Сликовница Где је Жућа? слави 40 година, а ми вам ПОКЛАЊАМО два вредна издања

6 августа, 2020

Пре 40 година енглески дизајнер Ерик Хил желео је да напише причу за свог малог сина и, у жељи да је учини занимљивијом, додао јој је прозорчиће-преклопе испод којих су се налазили цртежи. Тако је настала сликовница Где је Жућа?, која је до данас преведена на преко 60 језика и продата у више од 60 милиона примерака. После те књиге уследила су бројна издања различитих формата у којима је Жућа главни лик.

Љубазан и срдачан, Ерик Хил је велики део себе унео у књиге о Жући. „Када дете узбуђено отвори свој новогодишњи поклон у којем је књига о Жући и викне Јеее!, део мене је ту. Волим овог јунака, он је мој другар и с њим сам јако повезан.“ Ерику Хилу је било изузетно драго што деца и родитељи воле књиге о Жући и био је врло дирнут када му је једном приликом неко од читалаца донео на потписивање породични примерак књиге који се од великог броја читања поцепао.

Поводом Жућиног рођендана Креативни центар и Зелена учионица поклањају вам два примерка издања: Велика кутија пуна малих књига, намењена деци у узрасту до три године. Играчке, Село, Храна, Породица, Парк, Пријатељи, Плажа, Рођендан и Спавање наслови су девет малих картонских сликовница, идеалних за играње и упознавање с првим појмовима и светом књига.

Сликовница Где је Жућа? преведена је на српски језик 2002. године. Дејан Беговић, уредник књига о овом симпатичном псу, сећа се како је све почело: „Ову феноменалну сликовницу, чија слава не тамни већ 40 година, видео сам први пут 1992. године. Било је то хрватско издање, под насловом Гдје је Пико? Добио сам је на поклон од пријатеља и одмах сам сео да је прочитам са својом ћерком, која је тада имала годину дана. Наравно, уживали смо у тражењу Пика иза малих налепљених преклопа на свакој другој страници. А тек када смо га на крају књиге и пронашли, узбуђењу није било краја. Ипак, за мене је било најузбудљивије то што је свако читање ове сликовнице било као да је читамо први пут. Тај мали жути пас ушетао се у наш живот с јасном намером да ту и остане врло дуго“.

Следећи сусрет уредника Креативног центра са Жућом одиграо се 1993. године у Енглеској. Жућино право, оригинално име је СПОТ због велике смеђе туфне на леђима, а био је један од најпопуларнијих ликова међу јунацима дечјих сликовница.

„Према значењу речи спот, најисправније је било назвати га ТУФНА или ПЕГА, али ко је још чуо да се мали жути пас тако зове! У Енглеској је то често име за псе, али код нас није уобичајено. Данима смо размишљали о томе, добијали десетине разноразних предлога, све док једног дана нисмо окренули целу ствар наопако и одлучили да га назовемо најприроднијим именом, које му, чини нам се и данас, савршено пристаје – ЖУЋА. И ево га с нама и данас! Генерације и генерације деце у Србији са истим узбуђењем траже и налазе Жућу иза преклопа на страницама ове дивне картонске сликовнице, баш као што су то радиле и обе моје ћерке“, истиче Дејан Беговић.

У наредним годинама Креативни центар објавио је још неколико издања са Жућом у главној улози, а за оне најмлађе, који Жућу посебно воле и не могу без њега, ту је и Жућа – плишана лутка.

Поводом Жућиног 40. рођендана ове године припремили смо посебну акцију: уз куповину две одабране књиге о Жући (Где је Жућа?, Жућа броји до 10, Жућине омиљене боје, Све о Жући) купци ће остварити попуст од 30% и на поклон добити плишану играчку Жућу, као и бојанку са овим популарним јунаком. Акција важи до 31. августа на сајту www.kreativnicentar.rs и у Клубу књижари Креативни центар (Македонска 30, Београд).

Поводом Жућиног рођендана Креативни центар и Зелена учионица поклањају вам два примерка издања: Велика кутија пуна малих књига, намењена деци у узрасту до три године. Играчке, Село, Храна, Породица, Парк, Пријатељи, Плажа, Рођендан и Спавање наслови су девет малих картонских сликовница, идеалних за играње и упознавање с првим појмовима и светом књига. У свакој од тих књижица детету је пет основних појмова о одређеној теми приближено једноставном и привлачном илустрацијом. Полеђина сваке књижице део је велике слагалице, па је уз ову кутију забава загарантована. Велика кутија пуна малих књига је још једно оригинално издање које ће се допасти и најмлађим читаоцима, али и њиховим родитељима.

Да бисте освојили једно од два издања које поклањамо, потребно је да нам пошаљете мејл на адресу office@zelenaucionica.com тачно у 21 час сутра (7.8.2020.). У мејлу нам оставите своје податке (име, презиме, адресу и број телефона). Прва два мејла који нам стигну у 21 час наградићемо издањима о Жући.

Ерик Хил (1927–2014) рођен је у Лондону. Са 16 година је радио као курир у дизајнерском студију, где су га охрабривали да у слободно време црта стрипове. Након службе у авијацији током Другог светског рада вратио се у дизајнерски студио, где је цртао своје стрипове, а недуго затим неки његови радови и скице објављени су у магазинима Ilustrated и Liliput. После тога је почео да се бави маркетингом у различитим агенцијама. У некима је био и креативни директор, а радио је и као самостални уметник. Након великог успеха књига о Жући потпуно се посветио писању и илустровању сликовница о овом јунаку.

Био је један од малобројних „књижевних амбасадора“ на великој забави одржаној 2006, поводом прославе 80. рођендана краљице Елизабете, а 2008. је одликован посебним признањем британске круне за допринос дечјој књижевности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама