Školska godina u Srpskoj će, po svemu sudeći, završiti kroz nastavu na daljinu

9 aprila, 2020

Školska godina u Srpskoj će, po svemu sudeći, završiti kroz nastavu na daljinu, ali još se ne zna kada će to biti i na koji način će đacima biti zaključene ocene.

Rešenja za vrednovanje znanja stečenih na daljinu biće ponuđena u narednih nekoliko dana, potvrđeno je za Srpskainfo.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da će odluku o načinu na koji će nastava na daljinu biti valorizovana doneti zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom.

– Što se tiče trajanja školske godine, ona prema zakonima o osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju traje do 31. avgusta što nam ostavlja mogućnost da sve organizujemo na način da školska godina bude uspešno završena. Sigurno je da će odluka biti donesena u najboljem interesu učenika – kažu u Ministarstvu.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović precizira da se trenutno radi na uputstvima za vrednovanje učeničkih znanja na kraju školske godine, i za osnovno, i za srednje obrazovanje, te da će Zavod ta rešenja uskoro predložiti članovima radnog tima za obrazovanje, na čelu sa predsednicom RS, koji je formiran zbog situacije sa virusom korona.

– Očekujem da se školska godina završi na ovaj način, kroz nastavu na daljinu, a nadam se da će to biti kao i inače, do polovine juna – kaže Damjanović.

U školama su, istovremeno, fokusirani na organizaciju i održavanje nastave na daljinu, a uputstva o ocenjivanju učenika i kraju školske godine čekaju.

– Treća nedelja nastave na daljinu za srednjoškolce je u toku, sve se odvija dobro i svi su uključeni, što je najvažnije, a ne sumnjam ni u kvalitet nastave. Najvažnije je bilo da se svi uključe i da imaju pristup internetu i to je urađeno, te da nema obustave nastave. Sada ostaje da vidimo kako ćemo vrednovati ovu školsku godinu, ali i to će stručnjaci rešiti sigurno. Mislim da za sve to postoji varijanta – kaže predsednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj.

Po njenim rečima, Republički pedagoški zavod je već anketirao i nastavnike o tome da li je moguće ocenjivanje učenika u ovoj situaciji.

– Rečeno je da postoje određeni predmeti za koje se to može uraditi u srednjim školama, putem ciljanih zadataka, zadaće, pismenih zadataka, ali isto tako nije moguće za praktičnu nastavu u srednjim stručnim škoma. Nastavnici su bili uzdržani i po pitanju objektivnosti takvog ocenjivanja – kaže Valentina Sovilj.

U osnovnim školama je situacija malo drugačija, jer nema praktične nastave, ali se ni tamo ne može baš sve što se radi u nastavi na daljinu ocenjivati, smatra Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovih škola regije Banjaluka.

– Ali klasično ocenjivanje ne mora ni biti jedino merodavno u ovoj situaciji. Imamo ocene iz prvog polugodišta i ono što je urađeno do 10. marta, tako da imamo dve trećine nastave urađene i može se verifikovati i sa tim. RPZ će nam dati uputstva, ali mislim da to neće biti problem, bilo na ovaj način ili neki drugi. Recimo, može se organizovati i polaganje ispita za onoga ko možda ne bude zadovoljan ocenom nastavnika – objašnjava Popržen, ali dodaje i da je ocenjivanje u ovoj situaciji, ipak, u drugom planu.

Prolećnog raspusta nema, evidencija prvačića u toku

– Odlučeno je da tokom prolećnog raspusta traje nastava na daljinu, a neradni dani će biti tokom vaskršnjih praznika – podsećaju iz Ministarstva prosvete i kulture.

Istovremeno, upis dece dorasle za prvi razred osnovne škole je u toku, odnosno u ovom periodu se deca evidentiraju za polazak u školu i roditelji treba da ih prijave školama telefonski ili imejlom.

Sve škole su bile dužne da obaveštenja o evidentiranju objave na svojim veb stranicama ili ulaznim vratima škola.

Pregledi, testiranja i dostava dokumentacije budućih prvaka obaviće se kada se za to steknu uslovi.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama