Славица Ђукић Дејановић о платама у просвети: Наставници били деградирани, држава направила велики помак

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић оценила је, у интервјуу за Радио Београд 1, да се највећи број наставника, деце и родитеља радовао почетку школске године, упркос мајској трагедији и тузи која је све испунила. Нову школску годину, каже, доживели су као један почетак нових образовно-васпитних активности и министарство је, управо због трагедије у ОШ “Владислав Рибникар”, школама послало сугестије у вези са безбедношћу деце.

Фото: 021.рс

Славица Ђукић Дејановић рекла је да је сâм почетак школске године био дијалог између наставника и деце, дијалог о различитим темама, док се у другој недељи процењивало знање без оцењивања.

“Оно што је доминирало и што ће доминирати читаве ове школске године, то је да васпитној компоненти рада дамо неупоредиво већи значај него што је то било до ове године. Дакле, ја мислим да је највећи број деце, родитеља и наставника, а то су чиниоци образовно-васпитног система, просветног система наше земље, ипак са радошћу кренуо у нову школску годину”, сматра министарка.

Насиље је, истиче, зло које се догађа свуда и неки облици насиља, као што је била трагедија у ОШ “Владислав Рибникар”, не могу се предвидети.

“Али морамо много више радити у превенцији насиља“, истиче Славица Ђукић Дејановић.

Министарка просвете подсећа да је уведен читав низ мера, укључујући и школског полицајца који је са педагогом и психологом, разредним старешином, родитељима и директором школе део тима и није класични полицајац, него неко ко ће едуковати дете, ко ће ученицима објаснити како да препознају опасност, да знају да нису сами, како да се обрате и њима, полицајцима, како да се обрате другу, наставнику, некој одраслој особи у коју имају поверења.

Закон је предвидео да свака основна и средња школа има бар по једног педагога и психолога или једно од то двоје.

“Дозвољено је да запослимо 270 педагога и психолога, што је заиста огромна подршка свим школама, свим наставницима, свим родитељима и свим ученицима. Тенденција је да свака школа има и педагога и психолога, а за почетак бар или педагога или психолога”, истиче минстарка.

Када је реч о материјалном положају, Славица Ђукић Дејановић каже да су просветни радници по платама били деградирани и да је држава направила велики помак у том смислу.