Школске оцене од 1 до 7 – само за посебна одељења

20 јула, 2020

“Петица више неће бити највећа оцена” – само је један од наслова вести у којим министар просвете најављује увођење програма међународне матуре са системом оцењивања од један до седам. Мада су многи помисли да је то увод у промену система оцењивања у средњим школама, реч је само о увођењу специјализованих одељења у три школе у Србији.

У питању је систем међународне матуре, који подразумева наставу на енглеском језику и касније омогућава средњошколцима да равноправно конкуришу за студије на неком од европских универзитета.

Таква специјализована одељења биће од септембра уведена у три гимназије у Србији – у гимназијама “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, “Светозар Марковић” у Нишу и у Десетој београдској.


“У питању је по једно посебно одељење у тим школама нешто попут ових специјализованих уз то што ће у овима ученици имати међународну матуру. Није то нешто што ће бити широко распрострањено и велико је питање да ли ће и како заживети” објашњава за Нова.рс Александар Марков из Форума београдских гимназија.

Он истиче да се не преводе комплетне школе на тај систем рада, већ се отвара само по једно посебно одељење, док у регуларном средњошколском систему остају оцене од један до пет.

“Још једна најава пуна сензационализма”
“Та најава је као и све друге најаве, које долазе из министарства просвете, била ексклузивна и пуна сензационализма. Бојим се да ће на крају, као и многе друге најављене реформе, завршити на сметлишту као и после одласка сваког министра. Не очекујем ништа посебно. У питању је још једна од новотарија коју су смислил да прикажу како министарство просвете реформише” оцењује Марков.

Он наводи да тек треба видети да ли ће и колико ученици бити заинтересовани за тај систем рада.

“Да направите анализу ових реформа до сада и поготово увођења специјализованих одељења, видели бисте да су многа таква одељења, која су спектакуларно најављена, остала непопуњена, и то нпр ИТ одељења, а да не причамо о онима за талентоване ученике за историју и географију или биолошкохемијска одељења” објашњава Марков.

Он мисли да је ово “још један покушај прављења сензације ни од чега” и прилично је сигуран да се неће примити у Србији.

“Ако погледамо Београд, и даље је највише заинтересованих ученика за класичну гимназију, него за специјализована одељења. На пример, ове године у Осмој београдској гимназији, једно од два ИТ одељења остало је непопуњено” додаје.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама