“Случајеви као што је обданиште „Замак” могу да сруше углед комплетне струке”

27 јануара, 2021

Нова помоћница секретара за образовање и дечју заштиту добро познато име у сектору просвете – Весна Недељковић. – Инсистира на усавршавању и постављању високих циљева

Епидемија вируса корона значајно је утицала на функционисање образовних установа у протеклој години, будући да су се школе први пут сусреле са реализацијом наставног програма посредством онлајн платформи, у чему су се одлично снашле. Према речима надлежних институција, просветни систем углавном је функционисао без већих проблема, а просветна инспекција била ту, као и увек, да спроведе редовне и ванредне контроле у току целе године и увери се да се у свим установама поштују мере и прописи. На чело градске контроле образовања и дечје заштите недавно је дошло ново име са дугогодишњим искуством – Весна Недељковић.

Задужења која има просветна инспекција остала су готово непромењена у овој епидемиолошкој ситуацији. У току ванредних излазака на терен, односно по пријавама, инспектори су се бавили примедбама на реализацију наставе за време пандемије, жалбама на оцењивање и закључне оцене, комуникацију између родитеља и наставника, поступцима конкурса за запошљавање, али и радом наставног особља. Један од проблема са којима се инспекција суочила јесте и плаћање боравка деце у приватним предшколским установама за време ванредног стања када је препорука града била да се по узору на државне вртиће он не наплаћује.

– Ако је нешто добро могла да донесе епидемија и борба са њом то је драстичан пад пријава вршњачког насиља у школама – нагласио је Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту.

Како епидемија корона вируса диктира агенду у готово свим секторима, тако је и у просветном. Пре свега строга контрола примене свих епидемиолошких мера уз реализацију плана редовних контрола установа. Школама се редовно исплаћује новац за материјалне трошкове од ког се набављају сва средства неопходна за епидемиолошку заштиту. У буџету за 2021. годину за те намене на располагању је више од шест милијарди динара – за основне школе опредељене су четири милијарде динара, а за средње 2,1 милијарда.

Према речима секретара, један од важнијих циљева образовне инспекције јесте повећање ефикасности и квалитета њеног рада и повећање превентивних активности. Улога просветне инспекције у систему образовања мора бити много већа и видљивија него до сада. Она је независна у свом раду, то тако мора да остане, али је потребно убрзање процедура, конкретна решења за све проблеме и еластичност система у њиховом решавању.

– То је управо и задатак који сам поверио Весни Недељковић недавним именовањем на руководећу позицију у просветној инспекцији. Од ње као првог човека градске инспекције очекујем управо овај резултат и сигуран сам да ће уз њено огромно знање и искуство у сектору образовања успети у томе – истакао је Гак.

Недељковићева већ има значајно искуство стечено прво на месту директора школе, а потом и помоћника доскорашњег министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића.

 На месту помоћника министра била сам у прилици да предлажем и разматрам предлоге нових законских решења, као и да учествујем у њиховом доношењу. Сада ми се пружила прилика да све то сагледам из једног новог угла – оним којим се бави просветна инспекција, надзор и контрола њихове примене – рекла је Недељковићева за „Политику”.

Пропусте, каже она, још није тражила, али сматра да би било неозбиљно са њене стране да за кратак временски период, колико се налази у Градској управи, даје било какве процене.

– Мислим да није сврха тражење грешака, ни у једном послу није могуће радити и притом никад не начинити грешку. И грешке су понекад корисне да бисмо знали шта и како мењати. Суштина је тимски рад и постављање високих циљева – сматра Недељковићева.

Тренутно се прикупљају подаци, извештаји, анализе… На основу њих ће, истиче прва особа градске просветне инспекције, бити извучени предлози за повећање ефикасности свакодневног рада.

Имамо у плану анкетирање директора предшколских и школских установа, бележење њихових потреба, али и анализу најчешћих пропуста у њиховом раду. На тај начин доћи ћемо до решења шта је то, која област је заправо најважнија када је у питању превентивно деловање – навела је Весна Недељковић, помоћница секретара за образовање и дечју заштиту, и додала да је од великог значаја и лично стручно усавршавање инспектора како би унапредили своја знања и вештине.

Злоупотреба најаве контроле у приватним вртићима

Само прошле године градска просветна инспекција излазила је на терен 1.100 пута. Контролисане су основне и средње школе, предшколске установе, а догађај у вртићу „Замак” покренуо је нова питања у вези с радом просветне инспекције.

По закону, редовне инспекцијске контроле морају да се најаве три дана раније, због чега је за спречавање оваквих случајева какав је потенцијално „Замак” потребна сарадња родитеља, пре свега да свако понашање које искаче из оквира правила пријављују.

– Проблем је у злоупотребама које власници приватних вртића користе у периодима између контрола, без свести којим се послом баве и да, иако сам толико пута поновио али није довољно, рад са децом не може бити пуки бизнис. Правила постоје и морају да се поштују – истакао је Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту, и додао да просветна инспекција реагује и на анонимне пријаве, али је потребно да оне буду послате да би изашла у ванредну контролу.

Случајеви као што је обданиште „Замак” могу да сруше углед комплетне струке, сматрају у секретаријату, ово су срамни изузеци јер већина ипак професионално управља предшколским установама.

Да не би остали на цедилу због немарности установе, родитељима деце која су уписана у вождовачки вртић секретаријат ће изаћи у сусрет.

– Позвали смо представнике родитеља вртића „Замак” на састанак, али су они то одбили. Право на коришћење субвенције града њима остаје, што значи да могу да, уз даље коришћење субвенције, упишу децу у било који други приватни вртић. Осим тога, анализирамо расположиве капацитете у државним вртићима на Вождовцу, као још једну додатну могућност – рекао је Гак.

А. Ј. П.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама