Школе крију контролне задатке од родитеља

15 новембра, 2016

Школска пракса у супротности са правилима понашања која су прописале образовне установе
dnevnik-foto-D-JEVREMOVICH
Иако школска правила прописују да је “родитељ дужан да прати понашање, учење и успех свог детета и да се о томе редовно информише”, школе родитељима то право ускраћују.
У многим образовним установама забрањено је да ђаци носе кући контролне задатке, а једина прилика да их родитељи виде је да дођу на отворена врата код предметног наставника. На први поглед једноставно, на други – вратоломија коју запослени родитељи практично не могу да савладају.
Чак и у нижим разредима основне школе, месечно има по неколико контролних задатака, два писмена у полугодишту, а ако се томе додају и честе петнаестоминутне провере знања, испада да родитељ сваке недеље мора да долази у школу. Још је већа мука од петог разреда, јер ђаци у “ударним” месецима, пред тромесечје и полугодиште имају и по седам, осам “великих” контролних. Да би родитељ успео да види задатке и где је његово дете погрешило он мора да прати распоред отворених врата сваког предметног наставника, а то неминовно значи мењање смена, кашњење или излазак с посла. И све то да би испунио обавезу коју му је прописала школа, а која се, парадоксално, постарала да ту дужност не може да испуни.
Школе такву одлуку правдају обавезом наставника да чува писмене провере због евентуалног инспекцијског прегледа, али и зато што се дешавало да ученици, па чак и родитељи, преправљају одговоре и бодове, а потом се жале да дете није добро оцењено.
Закон о основама система образовања и васпитања прописао је као тежу повреду радне обавезу наставника одбијање давања на увид резултата писмене провере знања ученицима и родитељима, али не предвиђа начин на који то школе треба да ураде.
У Министарству просвете Данасу је речено да “ученик и родитељ имају право увида у писани рад, као и право на образложење оцене, с тим да школа утврђује начин како омогућава родитељу увид у писани рад”. Из тога је јасно да родитељ нема основа да се жали ни директору, нити просветној инспекцији. На несклад прописа и школске праксе указује и Правилник о оцењивању, који каже да је оцена јавна, али и да се на почетку школске године ученици и родитељи обавештавају о критеријумима, начину, поступку, динамици, распореду оцењивања и доприносу појединачних оцена закључној.
Од ове обавезе школе су испоштовале само једну – да унапред објаве распоред писмених провера знања дужих од 15 минута.
– Има родитеља који не знају страни језик, па и када би отишли на отворена врата да виде тест, не разумеју где је дете погрешило. Многе ствари смо заборавили, није једноставно кад вам наставник покаже контролни из математике или физике, а ви треба за кратко време да га протумачите – наводи неке од проблема мајка ученице једне београдске школе, указујући и да родитељи нису упознати са критеријумом оцењивања.
Поједине школе увеле су принцип да наставници шаљу контролне по деци које сутрадан морају да врате, уз обавезан потпис родитеља, како би били сигурни да су информисани о резултатима. Драги Лукић, директор ОШ “Светозар Марковић”, каже за Данас да се родитељима мора омогућити редован увид у писмене провере знања и да је неприхватљиво то ограничавати.
– Ако сумњају да ће неко да преправља контролни или бодовање, наставници могу да га фотокопирају или да сликају мобилним телефоном, односно да то омогуће ђацима – каже Лукић.
За њега је невероватно да такве школе постоје, док Слободан Малушић, специјалиста педагогије и дугогодишњи директор ОШ “Ђура Даничић” потврђује да је реч о честој пракси.
– Нажалост, има примера да се контролни преправља, али у питању је мањи број родитеља и ученика. Не може 29 родитеља бити кажњено, због једног лошег примера. Ако наставник сумња да се неко тако понаша, треба то да му стави до знања. Замислите какву поруку свом детету шаље такав родитељ, који треба да га учи моралности, тачности, истинитости. Лоши односи родитеља и наставника се негативно одражавају на учење. Сваки наставник има могућност да фотокопира контролни, ако сумња да ће га неко преправити и да фотокопију или оригинал пошаље родитељима – истиче Малушић.
На питање да ли наставници штите себе, јер би редовним увидом у контролне задатке родитељи могли свашта да пронађу, од грешака до непрецизно формулисаних или двосмислених питања, Малушић не види ништа спорно да им се укаже на пропусте, јер и међу родитељима има просветних радника.
– Зашто да наставник не призна грешку? Наставник мора да схвати да је стално на позорници и да је стално посматран, процењиван и оцењиван. Родитељ има и законско и морално право да зна шта је његово дете урадило, где је погрешило и да прати његово напредовање – истиче Малушић.
Пише: В. Андрић
Извор : Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


37 коментара на "Школе крију контролне задатке од родитеља

 1. Aca каже:

  Ne sluze tome Otvorena vrata nego Prijem roditelja.

 2. Profesor i roditelj каже:

  Neistine se ponovo nizu. Ucenici od petog razreda nemaju po 7- 8 kontrolnih jer je nedeljno dozvoljeno dve provere. Prema tome ove provere budu uradjene u toku 4 nedelje pa je valda normalno da roditelj mesecno svrati do skole posle pijace bar.

 3. barabica каже:

  Upravo u OŠ”Đura Daničić” većina nastavnika ne dozvoljava uvid u kontrolne i pismene vežbe roditeljima.

  1. Gricko каже:

   Ja sam išla u “Đuru” i u moje su se vreme svi kontrolni zadaci nosili kući, čak šta više na uvid roditeljima i obavezan potpis od strane roditelja. To su bila vremena “pravih vrednosti” obostrano i roditelja i nastavnika.

 4. uciteljica каже:

  A nastavnici će da plate kopiranje?
  Ili da učenici fotografišu telefonima koji su zabranjeni… Sve bolje od boljeg

  1. ?!!! каже:

   Neće nastavnici snositi troskove kopiranja nego roditelji. A ti telefoni pre svega treba da se zabrane uciteljima i nastavnicima koji ga vise koriste od dece i to za vreme nastave!!!! Da odigraju igricu ili “vise” na fb! A onda to deca gledaju i to je javna tajna ali niko nista ne radi po tom pitanju. Licno sam imala problem u vezi sa obom temom i htela sam sama da platim kopiranje ali odgovor je bio da to moze da se zloupotrebi!!!! Kopija kontrolnog mog deteta moze da se zloupotrebi?! Na moje pitanje :”Kako?” Dobila sam jos ludji odhovor od direktorke nego sto sam mogla i da sanjam….citiram: “Pa znate neki nastavnici daju godinama iste kontrolne zadatke pa bi sledeca generacija mogla imati zadatke unapred!” Boze boze!!!! Pa da li su nastavnici retardi da ne mogu da osmisle 5-10 razlicitih kontrolnih koje ce davati….sta je njihov posao?! Kako ih je samo degradirala…..

   1. Goga@ каже:

    Sama pravim testove svojim djacima, svi zadaci nose odredjeni broj bodova, a nakon pregledanja, deca in nose roditeljima na uvid, vracaju ih meni sa potpisom roditelja. Do sada sam sama stampala zadatke, troseci i svoj papir i toner stampaca. Sada koristim skolski stampac, kao i fotokopir aparat. Pre dvadesetak godina, svi smo radili po testovima koji su se ponavljali iz godine u godinu….e tada su roditelji pozajmljivali, kopirali, pa i kupovali da bi dete bilo “obezbedjeno”

  2. Majka cetvrtaka каже:

   Nemojte mi reci da skole nemaju fotokopir aparate. Ako deca ne smeju da fotografisu, Vi smete. Ne vidim razlog zbog koga kontrolni treba da se kriju. Osim ako sumnjate u vlastite sposobnosti da valjano ocenite test i da napravite dobar test.

   1. Gricko каже:

    Delim mišljenje Majko četvrtaka…. evo i ja pristajem da im lično iskopiram kontrolne zadatke iako svaka škola poseduje fotokopir aparat. I naravno da je u čovekovom biću da krije bilo šta ako je nesiguran. A meni ne pada na pamet da visim u školi, nakon svakog kontrolnog zadatka, puta broj koliko ih ima i puta broj predmeta tokom cele školske godine. Mogla bih da dam otkaz u firmi zbog tako čestih izostanaka sa posla (jer su otvorena vrata uvek, ali uvek u smeni kad sam na poslu) pomnoženih i sa brojem dece koju imam a to je troje.

   2. Uciteljica3 каже:

    Skolski fotokopir aparati takodje kostaju, tj. toner i papir. Nastavnici treba da se pretvore u knjiske moljce i da se bave samo papirologijom i da donesu krevet da spavaju u skoli i samo da kopiraju i pounjavaju papirologiju, a deca uopste nisu vazan niti njihov zivot van skole, koji, takodje, postoji.Stigla demokratija sa zapada kao i radno vreme pa cemo sada da se glozimo izmedju sebe ko je i za sta kriv.

 5. Darko каже:

  Naravno da roditelji imaju prava da dođu i pogledaju kontrolne vežbe. Učenici ih ne nose kući upravo zbog roditelja koji ih prepravljaju pa dolaze da se ”bune” jer im je falio poen za 5, a eto, nastavnik je loše pregledao… Nemam vremena kao moja koleginica da ih slikam (iskopiram) i čekam roditelje da dođu po svoje. Posle se prave nevešti, kao dete ispravljalo, itd.

 6. maslacak каже:

  Prvo, ne moze se do skole posle pijace, jer svaki nastavnik ima odredenih 30 minuta jednom nedeljno ubprepodnevnim satima.Zbog toga ni jedan kontrolni i pismeni nisam videla vec drugu godinu zaredom…a idem u skolu jednom nedeljno!

  1. Gricko каже:

   Ja ovo shvatam kao sugestiju da im donesemo “malo nešto” sa pijace kada idemo u posetu školi….međutim, šteta, neizvodljivo….ja na pijacu idem isključivo vikendom kad nema nastave.

 7. Mirjana каже:

  15 godina radim u prosveti, predajem matematiku i svih 15 godina svaki kontrolni deca nose kući. Nikad nisam shvatila u čemu je tu problem. Postoji evidencija odsutnih – dakle ako je bio prisutan radio je, postoji i ruvrika gde se evidentiraju kontrolni i tu stoji ,mesto gde se nalaze zadaci’ kod mene piše ,kod učenika’ i šta me briga ako on baci negde na putu, ja sam vratila. Ali bukvalno 15 godina nisam imala ni jedan jedini problem sa tim. I zašto da ne vratim? Pa valjda treba da ponese kući da vidi gde je grešio/la da to nauči bolje ako želi da poprvai. Uostalom meni se ne dešava da učenici pričaju kako sam na kontrolnom dala nešto što nisamo radili ili kako su ,isto uradili -jedno dobilo 1 a drugo 3′. Imaju kontrolne pa nek roditelji provere. Meni je to pošteno , nemma ja razloga da krijem ni šta sam dala na kontrolnom, ni šta je dete uradilo ni kako sam ja pregledala.
  I upravo mi nije jasno šta će majka domaćica ili pravnik da vidi kada joj pokažem kontrolni?
  Ali ne mešam se u rado ostalih, ako neće da vraćaju ne moraju. Moj lični izbor je da vraćam.

  1. Duda каже:

   Divno. A kada vam prosvetna inspekcija zatraži na uvid kontrolni određenog učenika, a vi nemate? Naglašeno nam je da moramo da ih čuvamo kod sebe do 31.8. tekuće školske godine. Vi kršite zakon i još pametujete ostalima, koji hteli ne hteli, moraju da poštuju pravila. Pre 15 godina je moglo tako kako radite, sada ne može. Ali vi radite po starom.

   1. Mirjana каже:

    Baš ste se nalupali. Nikom pametovala nisam rekla sam šta ja radim a vi pametujete ali ne zanima mene to. Pismene zadatke sam dužna da čuvam i njih čuvam,tako bilo i pre 15god. i sad- kontrolni ne, piše tamo lepo ,kod učenika su’. A bilo inspekcija ne zna im se broja…
    Uostalom moj izbor, što to Vama smeta? Neće Vas kazniti.
    Meni su npr skener, fleš, folderi…daleko jednostavnija opcija od milion papira ako već želim da čuvam neke kontrolne. Moja stvar. Vraćam kontrolne jer sam ja tako izabrala.
    I definitivno je ovo poslednji puta da dajem bilo kakav komentar. Ali eto prevarih se pa napisah. Činjenica je da učenika i roditelja posebno ima svakakvih ali zašto se uvek sve generalizuje i samo se o lošem priča kad ima toliko i dobre dece i korektnih roditelja. Zašto bi oni ispaštali. Ali opet opet moje mišljenje koje je verovatno protivzakonito!

    1. Gricko каже:

     Ne Mirjana, vi ste potpuno u pravu, ne nervirajte se. Vi radite ispravno jer su se davnih godina kontrolni zadaci davali deci da nose kući ili makar na uvid roditeljima o eventualnim greškama ili makar da roditelj ima “praznik za oči” ako je dete dobilo peticu. Ukoliko nastavnik zahteva vratiti kontrolni uz potpis roditelja i sve je u redu.

  2. Mimi каже:

   Nastavnica matematike,moga sina, 6.razred, ne da kontrolni da nose kuci, ja mu kazem zamoli je kazi da su zamolili roditelji da ti da, da vide kuci, njen odgovor je bio “ne moze,ako ti nesto nije jasno dodji na dopunsku”…moj sin je dobio 4 na tom kontrolnom,i odlican je djak

 8. Gricko каже:

  KAKO JE SVE OVO JADNO…..Nemam reči…..

 9. Danijela каже:

  Dete ponese kontrolni kući i zajedno sa roditeljem popravi test. Onda dođe u školu i raspravlja se kako nastavnik mrzi učenika i kako stavlja netačno na tačan zadatak.

  1. Gricko каже:

   Čovek priča o drugome, o “onome što mu je lično u glavi”. Tako da je sve jasno Danijela…..

 10. Rada каже:

  Da li i usmene odgovore treba snimati kako bi roditelji bili sigurni da su im deca realno ocenjena?

  1. Gricko каже:

   …. kao i načine prenošenja gradiva na deci… Može…. snimati, ali SVE!

 11. Мајка и наставница каже:

  Не знам где Ви живите и радите, али моје дете које је осми разред је јуче имало четири контролна задатка. Ја нисам видела ниједан, пошто је забрањено да се доносе кући. Према дететовом опису, контролни из биологије и географије био је састављен из отвореног типа задатака, а сви знамо шта то значи за вредновање. И за учење: то значи бубај одговоре напамет. Половина онога што се испитивало на контролном из географије, према мојој анализи дететовог сећања, нема никакве везе са стандардима и предвиђеним исходима за осми разред тог предмета. Дакле, катастрофа. Уместо што просветни радници траже од родитеља да им долазе на ноге са пијаце, било би боље да се позабаве струком. Такође, уместо што инспекције гледају дневнике и другу документацију, било би боље да стекну увид у неписмене провере знања које наставници сами генеришу. Наравно, проблем је у томе што ни инспекције нису стручне за такав рад. Тако да је то дубок проблем, извор стреса за родитеље и децу и повлађивање наставницима који су најмање стручни у свом послу, а то нико не воли да чује.
  Многи прописи које је Министарство донело били би можда и корисни да се у контакту са школом не формализују и не постану додатни камен спотицања. Имате исходе и стандарде, али ваше оцењивање, драге колеге, често нема никакве везе са њима. Такође, већина вас, драге колеге, реално нисте стручни да обликујете ваљану проверу знања. Не знате то да радите. Нису вас учили на факултетима, а богами ни касније. Али вам то нико није рекао, и ви живите у уверењу у сопствену непогрешивост. У школи нисам била ниједном. Детету сам рекла да су то животне околности са којима ће морати да се носи, да ће морати да се на то навикне и да схвати да ти људи немају довољно воље и знања да му помогну. Да се бори за себе и не одустаје од онога што воли. Да су ти људи и та непријатност и стрес који осећа кад уђе у школу – у његовом животу пролазни. Да се потруди да никада ствари не ради са толиким одсуством елана, воље и ентузијазма за учењенм нових ствари као што то чини већина његових наставника. Плаћамо гомилу приватних часова онима који ту вољу имају, а ми радимо по два посла и збиља немамо времена да одемо ни до те фамозне пијаце, а камоли сваком наставнику на ноге поводом сваког контролног. Дакле, мање прапорци и звонца, а више стручног усавршавања. А оно почиње само једном реченицом: “Ја ово НЕ ЗНАМ да радим. Не знам да направим тест. Не знам да тумачим стандарде како би требало. Нисам феноменалан методичар. Немам развијене компетенције у педагошким односима са децом којој предајем и њиховим родитељима. Не знам баш да комуницирам на нивоу на ком би требало.” Е, одатле почиње поправка. Док то себи не кажемо, нема од тог посла ништа.

  1. Anka каже:

   Postovana gospodjo ocigledno imate iskustvo i znanje koje bih kao roditelj na zalost nisam prosvetni radnik zelela da imam.Imam dete koje je tek krenulo u skolu. U pitanju je multitalentovano dete koje je pre polaska u skolu pokupila 18 medjunarodnih nagrada u razlicitim oblastima u kategoriji do 18 godina. Dete nema problem sa ucenjem nije genijalac ali je daleko iznad svog uzrasta po testovima strucnjaka i psiholpga je 2-3 godine iznad generacije. Moje dete je diskriminisano u skoli umesto da se radi IOP3 sa njom se prosto nista ne radi i sa jos 10-ak dece jer postoji 10-ak dece koja su dosla apsolutno nespremna a necija i uciteljice su maksimalno posvecene njima. Moje malo dete je razocarano uciteljica je gotovo nikad ne pita nista kad su pismeni zadaci tu su neverovatne oscilacije uciteljica ne zna njene sposobnosti jednom je briljantna drugi put pokusava da bude kao ostala deca sam svrljotine da bi je uciteljica primetila. Uzalud podrska kuci uzalud skolice van skole uzalud vodjenje kod psihologa dete koja sabira trocifrene projeve mnozi i deli dvocifrene je napisalo da je 4vece od 5 i uciteljica mene ubedjuje da ona to nije savladala da nezna a ona je to znala sa 4 godine. Psiholozi mi savetuju promenu skole sta bi ste vi uradili

   1. Majka i nastavnica каже:

    Ne znam, nisam pametna toliko. 🙂 Nadarena deca su problem u našem školskom sistemu, podjednako kao i deca sa teškoćama u razvoju. Bojim se da je sve na Vama. Najvažnije je da Vaše dete što više po pitanju škole relaksirate, da shvati da je to samo deo njenog života. Stvorite za nju podsticajno okruženje u kući, mislim da je to važnije od toga da ide na mnogo aktivnosti. Naposletku, emotivni i socijalni razvoj važan je koliko i intelektualni. Najvažnije je da joj ulijete veru u sebe, samopouzdanje i razumevanje okoline. Postoje datosti društva u kome živimo. Neke od tih datosti su negativne. Važno je da ih dete uvidi, da stvori mogućnost da ih analizira i kritički promišlja i da naposletku razvije osećanje za to kada i kako da reaguje, a da time sačuva svoj lični integritet ne napravivši si veliku štetu. Zvuči kao vrlo komplikovana stvar i jese: to je razvijanje socijalnih veština. Škola je prolazna stvar. Važno je da Vaše dete iz škole izađe socijalno osnaženo, da bi moglo da se u životu snađe. Dakle, razgovarajte sa njom kao sa sebi ravnom osobom. Deca znaju i razumeju više nego što mi mislimo. Naučite je da posmatra sebe iznutra i da analizira ljudske postupke i ponašanja, da na osnovu toga razvija strategije svog ponašanja. Sticanje znanja je samo jedan deo razvoja. Svi poznajemo odlikaše nesnađene u životu. Želim Vama i Vašem detetu zdravlja i ljubavi. I strpljenja da se shvati ovaj svet u kome živimo. 🙂

    1. Gricko каже:

     Odavno nisam pročitala lepši, “nastavničkiji” i majčinskiji tekst. Prave reči od prave ličnosti…. žao mi je što vas ne poznajem ali mi je drago što postoje ljudi kao vi.

   2. е каже:

    Поштована Анка,радим у школи и препоручујем Вам да ПОСЛУШАТЕ савет уколико има у близини друге школе.

  2. Goga каже:

   Gospođo, svaka čast za komentar. I moje dete često, naročito bliže kraju ciklusa, radi previše kontrolnih u nedelju dana. O tome se uopšte ne vodi računa, svi nastavnici gledaju samo svoj predmet, a ne uzimaju u obzir to šta sve još deca imaju tog dana i te nedelje. Ja sam otišla jednom da vidim kontrolni iz hemije i odustala. Pomagala sam detetu oko hemije za taj kontrolni, i dete je bilo nezadovoljno trojkom. Na otvorenim vratima imala sam premalo vremena da se snađem u tom kontrolnom i da shvatim na čemu sa detetom treba da radim jer mi je najteže zapravo da razumem kako da je spremim za rešavanje kontrolnog, jer dete mogo bolje prolazi na usmenim odgovorima. Tako da je to stvarno stres. Mislim da većina nastavnika ne zna da razgovara sa roditeljima i da zbog nekolicine loših i nevaspitanih ljudi sve nas gledaju sa nepoverenjem, kao da smo došli da ih kontrolišemo u njihovom radu, a ne zato što hoćemo da pomognemo svojoj deci. Mnogo lakše bi bilo da kontrolne pošalju sa decom, pa da ih kod kuće pregledamo i analiziramo greške sa decom.

   1. tina каже:

    Za Gogu,
    ja lično ne volim kontrolne vežbe,zadatke i testove ali mi nameću.Godišnjim planom moram 2 vežbe, inicijalni,polugodišnji,godišnji i probni test da dam učenicima.Na testu upišem broj bodova za tačne odgovore i bodovnu tabelu za ocene.Usmeno odgovaranje su ”potisnuli” propisi,zakoni a ne nastavnici.

 12. risto каже:

  Mnoga deca koja dobiju lošu ocenu na kontrolnom radu , pocepaju pisani rad i nedaju na uvid roditeljima a kod dođu u školu nastavnici nemaju dokazni materijal !!

 13. Jole каже:

  Jedna reč: SKENER.

 14. AK каже:

  Jad i beda srpske prosvete!

 15. Vesna каже:

  Nakon što su odbijeni u svom zahtevu da dobiju kopiju pismene provere znanja deteta, roditelji su se obratili Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je doneo Rešenje kojim je naložio školi da, bez odlaganja, ida roditeljima kopije pismene provere znanja njihovog deteta. Citiram deo iz obrazloženja Resenja: “…pravo na kopiju je deo Ustavom opredeljene zaštite podataka o ličnosti, definisano odredbom člana 42 Ustava, koji odredjuje da svako ima pravo da bude obavešten o prikupljenim podacima o svojoj ličnosti, u skladu sa Zakonom…”.

 16. Goga@ каже:

  Eh da, zaboravih..Portfolio je dokument koji moramo da upotpunimo djackim testovima, pripremama, ponekim zaspisnikom, diplomicom ili uverenjem sa nekog seminara, strucnog skupa i sl. Pozdrav svim kolegama prosvetarima !!!

 17. Tanja каже:

  Bravo, bravo, bravo!
  Takodje Majka i Nastavnica!

 18. irena каже:

  Mnogo priče…Moje dete je četvrti razred .Sa učiteljicom super funkcionišemo.Kontrolni dete donese kući i vrati ga sa potpisom .Pismeni se ne donese u školi ali se radi ispravka i deca znaju sami sebi da pregledaju.i to je to.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама