Školice – edicija namenjena podsticanju razvoja dece uzrasta od 1 do 6 godina

jun 4, 2020

Novi predškolski program, koji nosi naziv Godine uzleta za cilj ima da kod dece u najranijem uzrastu razvije sposobnost za celoživotno učenje, a kroz sticanje samopouzdanja, razvoj kreativnosti, istrajnosti, podsticanje radoznalosti i upornosti.

Osim toga, ovaj program veliki akcenat stavlja i na uključivanje roditelja, kao najvažnijih i prvih vaspitača deteta, u predškolsko obrazovanje.

Predškolsko obrazovanje deteta počinje njegovim ulaskom u kolektiv, kada ono stiče jedno novo iskustvo i uči kako da bude samostalno, kako da gradi odnose sa drugima, razvija empatiju, uči da sarađuje, poštuje različitosti.

U tom procesu neophodna mu je podrška roditelja i vaspitača, a njima, opet, odgovarajući obrazovni materijal za rad sa detetom, prilagođen uzrastu i razvojnoj fazi u kojoj se dete nalazi.

Jedna od fenomenalnih edicija namenjena upravo deci koja stiču svoja prva znanja iz različitih oblasti, jesu Školice Kreativnog centra, izdanje koje je usklađeno sa novim predškolskim programom i dobilo je odobrenje Ministarstva prosvete za korišćenje u predškolskim ustanovama.

Svaka od knjiga u ediciji na početku ima vodič koji roditeljima pomaže da prate razvoj svog deteta u domenu opažanja, mišljenja, govora, saznavanja fizičke i socijalne sredine i razvoja fine motorike.

Školice su posvećene podsticanju ranog razvoja dece uzrasta od 1 do 6 godina i obuhvataju šest naslova: Zekina školica (za decu uzrasta godinu dana), Kucina školica (uzrast 1-2 godine), Macina školica (2-3 godine), Ježićeva školica (3-4 godine), Medina školica (uzrast 4-5 godina) i Sovina školica (uzrast 5-6 godina). Autori su Simeon Marinković i Slavica Marković, a ilustratorka Evelina Daneva Rajninger.

Serija je 2018. godine na Sajmu knjiga u Frankfurtu dobila nagradu za najbolji evropski udžbenik u kategoriji predškolaca.

U svakoj od šest knjiga centralna figura je lik životinje (zeka, kuca, maca, meda, ježić, sova) koju pratimo kroz različite situacije poznate deci. Te situacije praćene su pesmicama, pričama, brojalicama, a ilustrovane su nežnim, duhovitim i funkcionalnim ilustracijama čija složenost raste iz knjige u knjigu. Na tekstove se naslanjaju zadaci za dete koji odgovaraju njegovim potrebama i interesovanjima u tom uzrastu, kao i različita pitanja koja roditelji mogu da postave deci i koja inspirišu da se razgovor s decom dalje nastavi i da se smisle nove aktivnosti.

Prve dve knjige, za decu najmlađeg uzrasta, podstiču dete da sluša ono što mu roditelj čita, da pokazuje gde je šta na slici, uočava sličnosti i razlike, ponavlja stihove, peva, uočava sličnost između onoga što rade junaci i onoga što samo radi. Od treće knjige kreću još i crtanje, bojenje, grafomotorni zadaci, rešavanje jednostavnih problema, klasifikovanje objekata po različitim kriterijumima, početne veštine pisanja i mnoge druge aktivnosti koje su prilagođene mogućnostima svakog uzrasta.

Posebna vrednost ovih knjiga je to što svaka ima uvod namenjen roditeljima i osobama koje rade s decom. To su svojevrsni vodiči kroz razvojna dostignuća karakteristična za dete datog uzrasta u domenu opažanja, mišljenja, govora, saznavanja fizičke i socijalne sredine i razvoja fine motorike, u skladu sa savremenim saznanjima razvojne psihologije o toku razvoja dece predškolskog uzrasta. Istovremeno, odraslima su sugerisane mnoge aktivnosti koje mogu da praktikuju da bi kod deteta podstakli pomenute segmente razvoja. Na taj način roditelji i vaspitači dobili su pouzdan putokaz kako da vreme uz knjigu provedu na najkorisniji mogući način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama