Славко Гак o мерама у београдским вртићима

25 августа, 2020

Све мере које се у београдским вртићима спроводе са циљем спречавања ширења корона вируса остају на снази и у септембру, а вртићи су спремни и за већи број деце која се очекују, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Радује нас мањи број заражених протеклих дана али се нећемо опуштати. У вртићима није било релаксације заштитних мера од почетка и неће их ни бити – рекао је Гак након одржаног састанка са директорима београдских предшколских установа уочи почетка нове радне године за вртиће.

Током лета мање од 20 одсто деце је долазило у вртић, а Гак каже да ће се у септембру број малишана сигурно повећати али да и даље не очекујемо уобичајени број као у редовним околностима.

Он је истакао да је са директорима предшколских установа разговарао о начинама организације рада од септембра и подсетио их на важност брзог реаговања у случају појаве заразе.

– Већ имамо искуство рада у условима епидемије, вртићћи су радили цело лето, запослени су опремљени свом неопходном заштитном опремом, али ће већи број деце захтевати и већу опрезност – рекао је Гак, а наводи се у саопштењу Градске управе.

Напомиње да до сада ниједан случај појаве короне у вртићима није измакао контроли, да сви знају свој део посла и да су га радили одлично.- Исто очекујем и од септембра“, рекао је градски секретар и додао и да ће се у установама током ове недеље завршити анкета међу родитељима о очекиваној долазности која ће крајем недеље дати прецизнију слику о очекиваном броју деце.

Од тог броја, како је рекао, зависиће и организација рада од установе до установе, у складу са потребама сваког појединачног вртића од укупно 308 колико их Београд има.

Гак је истакао и да је систем флексибилан, те да ће се родитељима који и даље не желе да шаљу децу у вртиће омогућити и онлајн подршка васпитача.

– Вртићи ће бити на располагању родитељима на више начина у зависности од њихових потреба, али је најважнија порука родитељима да ће бити безбедни“ – рекао је Гак.

Он је подсетио да је од почетка епидемије забрањен улазак у вртиће свима осим деци, запосленима и једном родитељу који доводи дете, да се на улазу деци мери температура, дезинфикују руке.

Просторије, играчке и све површине у објектима, како је навео, детаљно и редовно се дезинфикују, деца проводе више времена на отвореном кад год је то могуће, а са децом се разговара о целој ситуацији.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама