Школице – едиција намењена подстицању развоја деце узраста од 1 до 6 година

4 јуна, 2020

Нови предшколски програм, који носи назив Године узлета за циљ има да код деце у најранијем узрасту развије способност за целоживотно учење, а кроз стицање самопоуздања, развој креативности, истрајности, подстицање радозналости и упорности.

Осим тога, овај програм велики акценат ставља и на укључивање родитеља, као најважнијих и првих васпитача детета, у предшколско образовање.

Предшколско образовање детета почиње његовим уласком у колектив, када оно стиче једно ново искуство и учи како да буде самостално, како да гради односе са другима, развија емпатију, учи да сарађује, поштује различитости.

У том процесу неопходна му је подршка родитеља и васпитача, а њима, опет, одговарајући образовни материјал за рад са дететом, прилагођен узрасту и развојној фази у којој се дете налази.

Једна од феноменалних едиција намењена управо деци која стичу своја прва знања из различитих области, јесу Школице Креативног центра, издање које је усклађено са новим предшколским програмом и добило је одобрење Министарства просвете за коришћење у предшколским установама.

Свака од књига у едицији на почетку има водич који родитељима помаже да прате развој свог детета у домену опажања, мишљења, говора, сазнавања физичке и социјалне средине и развоја фине моторике.

Школице су посвећене подстицању раног развоја деце узраста од 1 до 6 година и обухватају шест наслова: Зекина школица (за децу узраста годину дана), Куцина школица (узраст 1-2 године), Мацина школица (2-3 године), Јежићева школица (3-4 године), Медина школица (узраст 4-5 година) и Совина школица (узраст 5-6 година). Аутори су Симеон Маринковић и Славица Марковић, а илустраторка Евелина Данева Рајнингер.

Серија је 2018. године на Сајму књига у Франкфурту добила награду за најбољи европски уџбеник у категорији предшколаца.

У свакој од шест књига централна фигура је лик животиње (зека, куца, маца, меда, јежић, сова) коју пратимо кроз различите ситуације познате деци. Те ситуације праћене су песмицама, причама, бројалицама, а илустроване су нежним, духовитим и функционалним илустрацијама чија сложеност расте из књиге у књигу. На текстове се наслањају задаци за дете који одговарају његовим потребама и интересовањима у том узрасту, као и различита питања која родитељи могу да поставе деци и која инспиришу да се разговор с децом даље настави и да се смисле нове активности.

Прве две књиге, за децу најмлађег узраста, подстичу дете да слуша оно што му родитељ чита, да показује где је шта на слици, уочава сличности и разлике, понавља стихове, пева, уочава сличност између онога што раде јунаци и онога што само ради. Од треће књиге крећу још и цртање, бојење, графомоторни задаци, решавање једноставних проблема, класификовање објеката по различитим критеријумима, почетне вештине писања и многе друге активности које су прилагођене могућностима сваког узраста.

Посебна вредност ових књига је то што свака има увод намењен родитељима и особама које раде с децом. То су својеврсни водичи кроз развојна достигнућа карактеристична за дете датог узраста у домену опажања, мишљења, говора, сазнавања физичке и социјалне средине и развоја фине моторике, у складу са савременим сазнањима развојне психологије о току развоја деце предшколског узраста. Истовремено, одраслима су сугерисане многе активности које могу да практикују да би код детета подстакли поменуте сегменте развоја. На тај начин родитељи и васпитачи добили су поуздан путоказ како да време уз књигу проведу на најкориснији могући начин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама