Smanjite stres u učionici!

16 oktobra, 2016

Pogledajte 10 stvari koje možete učiniti kako bi smanjili stres u učionici.
1. Unesite smeh u svoju učionicu
Smeh je dobar lek. On ima tendenciju da učenike oslobađa stresa i pruži im osećaj zajedništva. Pazite samo da se ne otme kontroli i potpuno poremeti pažnju učenika.
2. Izgrađujte samopoštovanje kod svojih učenika
Učenici koji pate od nedostataka samopoštovanja ponekad ni ne pokušavaju da uče u učionici. Ako žive u kućnom okruženju gde stalno slušaju da su glupi, oni će početi da veruju u to i njihov napor će se stalno umanjivati. Pokušajte sa nekim aktivnostima koje će pomoći da dete stekne samopoštovanje, kao što je pronalaženje načina da učenici imaju vodeće uloge u razredu, razgovarajte sa učenicima oči u oči i pokažite interesovanje za njihove radne navike, uključite laka pitanja u testove, između težih pitanja, tako da se učenici sa nedostatkom samopouzdanja mogu osećati dobro.
3. Obezbedite efikasne disciplinske mere
Kada je reč o temi discipline u vašem razredu, trebalo bi da imate efikasne disciplinske mere. Vi možete imati pravila ponašanja u svojoj učionici, ali brzo možete ustanoviti da svako pravilo ne vredi kod svakog deteta. Morate da naučite koje disciplinske strategije vrede kod različitih učenika.
4. Unesite kreativne pokrete u vaš razred
Kada izgleda da će se caš razred oteti kontroli, nađite spas u nekoj vežbi kretanja koja će ih podići sa sedišta na minut ili dva. Možda ćete biti iznenađeni koliko će bolje slušati kada ponovo sednu. Brze vežbe kretanja bi mogle biti: „10 preskoka”, „brzo džogiranje po učionici”, „vežba dubokog disanja”. Može biti bilo šta što pokreće telo jedan ili dva minuta.
5. Neka vam radovi na papiru budu oraganizovani
Kako učenici predaju svoje domaće zadatke, testove, papiriće sa odobrenjima i druge radove u učionici na papiru, neka oni napišu brojeve koji odgovaraju vašem broju u svesci za ocenjivanje u gornjem desnom uglu svojih radova. Ovo će vam uštedeti mnogo vremena u organizovanju vašeg rada sa papirima.
6. Postavite listu 10 najboljih
Nastavite da motivišete učenike zadržavajući njihovu pažnju na lekcijama tako što će te svake sedmice napraviti listu 10 najboljih. Jednostavno izdvojte 10 najboljih učenika u razredu za tu sedmicu na osnovu njihovih bodova na testu, kvizu, doslednosti u predavanju domaćih zadataka na vreme, uzimanja učešća u razredu i svih drugih faktora o kojima želite da sačuvate trag. Nagrada što se nalazi na listi 10 najboljih za određenu sedmicu može da znači da ti učenici mogu birati svoja mesta ili imaju slobodno veče ili će biti oslobođeni domaćeg rada sledećeg dana.
7. Podsticaji
Ako želite da nagradite one učenike koji se dobro ponašaju u vašem razredu i pružaju primer drugim učenicima koji treba slediti, pokušajte ovaj jedinstven metod. Podesite svoj kompijuter u učionici tako da se na ekranu vidi ime deteta koje radi dobro u razredu. Menjajte ime svaki dan i druga deca će želeti da vide svoje ime na kompijuteru.
8. Koristite ručne signale
Ništa ne uznemiri razred više od prekida. Upotreba ručnih signala je popularan metod među nastavnicima za komuniciranje sa učenicima a da se čas ne prekida. Jednostavno neka učenici dignu ruku da odgovore na pitanja kao i obično. Ako neki učenik mora da ide u toalet, on može da digne kažiprst. Ako treba da uzme maramicu, mogu da dignu dva prsta. Vi možete imati svoj sistem. Da biste odgovorili detetu možete da klimnete glavom što znači „da” ili da zatresete glavom u znak „ne” i to će biti kraj priče.
9. Uključite aktivnosti „uradi sada”
Da biste održali pažnju učenika za vreme časa, odvojite pet minuta da urade aktivnost „uradi sada. Vi napišite brzi zadatak na tabli. To može biti zadatak u kojem se utvrđuje prošla lekcija ili šta god vi želite. Dajte učenicima 5 minuta da urade zadatak, dok im vi merite vreme. Ovo će vam pomoći da uradite malu proveru znanja a njima pružiti zadovoljstvo da reše zadatak.
10. Podesite stav
Kada osetite da vas obuzima stres u učionici pokušajte da mislite o toj situaciji kao izazovu. Zadržite pozitivan stav i shvatite da ne možete da kontrolišete sve što se događa u učionici, ali možete da reagujete na situacije proaktivno. Učenici će najzad slediti vaš primer kada su u učionici.
Osećanja
Deo vašeg posla kao nastavnika je da pružite svojim učenicima takvu povratnu informaciju koja će im pomoći da uče i da se razvijaju. Naravno, vi želite da ovo uradite na način koji ih podstiče da nastave sa pokušajima, a ne povredite njihova osećanja. Kao što verovatno već znate, neki učenici su osetljiviji od drugih, tako da upućivanje konstruktivnih kritika može da ih zaintrigira. Ovde ima nekoliko načina za korigovanje rada.
Zadržite pozitivan stav
Najvažnija stvar koju treba da zapamtite kada vršite korigovanje jeste da vaše reči i stav bude pozitivan. Vaša je želja da učenik ima koristi od vašeg korigovanja i da uči iz toga. Ako ste negativni to će poslužiti samo da se smanji samopouzdanje učenika i da on stekne osećaj beznadežnosti. Mogli biste reći, „Nikola ti si se dobro potrudio oko ovoga, ali ja mislim ako pokušaš…, biće još bolje sledeći put”. Na ovaj način dete zna da vi vidite napor koji je napravilo, i govorite mu da može biti čak i bolje nego što jeste.
Treba da znate kada da prenesete korekciju
Nikada ali nikada nemojte da dovodite učenika u nezgodan položaj ispred razreda. Kada učenik uđe u vašu učionicu vi ste odgovorni za to dete. Ako ističete greške i vršite ispravke pred čitavim razredom, naročito ako su u pitanju negativni komentari, vi ćete prisiliti učenika da izgubi poverenje u vas. Odvojte dete na stranu za vreme odmora ili na kraju dana i recite mu šta treba da popravi.
Upoznajte svoje učenike
Važno je da upoznate svoje učenike i njihove ličnosti što je bolje moguće. Način na koji prenostite korekcije će se verovatno razlikovati od učenika do učenika. Neki učenici su osetljiviji od drugih.
Nemojte koristiti korekcije kao kaznu
Da bi korekcija bila efikasna mora biti upotrebljena na pravi način. Korekcija nije oblik kazne. Kazna je pitanje discipline. Ispravka ukazuje na to da se promeni ono što je bilo pogršno i da se popravi sledeći put. Nemojte kažnjavati učenika ako je uradio nešto netačno. Umesto toga, kao što je gore rečeno, neka to bude pozitivno iskustvo za učenika, nešto što može da primeni sledeći put kada pokuša sličnu radnju ili aktivnost. Sačuvajte kaznu za učenike koji izazivaju nered.
Pružanje primera
Korigovanje rada ima smisla samo ukoliko pružate primer kako nešto treba uraditi. Komentar da je dete nešto pogrešno uradilo ne znači mnogo.
Ispravljajte rad a ne dete
Imajte na umu kada ispravljate rad nekog učenika ili njegovo ponašanje da ne ispravljate samog učenika. Važno je da vas učenik shvati da vi ispravljate njegov rad, a ne ono što on jeste. Neka vaš učenik zna da ga i dalje volite, i da je dobar učenik, ali da mu predlažete kako da svoj rad poboljša u budućnosti.
 
Izvor: edu-soft.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama