Снежана Марковић: Да коначно разјаснимо све дилеме око увођења новог предмета

На бројне коментаре на нашем сајту, а у вези са предлогом новог наставног плана за предмет Информатика и рачунарство, огласила се и Снежана Марковић која је желела да коначно разјасни све недоумице. Одговорила је на неколико питања наставника који су нам се јавили и разјаснила све дилеме око тога шта је то што радна група предлаже.
Њен коментар је следећи:

„Предлог програма предмета ТО направио је тим од 10 наставника садашњег ТИО. Оних који нису изашли из радне групе у удобност критизерства уместо да учествују у креирању свог предмета након што је из њега извучено оно што му не припада и што је 2007. године силом, преко ноћи стављено у тај предмет.
Из ТИО су склоњени садржаји који се преклапају са програмом предмета информатика и рачунарство. То је иначе само делић онога што ученици треба да науче из информатике у ОШ. Нови предмет није онај стари, само промењеног статуса, ту је учињена коренита, парадигматска промена. Ко се заиста удубио у предлог новог предмета информатика и рачунарство, разуме о чему говорим. И то није ископиран предмет из других земаља. Направљен је аутентично, на основу искустава одличних, креативних наставника Србије. Садржај који су наставници ТИО предложили и додали програму додат је из два разлога – јер су то кључне међупредметне компетеције које нису имале потребно место, али и да се не би “одузели часови” наставницима ТО. Или можда треба да остану стари садржаји па да деца уче исто градиво на два начина?”
Након овог разјашњења, госпођа Марковић дала је и одговоре на критике изнете на нашем сајту:
Предложени модел реализације наставе – блокова отежава континуитет реализације наставе у школи

 • Програм информатике, стар девет година отежава школовање и будућност садашњих ученика. Предложени (погрешно назван „блоковски“) модел је смислила велика међупредметна комисија ЗУОВ-а да се примени на ТИО у 7. и 8. разреду. То је преузет модел који функционише у гимназијама већ 20 година. Ми смо га само пирменили и на Информатику.

Није дефинисано како ће се реализовати последња наставна недеља као тематски блокови

 • Нигде није ни речено да ће то бити једна, „последња недеља”. Тематска настава се реализује читаве године, онда када наставници испланирају, у темама где има корелације. Наравно, не сви предмети исте недеље. Стручно упутство је у припреми и ако се овај план усвоји, МПНТР ће га објавити.

Није довољно истаћи да се такав концепт примењује у гимназијама, па да је зато примењиво у основним школама. 

 • Није. Школе ће добити предлоге модела имплементације, али ће имати слободу и да је прилагоде својим просторним и људским ресурсима и другим условима.

Због чега нема истраживања о успешности предмета Информатика и рачунарство и Од играчке до рачунара у подизању дигиталних компетенција ученика.

 • Због тога што су то изборни предмети и ништа не говоре о стању дигиталних компетенција читаве генерације које се развијају у оквиру обавезног образовања – дакле онога што смо ДУЖНИ да пружимо свим ученицима. Мада, и у овомистраживању има пар контролних питања која и то „дотичу“.

Овим моделом се смањује број часова свим предметима јер се њима смањује број наставних недеља, што за последицу има смањење норме наставницима. 

 • Не, не смањује се. То је у тесној вези са другим коментаром на који сам одговорила. Тематску, интегративну и пројектну наставу реализују наставници сарађујући међусобно. Час информатике на којем ученици уче о обради текста реализује се баш тако, тематски – на часу ученици имају присутна два наставника – језика и информатике, њима се то рачуна као један час, а наставницима – сваком по један. Час на којем се учи рaд са дигиталним мапама реализује се са наставником географије, презентације са наставником ликовног и сл. Наранво, не нужно увeк са наставником информатике, тематска настава удружује наставнике више предмета око заједничке теме. Информатика је ипак, најчешће „везивни елемент“ за све. Ово сада раде само ретки ентузијасти, преко своје норме. Сада ће тај модел који је у пракси дао добре резултате бити имплементиран као обавеза за међупредметну сарадњу.

Недеља за тематски рад са ученицима је само жеља предлагача реформе без стручне анализе услова и ресурса за његову имплементацију у школски систем. 

 • Ово сам већ објаснила.

Ни земље са изразито развијеним образовним системом не успевају да остваре тематски рад, а ми ћемо, према предлогу, то урадити у „накалемљеној” наставној недељи. 

 • Као што рекох, замисао уопште није у „једној накалемљеној недељи” већ у континуираном раду. Не знам одакле вам податак да се у другим земљама то не реализује успешно.

Да би се остварио овај модел реформе предлаже се и продужење наставе, а тиме и померање завршетка наставе и уписа у средњу школу. Све само да би се увео нови обавезан предмет. 

 • Упис ће се свакако од следеће године померити јер имамо велике проблеме код дежурстава и прегледања. Наиме, према постојећем распореду, наставници средњих школа морају у току последње наставне недеље да иду на дежурства и прегледање. Да, много тога смо морали да променимо да би се увела обавеза предмета који је то одавно морао да буде.

Проблем су „информатичари реформатори” који немају никаквог стручног знања за предмет ТИО, а покушавају да информатику пребаце из изборног у обавезни.

 • Тако је. Као и што је својевремено, 2007. информатика нестручно и нетранспарентно уграђена у техничко. За разлику од данашњег, веома транспарентног процеса то је тада урађено преко ноћи, без консултација са представницима факултета и високих школа који образују ИТ стручњаке. Зато сад информатичари нису ни дирали ТИО. То је и урадила група ТИО наставника у радној групи – „попунила рупе” настале извлачењем из ТИО онога што припада информатици. Ово што се сада дешава не само да је транспарентно, већ је резултат петогодишњег настојања стручне јавности да врати ствари на своје место. Уколико наставници ТИО нису задовољни овим „Што је остало“ могу да направе предлог како да предмет буде бољи (прилика им је дата у старту, и још увек је позив отворен), али не могу да се противе нечему што примарно треба да „скроје“ стручњаци из области ИТ којима, када је требало, та могућност није ни понуђена, а годинама уназад се апели тих факултета и ИТ индустрије игноришу. Још једном понављам, нико не дира у интеграцију технике и ИКТ-а, то је одлично урађено. Говоримо о садржајима који ту не припадају и не раде се на добар начин. То морају да креирају стручњаци којима је то примарна област.

Професор Лапчевић, као дугогодишњи професор са великим искуством, све што је изнео је потпуно тачно.

 • Није, много тога није. Почев од нетачног податка о непостојању и неумрежености рачунара на Вождовцу. Можда у његовој школи. Тамо где се школе односе домаћински према донираној или купљеној опреми услови су другачији. Уосталом, нови програм не захтева ништа више опреме него што се и сада користи у настави ТИО.

Госпођа Марковић је математичар. Зашто није математичарима понудила да се настава математике у основној школи реализује у клизном блоку?

 • Зато што математика није у проблему у каквом је настава информатике. (Не сматрам коректним што причу селите на личну раван – докле год свако посматра само свој предмет као омеђену територију уместо међупредметне испреплетаности, проблем неће бити решен). Информатика није обавезан предмет, оно мало обавезног у ТИО је недовољно, а како истраживања и пракса указују неадекватно. Без комплетне реформе читавог доуниверзитетског образовања није могуће увести још обавезних часова у радну недељу. С друге стране, ученици имају право на квалитетно дигитално описмењавање и ово је решење које је радна група оценила као “најмање болно”. Овим решењем добијају не само ђаци и настава информатике, већ и настава свих предмета кроз међупредметну сарадњу које ће сада добити и своју регулативу и признавање.

И још један коментар госпође Марковић, збирно, на више примедби:

 • Генерално, најпре је била побуна што ће се преполовити – то смо решили, неће се преполовити, затим побуна против тога што ће бити “технолошких вишкова” – неће их бити. Није ми сасвим јасно шта конкретно смета наставницима који се буне (не свим, јер сам добила прегршт порука подршке, оних који разумеју суштину промене, уз молбу да им се не објављују имена јер страхују од проблема и притисака у стручном друштву). Из ТИО се не одстрањује употреба ИКТ у техници, неће бити ни вишкова ни нових запошљавања, 10% укупне норме ТИО наставника на нивоу Републике ће прећи из ТИО у информатику. Тих 10% не мора да обухвати оне са шестим степеном који не могу да предају информатику. Волела бих да ми неко објасни како они и сада уопште могу да предају део Информатика у предмету ТИО. Ако се не раздвоји ТИО на ТО и ИР онда они никако не би смели да предају ни данас предмет ТИО. Ово је између осталог и у њиховом интересу. А интерес ученика је на првом месту!