“Slučajevi kao što je obdanište „Zamak” mogu da sruše ugled kompletne struke”

27 januara, 2021

Nova pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu dobro poznato ime u sektoru prosvete – Vesna Nedeljković. – Insistira na usavršavanju i postavljanju visokih ciljeva

Epidemija virusa korona značajno je uticala na funkcionisanje obrazovnih ustanova u protekloj godini, budući da su se škole prvi put susrele sa realizacijom nastavnog programa posredstvom onlajn platformi, u čemu su se odlično snašle. Prema rečima nadležnih institucija, prosvetni sistem uglavnom je funkcionisao bez većih problema, a prosvetna inspekcija bila tu, kao i uvek, da sprovede redovne i vanredne kontrole u toku cele godine i uveri se da se u svim ustanovama poštuju mere i propisi. Na čelo gradske kontrole obrazovanja i dečje zaštite nedavno je došlo novo ime sa dugogodišnjim iskustvom – Vesna Nedeljković.

Zaduženja koja ima prosvetna inspekcija ostala su gotovo nepromenjena u ovoj epidemiološkoj situaciji. U toku vanrednih izlazaka na teren, odnosno po prijavama, inspektori su se bavili primedbama na realizaciju nastave za vreme pandemije, žalbama na ocenjivanje i zaključne ocene, komunikaciju između roditelja i nastavnika, postupcima konkursa za zapošljavanje, ali i radom nastavnog osoblja. Jedan od problema sa kojima se inspekcija suočila jeste i plaćanje boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama za vreme vanrednog stanja kada je preporuka grada bila da se po uzoru na državne vrtiće on ne naplaćuje.

– Ako je nešto dobro mogla da donese epidemija i borba sa njom to je drastičan pad prijava vršnjačkog nasilja u školama – naglasio je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako epidemija korona virusa diktira agendu u gotovo svim sektorima, tako je i u prosvetnom. Pre svega stroga kontrola primene svih epidemioloških mera uz realizaciju plana redovnih kontrola ustanova. Školama se redovno isplaćuje novac za materijalne troškove od kog se nabavljaju sva sredstva neophodna za epidemiološku zaštitu. U budžetu za 2021. godinu za te namene na raspolaganju je više od šest milijardi dinara – za osnovne škole opredeljene su četiri milijarde dinara, a za srednje 2,1 milijarda.

Prema rečima sekretara, jedan od važnijih ciljeva obrazovne inspekcije jeste povećanje efikasnosti i kvaliteta njenog rada i povećanje preventivnih aktivnosti. Uloga prosvetne inspekcije u sistemu obrazovanja mora biti mnogo veća i vidljivija nego do sada. Ona je nezavisna u svom radu, to tako mora da ostane, ali je potrebno ubrzanje procedura, konkretna rešenja za sve probleme i elastičnost sistema u njihovom rešavanju.

– To je upravo i zadatak koji sam poverio Vesni Nedeljković nedavnim imenovanjem na rukovodeću poziciju u prosvetnoj inspekciji. Od nje kao prvog čoveka gradske inspekcije očekujem upravo ovaj rezultat i siguran sam da će uz njeno ogromno znanje i iskustvo u sektoru obrazovanja uspeti u tome – istakao je Gak.

Nedeljkovićeva već ima značajno iskustvo stečeno prvo na mestu direktora škole, a potom i pomoćnika doskorašnjeg ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.

 Na mestu pomoćnika ministra bila sam u prilici da predlažem i razmatram predloge novih zakonskih rešenja, kao i da učestvujem u njihovom donošenju. Sada mi se pružila prilika da sve to sagledam iz jednog novog ugla – onim kojim se bavi prosvetna inspekcija, nadzor i kontrola njihove primene – rekla je Nedeljkovićeva za „Politiku”.

Propuste, kaže ona, još nije tražila, ali smatra da bi bilo neozbiljno sa njene strane da za kratak vremenski period, koliko se nalazi u Gradskoj upravi, daje bilo kakve procene.

– Mislim da nije svrha traženje grešaka, ni u jednom poslu nije moguće raditi i pritom nikad ne načiniti grešku. I greške su ponekad korisne da bismo znali šta i kako menjati. Suština je timski rad i postavljanje visokih ciljeva – smatra Nedeljkovićeva.

Trenutno se prikupljaju podaci, izveštaji, analize… Na osnovu njih će, ističe prva osoba gradske prosvetne inspekcije, biti izvučeni predlozi za povećanje efikasnosti svakodnevnog rada.

Imamo u planu anketiranje direktora predškolskih i školskih ustanova, beleženje njihovih potreba, ali i analizu najčešćih propusta u njihovom radu. Na taj način doći ćemo do rešenja šta je to, koja oblast je zapravo najvažnija kada je u pitanju preventivno delovanje – navela je Vesna Nedeljković, pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, i dodala da je od velikog značaja i lično stručno usavršavanje inspektora kako bi unapredili svoja znanja i veštine.

Zloupotreba najave kontrole u privatnim vrtićima

Samo prošle godine gradska prosvetna inspekcija izlazila je na teren 1.100 puta. Kontrolisane su osnovne i srednje škole, predškolske ustanove, a događaj u vrtiću „Zamak” pokrenuo je nova pitanja u vezi s radom prosvetne inspekcije.

Po zakonu, redovne inspekcijske kontrole moraju da se najave tri dana ranije, zbog čega je za sprečavanje ovakvih slučajeva kakav je potencijalno „Zamak” potrebna saradnja roditelja, pre svega da svako ponašanje koje iskače iz okvira pravila prijavljuju.

– Problem je u zloupotrebama koje vlasnici privatnih vrtića koriste u periodima između kontrola, bez svesti kojim se poslom bave i da, iako sam toliko puta ponovio ali nije dovoljno, rad sa decom ne može biti puki biznis. Pravila postoje i moraju da se poštuju – istakao je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, i dodao da prosvetna inspekcija reaguje i na anonimne prijave, ali je potrebno da one budu poslate da bi izašla u vanrednu kontrolu.

Slučajevi kao što je obdanište „Zamak” mogu da sruše ugled kompletne struke, smatraju u sekretarijatu, ovo su sramni izuzeci jer većina ipak profesionalno upravlja predškolskim ustanovama.

Da ne bi ostali na cedilu zbog nemarnosti ustanove, roditeljima dece koja su upisana u voždovački vrtić sekretarijat će izaći u susret.

– Pozvali smo predstavnike roditelja vrtića „Zamak” na sastanak, ali su oni to odbili. Pravo na korišćenje subvencije grada njima ostaje, što znači da mogu da, uz dalje korišćenje subvencije, upišu decu u bilo koji drugi privatni vrtić. Osim toga, analiziramo raspoložive kapacitete u državnim vrtićima na Voždovcu, kao još jednu dodatnu mogućnost – rekao je Gak.

A. J. P.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama