Смањен број слободних места, следи жестока трка до средње школе!

У средњошколском систему на располагању само 5,4 одсто више слободних места за упис него што има осмака. Одобрених клупа све мање, како гимназије не би уписивали са довољним успехом, а занати одумирали

ТРKА за упис у најтраженије средње школе биће ове године жестока, јер је слободних места за упис само 5,4 одсто више него ђака који ће за њих да конкуришу. Укупно 72.232 мала матуранта моћи ће да се пријаве за неко од 76.131 слободног места у гимназијама и средњим стручним школама. Прошле године места је било за 8,84 одсто више него ученика, па је 70.334 ђака конкурисало на 77.749 места у средњошколским клупама.
Ранијих година планом је предвиђано и по 15 одсто више места него ученика, па се због тога дешавало да цела одељења трогодишњих профила остану потпуно празна, да се у целој Србији упише седам зидара или десет керамичара. Зато се број места одобрених конкурсом за упис смањује последње три године, како се у гимназије не би уписивали ученици са довољним успехом, а занати умирали, јер нико неће да се за њих школује.
– Места ће бити довољно за све, али је тај број мало другачије распоређен према образовним профилима – каже за “Новости” др Александар Пајић, помоћник министра просвете. – Одлучили смо да план уписа направимо тако да не добијемо велики број патуљастих одељења, као и да попунимо места у средњим стручним школама. У складу са Стратегијом образовања, повећали смо и број одељења у гимназијама, које ће ове године моћи да упише 18.057 ученика. Од укупног броја места, гимназије ће имати 23,72 одсто, што је пораст са прошлогодишњих 23,3 процената.
Највише одељења, готово 20, изгубиле су економске школе, па је њихово учешће са прошлогодишњих 11,67 смањено на 11,16 процената. Уместо прошлогодиших 9.070, моћи ће да се упише 8.496 ученика, па ће сада бити потребно још више бодова него ранијих година, када су се свакако уписивали углавном само одлични ученици.
– Најзначајније повећање, за 4,65 одсто у односу на прошлу годину, имаће трогодишњи профили, на које ће моћи да се упише 14.961 ученик – најављује Пајић. – Посебно је значајно повећање броја профила дуалног образовања. Ту је, осим десет раније уведених профила, додато још десет. Укупно ће дуалне профиле моћи да упише 3.041 ученик. Ту су још 42 профила са елементима дуалног образовања, које ће моћи да похађа 2.620 ученика. Укупно, на дуалним или профилима са елементима дуалног образовања моћи ће да се образује 5.661 ученик, што значи да они заузимају 7,5 одсто свих места за упис у средњим стручним школама.
Новина овогодишњег уписа у средње школе је и што ће се у одељењима за ученике надарене за информатику, у 13 гимназија широм Србије учити по новим, националним програмима. За 300 места већ се пријавило 596 ученика. Велико је интересовање и за остале профиле за које се полаже пријемни испит, па је за 3.463 места за надарене ученике конкурисало 5.167 осмака.
 
ДВОЈЕЗИЧНО
ПРВИ пут ове године отворено је двојезично одељење у средњој стручној школи. Реч је о Фармацеутско-физиотерапеутској школи, која ће имати билингвално одељење на српском и енглеском језику. Велико је интересовање за ова места, али и за двојезична одељења у гимназијама, па се за 480 места пријавио 861 ученик.
И. МИЋЕВИЋ
Извор Новости