Слободан дан за рођендан детета?! Овај предлог синдиката би могао да уђе у закон

Да ли ће радници добити нову могућност за одсуство са радног места. Овај предлог треба да постане део Закона о раду

Родитељи у Србији добиће слободан дан за рођендан сваког свог детета све док оно не напуни 15 година – ту иницијативу покренули су синдикати, а, како сазнајемо, до сада ју је подржало око 70 одсто послодаваца. Уколико “прође” целу процедуру, а ускоро ће се наћи пред Владом, постаће део Закона о раду и мораће да је поштују све српске газде.
Према речима Ранке Савић, председнице Асоцијације слободних и независних синдиката Србије, предлог је веома добар и у сваком случају ниједно радничко удружење неће бити против тога.
– Сматрам да радници у Србији имају велики број прековремених сати и за то наравно нису плаћени, тако да нисам баш сигурна да ће се газде радо сложити с тим – каже наша саговорница. – Нема послодавца који данас дозвољава одсуство запослених због радничких спортских игара, а да не говоримо о похађању семинара или синдикалних школа. Сада је тешко добити у те сврхе само слободан дан, а камоли као раније, да је то одсуство и плаћено.
Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, сматра да је то иницијатива која би могла да буде евентуално стављена на дневни ред тек у законским променама следеће године.
– Мислим да би требало овај предлог ставити као једну од могућности коју би поједине фирме практиковале, али не би требало да важи за све – каже наш саговорник. – Таква повластица не постоји ни у једном законодавству. Сада многе фирме дају за рођење детета, на пример, не само законских пет дана, него по договору и више. Сматрам да не би био проблем да то буде неплаћено одсуство и да постоји само као потенцијална могућност.
 

РАЗУМЕВАЊЕ
Послодавци у Србији, сматра проф. др Дарко Маринковић, морају да се “дозову памети” и да више мисле на своје запослене.
– Треба, међутим, разумети и њих, јер плаћају јако високе порезе и доприносе на зараде и оптерећени су многим другим наметима – каже наш саговорник.

Атанацковић наглашава да сви послодавци треба да се труде да однос између запосленог и послодавца буде што хуманији и да то не треба прописима да се уређује. Према његовом мишљењу, требало би да дечији рођендан буде на списку оних дана који могу да буду или плаћени или слободни.
Дарко Маринковић, професор социологије рада и директор Центра за индустријске односе, сматра да би послодавци и држава подржавањем иницијативе о слободном дану за рођендан деце на симболичан начин подстакли породични живот и рађање.
– Родитељи би се и без тога снашли и прославили, али је подршка изузетно важна – каже проф. Маринковић. – Условно речено, то је ситница која ће допринети међусобном поверењу најпре између газде и запослених.
Он наглашава да држава, послодавци и радници морају да имају заједнички циљ, а то је дугорочна одрживост предузећа која се заснива на платама, профиту, порезима и социјалном миру.
Ј. Ж. Скендерија
Извор: Новости