Slučaj krađe testova za malu maturu – nastavljeno suđenje

5 juna, 2020

U Višem sudu u Beogradu danas je čitanjem pisane dokumentacije nastavljeno suđenje mašinisti roto štampe Igoru Stamenkoviću zbog optužbi za krađu testova male mature u junu prošle godine, a posle čega su, kako se sumnja, rešeni testovi mobilnim telefonima deljeni među drugovima njegovog sina maturanta.

Pročitana je pored ostalog i odluka Ministarstva prosvete o tajnosti testova, ali kako ništa od dokumentacije nije bilo u originalu, sud je tražio od tužilaštva da se izjasni da li su fotokopije verodostojne.

Sledeće suđenje zakazano je za 26. jun, kada bi trebalo da se gleda snimak iz štamparije, na kojem, prema navodima Stamenkovićevog branioca Dimitrija Ilića nedostaje 20 minuta.

Stamenković se Optužnicom tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari.

On je na početku suđenja u oktobru negirao da je ukrao test iz matematike za malu maturu u junu ove godine, tvrdeći da je iz štamparije uzeo samo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto tolet papira.

Optužnicom se međutim tereti da je iskoristio nepažžnju svojih kolega u šštampariji u kojoj su šštampani testovi za završšni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.

Sumnja se da je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu i kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina, reššeni test iz matematike doššao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć društvene mreže “instagram” delili drugim roditeljima i učenicima u višše osnovnih škola.

S obzirom da su testovi iz matematike bili “provaljeni” došlo je do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.

Izvor:Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama