Смена директора због насилница, инспекција обишла две школе

16 септембра, 2019

Министар га у уторак, 17. септембра разрешава. Мајка жртве жели што пре да заборави немили догађај

Директор Средње школе “Барајево” Добривоје Јелић у уторак, 17. септембра ће бити смењен. Његову смену потписаће министар просвете Младен Шарчевић, што је и потврдио “Новостима”. Један од разлога за смену је и што Јелић није одмах пријавио случај вршњачког насиља, када су две тинејџерке шамарале трећу. Једна од насилница, као и жртва, ученица је ове школе.

Тај снимак недавно је објављен на друштвеним мрежама, а против И. О. (15) и Д. И. (14) покренут је васпитно-дисциплински поступак. Могућа казна је да буду избачене из школа. Због инцидента школу у Барајеву у понедељак су посетили просветна инспекција, представници тима за борбу против насиља и представници школске управе. Осим ове, обишли су и Школу за дизајн текстила, чији је ђак друга насилна девојчица. Директор ове школе Станко Киш каже, за “Новости”, да је одмах реаговао тим за превенцију насиља, као и да ће школа предузети све предвиђене кораке.

У изјави за “Новости” мајка нападнуте девојчице истакла је да је захвална свима који су осудили насиље и додала да немили догађај жели да што пре избрише из сећања.

– Не знам када ће ми се ћерка вратити у школу, размишљали смо и о могућем пребацивању, али пустићемо да све иде својим током. Најважније од свега је да се она смирила, а сада је све у надлежности полиције и тужилаштва како би се ставила тачка на овај случај – додаје она.

Напад на малолетну девојчицу оштро је осудила и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и истакла да “образац понашања међу тинејџерима све више постаје омаловажавање, насилно понашање, нетрпељивост и дискриминација”. Оценила је овај случај представља “озбиљан аларм, пре свега надлежним институцијама” – да се позабаве смањењем насиља и превенцијом.

– Шира одговорност је на свима, јер модели комуникације које карактеришу скандали, насиље, вербалне увреде, некритично глорификовање новца и инстант славе, нису ограничени само на свет одраслих, већ се великом брзином преливају међу децу и у школе, наносећи огромну штету младим генерацијама – навела је повереница.

Снимак на којем се види како две девојчице туку и иживљавају се над својом вршњакињом ударајући јој наизменично шамаре, освануо је на друштвеним мрежама у петак. Наводно, инцидент се догодио јер је жртва псовала друге две ученице и то у коментарима на друштвеним мрежама. Све се одиграло на очиглед друге деце, која су посматрала тучу и која нису ни у једном тренутку стала у заштиту другарице, нити покушали да раздвоје завађене тинејџерке.

Због насилничког понашања, поднета је и кривична пријава јер су физички малтретирале и шамарале А. М. (15).

Препуцавање на друштвеним мрежама

У ЗНАК подршке А. М. (15) малишани који је познају, а који нису били у тренутку напада у школском дворишту како би је одбранили, покренули су кампању на друштвеним мрежама. Они су на профилу у знак подршке објавили снимак, уз поруку “стоп насиљу, А. ниси сама”. Отворен је још један профил на коме тинејџери остављају увредљиве поруке другим двема девојчицама.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Смена директора због насилница, инспекција обишла две школе"

  1. Cila каже:

    Na koji nacin otvaranje profila na kome drugi tinejdzeri ostavljaju uvredljive poruke drugim dvema devojcicama predstavlja borbu protiv nasilja???
    Vrhunac licemerja.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама