Школе ускоро прелазе на онлајн наставу?

14 марта, 2020

Школе у Србији могле би да пређу на систем онлајн учења од уторка, али званичну потврду ове информације јуче нисмо успели да добијемо.

 

Министар просвете Младен Шарчевић каже за Данас да се увелико развија систем који ће омогућити учење од куће, али није желео да лицитира када ће се на њега прећи. Он каже да као министар науке веома поштује став научника и да евентуалну одлуку о затварању школа доноси Влада Србије, а не он лично.

– Разумем страх родитеља. Не можемо никога да хапсимо и довлачимо у школу ако има паничан страх, због тога велики број људи даноноћно ради на успостављању другачијих модела учења – рекао је министар.

Шарчевић је демантовао наводе једног дневног листа, који је пренео његову изјаву да ће директори ОШ „Михаило Петровић Алас“ и Гимназије у Чачку бити кажњени због одлуке о прекиду наставе. Поручује да ће ови директори, али и сви који самоиницијативно буду тако поступили, бити опоменути и додаје да се морају поштовати правилници, у којима је јасно наведено ко кога у хијерархији треба да обавести.

Он је замерио директорки „Аласа“ што о својој одлуци није известила Градски секретаријат за образовање и Министарство просвете и напоменуо да су сви дужни да свакодневно прате бројно стање ученика и да обавештавају надлежне како би ситуација у образовном систему могла да се прати.

Директор Гимназије у Чачку Иван Ружичић каже за Данас да је јуче ујутру у 8 сати и 14 минута обавестио Министарство преко школске управе да наставе неће бити, јер је један број ђака те школе био у контакту са особом код које је потврђен корона вирус.

Ти ђаци су претходних дана били у контакту са другим ученицима и наставницима, због чега је јучерашњу одлуку о прекиду наставе донео у циљу безбедности деце и запослених. Од 562 ученика, јуче је у школи није појавило 313. Ружичи? је казао да у тој школи није идентификован нико са заразом од корона вируса и да чека инструкције надлежних о даљим корацима. Из истог разлога настава је јуче прекинута и у чачанској Економској школи.

У ОШ „Михаило Петровић Алас“ у Београду јуче није било наставе, јер се сумња да је један од закупаца простора у школи позитиван на корона вирус. Управа школе је у среду увече обавестила родитеље да децу не шаљу на наставу.

На вратима те осмолетке јуче је истакнуто обавештење родитељима да се обрате епидемиолошким службама уколико примете било какве симптоме који би могли да указују на присуство вируса. Родитељима је поручено и да редовно обавештавају одељенске старешине ако се деца разболе.

И док јавност са нестрпљењем чека одлуку о затварању школа, приватни образовни систем „Руђер Бошковић“, чији је један од оснивача министар просвете Младен Шарчевић, одлучио је да од понедељка пређе на онлајн наставу.

Генерални менаџер тог образовног система Драган Штулић истиче за Данас да је таква одлука донета након консултација са надлежним институцијама и да је о томе обавештен и министар просвете. За све ученике који ипак желе да похађају наставу, школа ће бити отворена и сви наставници ће им бити на располагању, рекао је Штулић, а ту информацију нам је потврдио и министар Шарчевић.

Штулић је рекао да су се на овај корак одлучили како би обезбедили континуитет наставе, јер се од око 380 ученика, јуче у школи појавио занемарљив број.

– До овакве одлуке управа школе је дошла у сарадњи са родитељима, имајући у виду да је добар део наших ученика у блиским породичним односима са браћом и сестрама који студирају у северној Италији. Због те информације је присутан значајно мањи број ученика на редовној настави, па смо одлучили да је у овом тренутку најбоље решење да приступимо извођењу онлине наставе за коју је наша школа у потпуности опремљена. Свакако ћемо следити инструкције Министарства просвете – рекао је Штулић.

Он каже да је свестан да ће у делу јавности овај потез бити политички интерпретиран због везе коју министар има са овим образовним системом и напомиње да су пре „Руђера“ на онлајн наставу прешле друге приватне школе, али да то питање нико није поставио.

Сматра да је одлука коју је управа донела одговорна и рационална и спреман је, како каже, да сноси пуну одговорност.

Неки факултети почели онлајн наставу

Поједини факултети Универзитета у Београду реорганизовали су наставу, у складу са ранијим препорукама Министарства просвете. Тако ће се на Филозофском факултету сви облици директне наставе, групних консултација и вежби одржавати путем електронских медија. Стручне службе радиће по уобичајеном радном времену.

И на Факултету безбедности су одлучили да се настава и консултације одржавају електронским путем, а одложена су до даљњег студијска путовања, одласци на семинаре и конференције, Одржавају се само неопходне седнице и одбране дипломских, мастер и докторских радова и то у присуству највише 10 особа у учионици.

– Ми не можемо да донесемо одлуку о прекиду наставе без сагласности Универзитета, а они прате препоруке Министарства просвете. У складу са препорукама изнетим на Сенату прилагодили смо предавања да се не одржавају у групама са више од 100 студената. Толеришемо одсуство студената са наставе, јер су многи из унутрашњости отишли својим кућама. Разматрамо организовање онлајн наставе – каже за Данас Бранислав Боричић, декан Економског факултета.

Пише: В. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Школе ускоро прелазе на онлајн наставу?"

  1. Marija каже:

    “Не можемо никога да хапсимо и довлачимо у школу ако има паничан страх”da li se ovako izjasnjava ministar prosvete ili neko sa ulice?!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама