donese u školi ali se radi ispravka i deca znaju sami sebi da pregledaju.i to je to.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama