Škole moraju da obezbede učenje na daljinu i učenicima koji rade po IOP-u

19 marta, 2020

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da su u cilju nastavka procesa nastave i učenja tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, sve škole u Srbiji u obavezi da u operativnim planovima rada predvide i učenje na daljinu sa učenicima koji rade po Individualnom obrazovnom planu (IOP).

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je neophodno da nastavnici izrade posebne prilagođene materijale za đake kojima je potreban struktuiran individualizovan pristup u radu (IOP-1, IOP-2 i IOP-3) i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa roditeljima.

„U skladu sa potrebama učenika koji radi po individualizovanom obrazovnom planu priprema se sadržaj, uputstvo za učenje i dogovara način dobijanja povratne informacije, kako bi se pratilo napredovanje učenika i obezbedila dodatna podrška“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je zbog specifičnih potreba učenika i njima odgovarajućih načina učenja, ograničena upotreba digitalnih obrazovnih platformi, kao i da je na nastavnicima da načelo „obrazovanje za sve“ sprovode na „korektan način u skladu sa mogućnostima u aktuelnoj situaciji“.

Dodaje se da se za specijalne škole pripremaju dodatna uputstva i sadržaji koji mogu biti od koristi u izradi operativnog plana rada, dok su za decu migrante koji se nalaze u prihvatnim centrima, uz podršku Komesarijata za izbeglice, obezbeđeni televizori i računari preko kojih učenici mogu da prate predavanja na RTS 3 i obrazovnim platformama.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama