“Смањење броја оцена по полугодишту да буде пропорционално, не линеарно”

1 децембра, 2021

Влада Републике Србије упутила је Скупштини на разматрање предлог измене Закона о основама система образовања и васпитања, којим се предлаже да ученици по полугодишту буду оцењивани најмање три уместо четири пута. Циљ овог предлога је да се повећа објективност у оцењивању и закључивању оцена, преноси портал Нова.

Фото: Александар Вељковић

Иако Форум београдских гимназија подржава предлог за измену овог закона, они сматрају да такве измене ипак не омогућавају потпуну објективност у погледу оцењивања.

Данас су се због тога обратили представницима скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво са предлогом да се број обавезних оцена смањи пропорционално броју часова како би оцењивање било објективније.

По пропорционалном моделу који Форум предлаже, наставници чији предмет ученици слушају до два пута недељно морали би да оцене ученике најмање два пута по полугодишту.

Исто тако, наставници чији предмет ученици слушају три пута недељно оцењивали би ученике три пута по полугодишту док би из предмета које слушају четири или више пута недељно ученици били оцењивани најмање четири пута по полугодишту.

Форум београдских гимназија сматра да се линеарним смањивањем обавезних оцена не постиже довољна објективност, те да законодавац, приликом усвајања измена, мора водити рачуна о броју ученика у одељењима, који неретко прелази 30, као и о чињеници да ученици не могу остварити једнака постигнућа на предметима које имају до два пута недељно као на предметима које слушају сваког дана.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "“Смањење броја оцена по полугодишту да буде пропорционално, не линеарно”"

  1. Милена каже:

    Коначно да и они нешто нормално предложе. Због чињенице да према тренутно важећем правилнику ученик из предмета који слуша 2 пута недељно мора да има најмање 4 оцене, велики број наствника и порфесора даје 15мин вежбе сваки други час, онда им даје просечну оцену са мин.2 такве вежбе. Многи професори због обимног градива који су дужни да испредају не стижу ништа да обнове са ђацима, нити да помогну деци да схвате и утврде то градиво. Овакав предложен начин оцењивања би можда помогао да деца имају могућност да своје знање покажу и кроз усмене одговоре.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама