Školska godina u Crnoj Gori počinje uz prisustvo svih đaka u učionicama, časove od 45 minuta, bez podela na grupe

17 avgusta, 2021

Školska godina u Crnoj Gori počeće 1. septembra, uz prisustvo svih đaka u učionicama, bez podela na grupe, uz obavezno nošenje maski. Časovi će trajati po 45 minuta. To su instrukcije Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, koje će, kako su naveli u saopštenju, biti blagovremeno upućene školama.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo pripremilo planove školama kako bi školska godina počela 1. septembra.

Foto: Canva

Svaka škola je u obavezi da ima toplomere, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, kao i ostale higijenske potrepštine. Neophodno je obezbediti i prostoriju za izolaciju učenika ako se posumnja na infekciju, do dolaska roditelja, i uz prisustvo odrasle osobe (nastavnik, pedagog…). Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (merenje temperature, dezinfekcija).

Škole moraju  da vode svakodnevnu evidenciju o odsutnim nastavnicima i učenicima, a nakon odsustva, svi su dužni da pokažu neki od testova koji potvrđuje da su negativni na prisustvo virusa kovid-19 u organizmu, ili lekarsku preporuku za pohađanje nastave.

Roditeljski sastanci održavaće se onlajn, a nastavnici su u obavezi da do 10. septembra dostave nastavne planove sa svim predviđenim ishodima u elektronskoj formi. Planovi moraju biti klasifikovani sa sažetim ishodima po predmetima i razredima kako bi bio omogućen brzi prelazak na neki drugi model nastave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Školska godina u Crnoj Gori počinje uz prisustvo svih đaka u učionicama, časove od 45 minuta, bez podela na grupe

 1. Anđelija kaže:

  Sa maskama je komunikacija zagarantovana.Lepo se čujemo i razumemo.

 2. Katarina kaže:

  Svaka čast Crnogorcima! Imaju sposobnije ministarstvo i svakako ažurnije od nas. Ako bude problema sa brojem zaraženih, plan se može promeniti, ali bar svi sada znaju na čemu su i mogu da se pripreme.

 3. Laki kaže:

  Treba cas da bude 90 minuta i da ucenici citavi dan budu u skoli.Tu su bezbedni od korone

 4. Vladimir kaže:

  Sada je lakše našem ministarstvu, imaju od koga da prepišu. Prošle godine su sami smišljali i izdali uputstvo, koji ni načelnici školskih uprava nisu umeli da objasne, muka živa bilo započeti godinu, osnovni model, kombinovani model…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama