Snežana Marković: Da konačno razjasnimo sve dileme oko uvođenja novog predmeta

5 juna, 2016

Na brojne komentare na našem sajtu, a u vezi sa predlogom novog nastavnog plana za predmet Informatika i računarstvo, oglasila se i Snežana Marković koja je želela da konačno razjasni sve nedoumice. Odgovorila je na nekoliko pitanja nastavnika koji su nam se javili i razjasnila sve dileme oko toga šta je to što radna grupa predlaže.
Njen komentar je sledeći:

„Predlog programa predmeta TO napravio je tim od 10 nastavnika sadašnjeg TIO. Onih koji nisu izašli iz radne grupe u udobnost kritizerstva umesto da učestvuju u kreiranju svog predmeta nakon što je iz njega izvučeno ono što mu ne pripada i što je 2007. godine silom, preko noći stavljeno u taj predmet.
Iz TIO su sklonjeni sadržaji koji se preklapaju sa programom predmeta informatika i računarstvo. To je inače samo delić onoga što učenici treba da nauče iz informatike u OŠ. Novi predmet nije onaj stari, samo promenjenog statusa, tu je učinjena korenita, paradigmatska promena. Ko se zaista udubio u predlog novog predmeta informatika i računarstvo, razume o čemu govorim. I to nije iskopiran predmet iz drugih zemalja. Napravljen je autentično, na osnovu iskustava odličnih, kreativnih nastavnika Srbije. Sadržaj koji su nastavnici TIO predložili i dodali programu dodat je iz dva razloga – jer su to ključne međupredmetne kompetecije koje nisu imale potrebno mesto, ali i da se ne bi “oduzeli časovi” nastavnicima TO. Ili možda treba da ostanu stari sadržaji pa da deca uče isto gradivo na dva načina?”
Nakon ovog razjašnjenja, gospođa Marković dala je i odgovore na kritike iznete na našem sajtu:
Predloženi model realizacije nastave – blokova otežava kontinuitet realizacije nastave u školi

 • Program informatike, star devet godina otežava školovanje i budućnost sadašnjih učenika. Predloženi (pogrešno nazvan „blokovski“) model je smislila velika međupredmetna komisija ZUOV-a da se primeni na TIO u 7. i 8. razredu. To je preuzet model koji funkcioniše u gimnazijama već 20 godina. Mi smo ga samo pirmenili i na Informatiku.

Nije definisano kako će se realizovati poslednja nastavna nedelja kao tematski blokovi

 • Nigde nije ni rečeno da će to biti jedna, „poslednja nedelja”. Tematska nastava se realizuje čitave godine, onda kada nastavnici isplaniraju, u temama gde ima korelacije. Naravno, ne svi predmeti iste nedelje. Stručno uputstvo je u pripremi i ako se ovaj plan usvoji, MPNTR će ga objaviti.

Nije dovoljno istaći da se takav koncept primenjuje u gimnazijama, pa da je zato primenjivo u osnovnim školama. 

 • Nije. Škole će dobiti predloge modela implementacije, ali će imati slobodu i da je prilagode svojim prostornim i ljudskim resursima i drugim uslovima.

Zbog čega nema istraživanja o uspešnosti predmeta Informatika i računarstvo i Od igračke do računara u podizanju digitalnih kompetencija učenika.

 • Zbog toga što su to izborni predmeti i ništa ne govore o stanju digitalnih kompetencija čitave generacije koje se razvijaju u okviru obaveznog obrazovanja – dakle onoga što smo DUŽNI da pružimo svim učenicima. Mada, i u ovomistraživanju ima par kontrolnih pitanja koja i to „dotiču“.

Ovim modelom se smanjuje broj časova svim predmetima jer se njima smanjuje broj nastavnih nedelja, što za posledicu ima smanjenje norme nastavnicima. 

 • Ne, ne smanjuje se. To je u tesnoj vezi sa drugim komentarom na koji sam odgovorila. Tematsku, integrativnu i projektnu nastavu realizuju nastavnici sarađujući međusobno. Čas informatike na kojem učenici uče o obradi teksta realizuje se baš tako, tematski – na času učenici imaju prisutna dva nastavnika – jezika i informatike, njima se to računa kao jedan čas, a nastavnicima – svakom po jedan. Čas na kojem se uči rad sa digitalnim mapama realizuje se sa nastavnikom geografije, prezentacije sa nastavnikom likovnog i sl. Naranvo, ne nužno uvek sa nastavnikom informatike, tematska nastava udružuje nastavnike više predmeta oko zajedničke teme. Informatika je ipak, najčešće „vezivni element“ za sve. Ovo sada rade samo retki entuzijasti, preko svoje norme. Sada će taj model koji je u praksi dao dobre rezultate biti implementiran kao obaveza za međupredmetnu saradnju.

Nedelja za tematski rad sa učenicima je samo želja predlagača reforme bez stručne analize uslova i resursa za njegovu implementaciju u školski sistem. 

 • Ovo sam već objasnila.

Ni zemlje sa izrazito razvijenim obrazovnim sistemom ne uspevaju da ostvare tematski rad, a mi ćemo, prema predlogu, to uraditi u „nakalemljenoj” nastavnoj nedelji. 

 • Kao što rekoh, zamisao uopšte nije u „jednoj nakalemljenoj nedelji” već u kontinuiranom radu. Ne znam odakle vam podatak da se u drugim zemljama to ne realizuje uspešno.

Da bi se ostvario ovaj model reforme predlaže se i produženje nastave, a time i pomeranje završetka nastave i upisa u srednju školu. Sve samo da bi se uveo novi obavezan predmet. 

 • Upis će se svakako od sledeće godine pomeriti jer imamo velike probleme kod dežurstava i pregledanja. Naime, prema postojećem rasporedu, nastavnici srednjih škola moraju u toku poslednje nastavne nedelje da idu na dežurstva i pregledanje. Da, mnogo toga smo morali da promenimo da bi se uvela obaveza predmeta koji je to odavno morao da bude.

Problem su „informatičari reformatori” koji nemaju nikakvog stručnog znanja za predmet TIO, a pokušavaju da informatiku prebace iz izbornog u obavezni.

 • Tako je. Kao i što je svojevremeno, 2007. informatika nestručno i netransparentno ugrađena u tehničko. Za razliku od današnjeg, veoma transparentnog procesa to je tada urađeno preko noći, bez konsultacija sa predstavnicima fakulteta i visokih škola koji obrazuju IT stručnjake. Zato sad informatičari nisu ni dirali TIO. To je i uradila grupa TIO nastavnika u radnoj grupi – „popunila rupe” nastale izvlačenjem iz TIO onoga što pripada informatici. Ovo što se sada dešava ne samo da je transparentno, već je rezultat petogodišnjeg nastojanja stručne javnosti da vrati stvari na svoje mesto. Ukoliko nastavnici TIO nisu zadovoljni ovim „Što je ostalo“ mogu da naprave predlog kako da predmet bude bolji (prilika im je data u startu, i još uvek je poziv otvoren), ali ne mogu da se protive nečemu što primarno treba da „skroje“ stručnjaci iz oblasti IT kojima, kada je trebalo, ta mogućnost nije ni ponuđena, a godinama unazad se apeli tih fakulteta i IT industrije ignorišu. Još jednom ponavljam, niko ne dira u integraciju tehnike i IKT-a, to je odlično urađeno. Govorimo o sadržajima koji tu ne pripadaju i ne rade se na dobar način. To moraju da kreiraju stručnjaci kojima je to primarna oblast.

Profesor Lapčević, kao dugogodišnji profesor sa velikim iskustvom, sve što je izneo je potpuno tačno.

 • Nije, mnogo toga nije. Počev od netačnog podatka o nepostojanju i neumreženosti računara na Voždovcu. Možda u njegovoj školi. Tamo gde se škole odnose domaćinski prema doniranoj ili kupljenoj opremi uslovi su drugačiji. Uostalom, novi program ne zahteva ništa više opreme nego što se i sada koristi u nastavi TIO.

Gospođa Marković je matematičar. Zašto nije matematičarima ponudila da se nastava matematike u osnovnoj školi realizuje u kliznom bloku?

 • Zato što matematika nije u problemu u kakvom je nastava informatike. (Ne smatram korektnim što priču selite na ličnu ravan – dokle god svako posmatra samo svoj predmet kao omeđenu teritoriju umesto međupredmetne isprepletanosti, problem neće biti rešen). Informatika nije obavezan predmet, ono malo obaveznog u TIO je nedovoljno, a kako istraživanja i praksa ukazuju neadekvatno. Bez kompletne reforme čitavog douniverzitetskog obrazovanja nije moguće uvesti još obaveznih časova u radnu nedelju. S druge strane, učenici imaju pravo na kvalitetno digitalno opismenjavanje i ovo je rešenje koje je radna grupa ocenila kao “najmanje bolno”. Ovim rešenjem dobijaju ne samo đaci i nastava informatike, već i nastava svih predmeta kroz međupredmetnu saradnju koje će sada dobiti i svoju regulativu i priznavanje.

I još jedan komentar gospođe Marković, zbirno, na više primedbi:

 • Generalno, najpre je bila pobuna što će se prepoloviti – to smo rešili, neće se prepoloviti, zatim pobuna protiv toga što će biti “tehnoloških viškova” – neće ih biti. Nije mi sasvim jasno šta konkretno smeta nastavnicima koji se bune (ne svim, jer sam dobila pregršt poruka podrške, onih koji razumeju suštinu promene, uz molbu da im se ne objavljuju imena jer strahuju od problema i pritisaka u stručnom društvu). Iz TIO se ne odstranjuje upotreba IKT u tehnici, neće biti ni viškova ni novih zapošljavanja, 10% ukupne norme TIO nastavnika na nivou Republike će preći iz TIO u informatiku. Tih 10% ne mora da obuhvati one sa šestim stepenom koji ne mogu da predaju informatiku. Volela bih da mi neko objasni kako oni i sada uopšte mogu da predaju deo Informatika u predmetu TIO. Ako se ne razdvoji TIO na TO i IR onda oni nikako ne bi smeli da predaju ni danas predmet TIO. Ovo je između ostalog i u njihovom interesu. A interes učenika je na prvom mestu!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


41 komentara na "Snežana Marković: Da konačno razjasnimo sve dileme oko uvođenja novog predmeta

 1. Profa TIO kaže:

  10 Velicanstvenih celih deset od nas 1700. Svi koji su se dokazali i koji nesto vrede nisu zeleli da ucestvuju u ovoj brzopletoj nazovimo reformom. Cime su se ti strucnjaci TIO kvalifikovali za ovakvu nakaradnu stvar. Ovo sto hocete da uradite je takva glupost. Cujem da ce deca da uce i o zavrsnom racunu. Sjajno pa to ne razumeju i neki privrednici nego imaju strucno lice.
  10 KARIJERISTA voleo bih da ih upoznam da nesto i ja naucim.
  Jadna li si zemljo SRBIJO !!!!!!

  1. Nastavnik TO kaže:

   Kao prvo poštovani klega, savko je imao prilika da radi u ovoj grupi. Kao drugo loše ste čuli, prvo pročitajte predlog pa se onda javite za diskusiju. Kao treće, Srbija je jadna sa svima koji se boje da krenu napred i ne žele da se stručno usavršavaju. Na kraju i ja sam nastavnik TIO i podržavam ovo što je urađeno.

   1. Kosa kaže:

    Govorite neistinu. Nije svako imao priliku da radi u ovoj grupi. Bila sam jedna od onih koja je aplicirala za rad u grupi i nisam prihvaćena, kao ni moja koleginica! Ako ste nastavnik TIO znate ko je profesor Golubović, e pa ni on nije bio dovoljno stručan za tu radnu grupu. Baš je lepo što ste Vi u njoj, predstavite se…

 2. Draganče kaže:

  Koliko strpljenja ima ova žena da objasnjava 100 puta iste stvari. Nikom više nije jasna ovolika količina paranoje kod nekih nastavnika TIO (sva sreća ima i razumnih). Mesecima se oni nesto brinu i bune a da vise ni sami ne znaju za šta. Sad ih brine kako će neopremljenost kabineta da se odrazi na kvalitet nastave informatike. Što se do sad nisu brinuli za to?

 3. Samo profa kaže:

  Molim nekog da mi objasni o čemu se ovde zapravo radi, jer mi više ništa nije jasno. Prvo se pričalo da će se TIO nastavnicima oduzeti časovi i smanjiti norma, pa su se ljudi zbog toga bunili. To mi je jasno. Dalje mi više ništa nije jasno. Časovi im nisu smanjeni, ali je problem bio to što su taj nastavni plan i program radili nastavnici informatike, pa im je to smetalo. Sada, kada se ispostavilo da plan i program nisu radili nastavnici informatike, već njihove kolege koje predaju TIO, smeta im i to. A ostalih 1690 nisu hteli da naprave plan i program za sopstveni predmet, jer im je lakše da pljuju po onima koji rade, nego da sami rade?

 4. Profesor kaže:

  Demanti:
  1. Osnovni cilj ove radne grupe je da se ugura Informatika i računarstvo da bude obavezan predmet (po svaku cenu i na štetu drugih predmeta)
  2. Nijedan nastavnik TIO nije učestvovao u nakaradnom planu i programu koji su kreirali “propali inženjeri” koji su došli iz industrije i sada bi da pametuju profesorima
  3. Istraživanje koje se pozivate primenjeno je na pogrešan način, jer odgovori na neka pitanja ne stiču se kroz TIO
  4. Dajte javno imena 10 nastavnika TIO iz radne grupe koje navodite da su učestvovali u izradi novog plana i programa
  5. Sami ste pokazali da se ni matematičari ne bi složili da rade po “kliznom rasporedu”
  6. Tehnoloških viškova biće i kako to nije jasno. Nastavnik TIO (VI stepen stručne spreme) ispunjava uslove da izvodi nastavu TIO, ali nastavnik TIO sa VI stepenom stručne spreme ne ispunjava uslove da bude nastavnik informatike u skladu sa Pravnilnikom o vrsti i stepenu stručne spreme nastavnika koji izvode rad iz izbornih predmeta. To je problem.
  7. “Informatički reformatori” ako su hteli nešto da menjaju trebali su da promene Pravilnik o vrsti i stepenu stručne spreme nastavnika koji izvode rad iz izbornih predmeta da svako sa završenim fakultetom ko je imao četiri semestra može da predaje informatiku. To je problem i to veliki.

  1. Sladja bibliotekarka kaže:

   Ovde se samo Snezana potpisuje imenom i prezimenom, a svi mi pisemo imena ili nadimke, bas smo jaki! Kako mozete da trazite imena 10 kolega a potpisali ste se sa “Profesor”?! Time ste isuvise rekli o sebi, tako da sve drugo sto kazete… Pa vi ni iza svog imena ne mozete da stanete.
   I jos nesto, vi nidte Profesor, vi ste nastavnik, kao i ja.

   1. OTOman kaže:

    Ma nije on ni nastavnik ni profesor, on je neciji covek kome je receno da ovde iznosi neistine i stvara konfuziju. Pratim vec nekoliko dana sta pise i ne verujem. Odakle mu ideja da se matematika realizuje klizno? Matematika je, druze moj, nauka, a tehnicko je vestina (bar u osnovnoj skoli). Informatika je takodje nauka! Zivimo u 21. veku, samo da vas podsetim. Gospodja iz Ministarstva je apsolutno u pravu. Biranim recima je stoti put detaljno objasnila sta je namera Ministarstva. Siguran sam da bi se vecina slozila sa njom, ako bi se objektivno sagledala potreba za uvodjenjem Informatike i racunarstva u obaveznu nastavu.

   2. e kaže:

    E ,Bibliotekarka stvar je u tome što potpisana punim imenom ”ugurava, ubacuje,nameće”novi predmet,definiše mu status u obavezni a nema argumente.Ajmo pored ministra nek ”sedne”hemičar i ostvari nečiju zamisao ” da hemiju uče deca od 3 razreda osnovne”.Lično zauzimanje za INFORMATIKU a to je obuka,pismenost,
    umeće da se koristi računar.

 5. ratko kaže:

  Poštovani profo, ako ste tako dobar stručnjak verovatno ste bili na republičkom takmičenju, valjda ste spremili decu, Zašto onda malo o tome ne pišete? I ne samo Vi, nego svi ovi koji kritikuju i optužuju druge da su obesmislili predmet. Da li znate kakav se biznis na tom takmičenju sprovodi, baš pravi preduzetnici na račun škola, dece, roditelja i nastavnika. …da li treba da iznosim detalje? Na kraju takmičenja je bio sastanak na kom je dogovoreno da se ništa ne iznosi u javnost. Da se nikakvi rezultati ni fotografije ne objavljuju da nekom ne padne na pamet da komentariše i bude izazvan da progovori. Ako ste hrabri izvolite napišite svima jer verujem da ste bili na republičkom? Ili Vas je možda baš taj dan menjao kolega…..

  1. Profa TIO kaže:

   Ma kakav sam ja strucnjak zato i nisam ucestvovao u prekrajanju programa.

   1. Ratko za profu kaže:

    Jeste li bili na republickom u Nisu? To obesmislajvanje predmeta opisite, yasto kolege koje su bile ne kazu, nije mi jasno? cega se plase?

    1. Profa TIO kaže:

     Nisam bio na Republickom” isao kolega” morao da radim privatno.

 6. Milovan kaže:

  Pa kako tih deset strunjaka ne predložiše nešto pametno za popunjavanje tih “rupa” nego uguraše, (namerno rečeno), preduzetništvo. Uostalom po kom kriterijumu su izabrani ti naknadno pozvani stručnjaci. Zašto ne predložiše više časova za robotiku, za saobrećaj za elektroniku, energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine….
  Ja sam prvi za uvođenje informarike kao obaveznog predmeta, ali ne na ovaj način, perfidan, netransparentan i kriminalan sa stanovišva zloupotrebe službenog položaja.

  1. ANAVOLIMILOVANA kaže:

   A što se vi niste prijavili u radnu grupu, pa predložili više časova robotike, itd? Mrzelo vas, nije vas zanimalo, niste sposobni ili ne biste mogli sada da se bunite? U ovoj Srbiji najviše ima “stručnjaka” koji ne vole da rade, ali zato su “stručni” za komentarisanje onog što neko drugi uradi.

  2. Snežana Marković kaže:

   Upravo zbog velikog otpora pojedinih stručnih društava (i kreatora TIO) nije se išlo na korenite izmene u celokupnom predmetu već samo na zaokruživanje predmeta u konzistentnu celinu uz povećanje časova praktičnog rada i isticanje preduzetništva nakon izmeštanja informatičkih tema koje bi se preklapale sa obaveznim predmetom IR.
   I da, sve vreme zaboravljam da istaknem, novi nastavni program sročen je tako da je orijetisan na ishode a ne na sadržaje, što daje bolju osnovu i veću slobodu nastavniku za planiranje.
   Ukoliko imate bolji predlog slobodno ga dostavite MNPTR-u, ZUOV-u, NPS-u, svakako će biti razmotren. Još nije kasno za bolja rešenja.

 7. Radoznali kaže:

  Molim “profu” da navede konkretno šta je to što je nakaradno u predlogu novog plana i programa za TO. Stvarno ne mogu da čitam više besmislene priče u kojima se ne barata činjenicama, nego se samo tračari, kao na pijaci. Baš me zanima konkretno šta je to nakaradno u planu i programu i nadam se da će neko od ovih koji sve vreme pljuju to i da napiše. Ali konkretno. Bez praznih priča i promašene teme. 🙂

  1. Profa TIO kaže:

   Evo npr. vise casova tehnickog crtanja.
   Ljudi nemojte da mislite ja licno nisam ugrozen i iko se prihvati ovaj predlog, ali prosto moram da dignem glas protiv ovoga.
   Kao sto kaze pomocnica ministra ” Jos nije kasno za nove predloge”. Mozemo mi da dajemo bilo kakve predloge to je gotova stvar od samog pocetka.
   Nadam se da u NPS-u nece napraviti veliku gresku prihvatanjem ovog predloga.

 8. Snežana Marković kaže:

  Volela bih, ako je moguće, da mi nastavnici TIO koji se još uvek i posle svega ne slažu sa predlogom promena u nastavi tehničkog, objasne u čemu je sad problem? Ne prepolovljuje se norma, neće biti tehnoloških viškova, jedan mali broj norme (10% na celu populaciju) će umesto TIO da predaje samo informatiku (baš ovo što sad grčevito žele da zadrže) sav softver koji su i do sada koristili će korisiti i dalje, ali će sam softver da uvodi informatičar a oni će se baviti čistom primenom (npr slajd-prezentacija u preduzetništvu, programiranja kod robota, tekst-procesor svuda, tehničko crtanje još i više…) uz to se dodaje preduzetništvo kao nešto što daje smisao čitavoj proizvodnji i uvezuje sve aktivnosti u smislenu, svrsishodnu celinu, čak i pokretači pobune – autori udžbenika nemaju razlog da brinu jer se menja samo jedan mali deo i to onaj za koji je literatura javno dostupna na internetu, i menja se pristup u učionci, što nije pitanje udžbenika. IKT je i dalje duboko integrisan. Informatika će se uliti na jedna moderniji, konceptualno drugačiji način. Svi nastavni predmeti će se tematski povezivati radi funkcionalizacije znanja. Učenici će u svakom slučaju biti na višestrukom dobitku. Zašto je nastavnicima tehničkog tako jako važno da informatika ne bude obavezan predmet? Da se učenici odnose sa nipodaštavnjem prema predmetu za koji im ocena “ne ide u prosek” pa samim tim se i ne trude i naravno i ne nauče. Zašto da paralelno i oni uče učenike istih nekoliko tema umesto da više rade praktičan rad? Može li neko ZAISTA argumentovnao da mi objasni (bez parola “bezumni čin” i ostalih opštih, a praznih mesta).
  Hvala unapred!

  1. Profesor kaže:

   Gospođo Marković nastavnici TIO se ne slažu sa predlogom plana i programa, kao i kliznim raspored da se nastava TIO tako drži. Nastavnici TIO neće da budu zamorčići. Predložite da matematičari u VII razredu drže matematiku u “”kliznom bloku”. Da li bi dobili aplauze, pohvale ili kritike? Predlog plana i programa je neprihvatljiv, jer ste mnoge bitne stvari skratili i izbacili, da bi ubacili preduzetništvo (8 časova). Nisu nastavnici TIO protiv informatike, ali su protiv ovakvog čina kako i na koji način se radi, na štetu jednog časa TIO da izađe iz rasporeda.

   1. Milica kaže:

    A sta je tacno skraceno osim sto je umesto IKT i to ne svih cacova ubaceno preduzetnistvo a ostalo podeljeno na ostale teme….zasto govorite samo da biste nesto rekli.

  2. danilo kaže:

   Tesko je Vama bilo sta objasniti.Vama nisu potrebni argumenti.

  3. Tanja kaže:

   Pomoćnica za SREDNJE obrazovanje kreira predmete u osnovnom ali ne sve izborne već samo za ”izabrane”informatičare.Sve što neko dodatno analizira i pojašnjava,obrazlaže čist je promašaj.

 9. Snežana Zamurović kaže:

  Malo da prebacim priču na gimnazije, koji programski jezik se uvodi u prvi i drugi razred?
  Blokovi su i dan danas rak rana u školama, svaka škola se dovija da ih realizuje kako zna i ume. Sa svakim novim direktorom, nastupa novi problem, jer se insistira da se nastava realizuje kroz 6 – časovne blokove, a ostatak časova je jedan nedeljno teorijske nastave. Za programiranje to je ništa.

  1. Snežana Marković kaže:

   Draga Snežana, ne mogu da verujem da se to i dalje dešava! Kao i ona glupost sa normom od 24…
   Dakle, moraćemo i za gimnazije da damo stručno uputstvo da se blokovi ne organizuju više od tri vezano. To je maksimum, četvrti čas je već nefunkcionalan, o šestom ne smem ni da mislim…
   Što se jezika tiče, ni u jednom razredu se ne propisuje kruto softver već se daje konecptualni okvir u koji se uklapa više jezika, pa zavisi šta je trenutno dostupno, pogodno… Možete čak i Skreč ako procenite da bi to najudobnije prošlo da ukapiraju koncept (dok ne stignu ovi osnovci što će proći po novom programu).

   1. Snežana Zamurović kaže:

    Moram da priznam da je ovo prvi put od kad radim da sam dobila potpunu informaciju i odgovor na moja pitanja. Promene će dati dobre rezultate uprkos klipovima koje podmeću. Potrebno je samo strpljenje i upornost. Svako dobro.

 10. Bivša nastavnica informatike kaže:

  Molim Vas da razmislite o uvođenju radnog mesta medijatekar ili sistem administrator u škole. Da bi informatika zaživela u školama. onako kako bi trebalo, ne smete da za održavanje digitalnih kabineta zadužite nastavnika informatike. Ako sam Vas dobro razumela tek sada kreće pakao za informatičare. Dupli posao, nastavnik i sistem administrator. Gde ćete naći te super ljude, humane i vredne bez ličnog života koji će raditi dupli posao za nastavničku platu?

  1. Kažite i vi informatičari nešto kaže:

   Konačno da neko kaže nešto korisno i za nas informatičare. Uhvatili ste se za TIO i samo to te to. Nemoj da skrećete sa glavne teme. Jel vi informatičari stvarno mislite da će to što će informatika biti obavezan predmet rešiti sve naše probleme. Pa naravno da ćemo i dalje (sad kad bi trebalo da konačno budemo ravnopravni sa drugim kolegama) nosati računare, štampače,.. umesto domara po učionicama, servisirati i hardver i softver, čak se baviti i fotokopiranjem, doterivati drugim kolegama tekstove u Wordu i Power Point prezentacije, održavati mrežu i internet, unositi podatke, odrađivati probni i završni ispit, digitalnu učionicu u koju svako može da uđe i održi čas i naravno ostavi pustoš koju će nastavnik informatike morati da sredi. I usput naravno odrađivati sve kao i ostale kolege. Drugi će ostaviti kredu i dnevnik i otići kući. I nemojte reći da su digitalne učionice (stare već 5 god.) uopšte rešenje za kabinet informatike pogotovo za ovakvu nastavu koja treba da se sprovodi ubuduće. Znaju to svi informatičari ali ćute.

 11. mirko kaže:

  lepo je ovo sve objavljeno, svaki nastavnik TiIO neće ovo svatiti jer svi koji radi po nastavnom planu i programu ne treba da se boje da će ostati bez norme koje poznajem kolege rade 90% po planu i programu i unapređuju predmet bilo kako kaže dotična osoba iz ministarstva da 10% nastavnika će predavati IiR, verovatno ona ne zna da i sada to kolege rade koje predaju TiIO jeste treba IiR kao obavezan predmet i da ulazi u prosek ali treba napraviti nastavni plan i program koji treba da se svake godine menja neke teme tehnologija napreduje ako ima stručnjake nek to uradi ili da se poveže sa kolegama koji to rade oni će to sigurno najbolje uraditi što se tiče TiIO nastavnog plana i programa ti reformatori TEHNIČKOG, INFORMATIČKOG, IKT,… i da ne nabrajam što ostalo svi oni nisu nikada bili u razredu i predavali ili su bili loši pa sada nešto nakaradno rade treba da se sklone i da nastavnici naprave plan i program ove planove i programe ako mislite praviti za sledećuškolsku godinu to je katastrofa okopite tim kolega napravite predlog daj na okruge javnu raspravu izaberite kolege iz okruga hoće to da rade na predlog kolega koga će predložiti i koliko kolega je dalo saglasnost a ne neki samozvani predstavnici i da prestavljaju okrug i za TiIO i za IiR kolega komentariše Republičko takmičenje znamo svi ko organizuje i znamo da uvjek ima problema niko se od nas ne zapita što mi ne organizujemo ne treba takvi komentara što se tiče broja časova po temama treba korjenito mjenjati i same teme potrebne i nepotrebne ja to ne mogu niti kolege iz okruga mjenjati iz beograda kolege oni su ti koji trebaju da se okupe u jedno celinu i da budu jedinstveni i mi sa juga severa istoka i zapada se udružiti i napraviti jednu celinu i završiti ovo na najbolji način nemojmo dozvoliti da nam neko kroji kapu ni neki 10 stručnjaka ni MNPTR, ZUOV, NPS, sami moramo ovo da rešimo vidim komentare neki profo anonimni radoznali ja sam profesor tehničkog i informatičkog obrazovanja 33 godine radim u osnovnoj školi u Subotici Mirko Radiša

  1. Snežana Marković kaže:

   Kolega, očigledno niste pratili, nove predloge su upravo pravbili nastavnici, oni koje rade u učionicam asa decom, oni koji su se prijavili na javni poziv i kavlifikovali svojim profesionalnim uspesima. Najkvalitetniji, najnagrađivnaiji, ugledni nastavnici koji imaju veoma bogat portfolio. Najmanje ima nastavnika iz Beograda. A ima ih od Kikinde preko Bačke Palanke, Niša, do Novog Pazara i Leposavića. Iz seoskih i gradskih špkola. Iz dobro opremljenih i siromašnih škola. Zato je radna grupa i radila preko interneta da bi smo izbegli putne troškove i da bi smo radili intenzivno. Proveli su samo u komunikaciji više vremena nego da su se šest meseci sastajali po jednom nedeljno kako obično rade radne grupe. Program je napravljen tako da su dati koncepti i da zaista svake godine nastavnik može da unapredi i koristi druge alate u skladu sa razvojem tehnologije. Upravo tako!

   1. Profa TIO kaže:

    Postovana Snezana, ali to je samo 10 kako Vi kazete najkvalitetnijih nastavnika. Bili su kvalitetni i oni koji su napustili tim ili su oni nepismeni kako su nas pojedini informaticari nazivali.

   2. Obican nastavnik kaže:

    Postovana pomocnice ministra, divim vam se na strpljenju i trudu da svima izadjete u susret i objasnite sve nedoumice. Cinjenica je da su neki zbunjeni zbog uvodjenja novog predmeta, ali takodje je jasno da pojedinci miniraju namerno iz ovih ili onih razloga. Kolege koji predaju TIO u mojoj skoli nemaju problem da se IR uvede u redovnu nastavu. Stariji kolega ne vlada dobro informatickim sadrzajima i TIO je za njega bilo mucenje, tako da se raduje vracanju TO. Mladji kolega je saglasan da predaje i TIO i IR jer je kompetentan za oba predmeta. Blok nastava, klizni raspored ili kako god to nazvali nije nesto sa cim se nastavnici u osnovnoj skoli nisu upoznali. U skoli gde radim godinama unazad nastavnici drze casove korelacije, ogledne casove i tematske dane u kojima ucestvuje vise nastavnika iz razlicitih predmeta. Deci se to dopada. Roditelji su zadovoljni. Imate podrsku vecine koja ne pise ovde! Samo napred!

 12. Profesor kaže:

  Zašto se javno ne objave reference lica koja su pisala predlog plana i programa? Javnost ima opravdan interes da zna ko vodi obrazovanje na pravi put, a ko uništava.

 13. LJUBISA kaže:

  Postovana koleginice Markovic (ako se iza tog imena identifikuje pom. ministra), vesto ovom temom dislocirate sustinu. Sustina je smanjiti broj casova ucenika na zahtev ZASTITNIKA GRADJANA jer je nastavni plan i program protivzakonit na teret ucenika!!!!
  ZAPAMTITE, UCENICI NESMEJU IMATI VISE OD 28 CASOVA NEDELJNIH OBAVEZA GDE SPADAJU ovavezni predmeti, bilo koji vid izborne nastave i odeljenjski cas!!!!
  Ako to ne uradite sledi vam KRIVICNA PRIJAVA kao jednoj od odgovornih osoba (clan 135 KZ (PRINUDA) jer nezakonitim nastavnim planom i programom PRINUDJUJETE nastavnike i ucenike na nezakonito opterecenje ucenika; clan 137 KZ (ZLOSTAVLJANJE) jer nezakonitim VISKOM CASOVA koji se upisuju u dnevnik i uticu na ocenu iz valdanja i pravi PRISILU da ucenik polazu razredni ispit ako ne pohadja nezakoniti fond casova tih izbornih predmeta. PRISILJAVAMO ucenike da imaju vise casova nego sto ZAKON PROPISUJE.)
  Da li ste svesni da VAM sledi krivicna prijava ako broj casova ne bude MAKSIMALNO 28 casova nedeljno (sa odeljenjskim casom)?
  Cela ova prica govori da samo gledate svoj fond na tret ucenika.
  Sto mogu reci o informatici? OVU pricu guraju lobisti neostvarenih inzenjera elektonike u njihovom primarnom okruzenju, elektonska industrija i IT tehnika. Da su ostvareni kao programeri oni bi zaradjivali minimum 2000 evra, a ne da se zafrkavaju sa decom za 400 evra (ako ima i toliko).
  Koleginice Markovic, kakva algoritamska stuktura razmisljanja kada dece neznaju da rese najobicniju jednacinu sa razlomcima (a svi odlicni). Ovo je plod INKLUZIJE i plod nepredmetnog nazora. Kada ce mo pricati istinu? Ili smo u zemlji pustaca magle? Ili neko namerno unistava najbitnije u SRBA, do pre neku deceniju, kvalitetno znanje!!!
  Moj predlog je da se sada ostavi sve kako je, stim da se svi IZBORNI PREDMETI SATVE KAO NEOBAVEZNI I DA SE CASOVI UPIUJU U DNEVNIK RADA OSTALIH OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI. ko hoce hoce, ko nece nece da dolazi na cas i da se jave za te nastavne aktivnosti!!! Promena nastavnog plana i programa je veoma sveobuhvatna tema koja mora da saceka NOVOG MINISTRA.
  Zamalo da zaboravim ZASTITNIK gradjana je dao nalog da se Pravilnik o ocenjivanju u OS prilagodi ZAKONU jer je protivzakonit. I TO NIKO NE POMINJE. Ponekada se pitam da li u MINISTARSTVU ima pameti ili je to skup tvrdoglavih i samoljubivih osoba?
  Ponovo predlazem da ministar prosvete bude prof. dr Rade Doroslovack,i dekan tehnickog fakulteta u Novom Sadu. On je osoba koja ima znanja i hrabrosti da nesto konkretno uradi!!!

  1. Snežana Zamurović kaže:

   Da li je norma od 28 časova Sveto pismo pa se ne može menjati. Nekada davno neko je zaključio da je fond od 28, odnosno 31 za srednje škole pravi broj časova. A taj neko živeo je u drugom svetu, promene su ogromne na trogodišnjem nivou, a kamoli na duži period.

 14. Vuk kaže:

  Izvinite, gospodjo Markovic: kad ce da se vrati profesorima fizickog vaspitanja nastava u nižim razredima, ovo sto sad rade ucitelji je smesno. Deca nam imaju sve vece deformitete i gojazna su upravo zbog kompijutera i fizičke neaktivnosti. Da li cete se konacno sa tim problemom ozbiljnije pozabaviti. Sta je sa trecim obaveznim casom fizickog od V do VIII razreda. Dosta je više da fizicko vaspitanje bude uciteljima dopunska nastava iz spskog ili matematike. DECA TREBA ,OD PRVOG RAZREDA da rade korektivne vezbe, a ne ” ide maca oko tebe” pozabavite se planom i programom fizickog vaspitanja u osnovnoj skoli, posebno u nižim razredima. Pustite strucne ljude da rade sa decom, radi njihovog zdravlja. Izvinite jos jednom svi ali ovo je bila prilika da se obratim. Nadam se odgovoru

  1. Poznavalac svog jezika kaže:

   Ne postoje kompijuteri!

   1. Tina kaže:

    PROSVETNE ŽELJE:Ja hoću 2 časa GEOGRAFIJE u petom razredu, može deo nastave i u 4.makar 1/2 časa!!!!!Napravite tim od 10 istoričara.

 15. Dejan Nikolić kaže:

  Apsolutno samo pohvale.
  Konačno da se neko setio da uradi nešto pametno u obrazovanju za budućnost naše dece.
  Sve pohvale Snežani Marković i svim članovima radne grupe.

 16. Branković kaže:

  Uvek sam kritičan, ali sada Snežana Marković zaslužuje sve pohvale. Pokušava da ispravi očiglednu nelogičnost jer ne mogu dve metodologije da postoje u jednom predmetu. TO služi da deca nauče da šrafe, seču, lepe, šiju,… i da razviju te pokrete ruku u kabinetu TO. U kabinetu informatike treba da razviju rad prstića, razviju virtuelno-prostorno koordinaciju i snalaženje u virtuelnom 3d prostoru.
  Lekar danas koristi džojstik i računar za operacije, piloti su piloti bespilotnih letelica, sve se vrti oko računara ali i tehnike.
  Pitanje je da li može bolje. Naravno da može, ali pustite Snežanu da za početak ispravi ovu nelogičnost kao što je predmet TIO. Ona lepo kaže svi koji su predavali TIO imaće pravo da predaju i TO i Informatiku.

 17. Ana kaže:

  Retko iritantno stvorenje.
  Privlačila se kroz mnoge vlasti i uvek opstajala, al nikada nije “zablistala” kao uz ovu vlast.
  Sad je cak i isključiva.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama