Снежана Марковић: Да коначно разјаснимо све дилеме око увођења новог предмета

5 јуна, 2016

На бројне коментаре на нашем сајту, а у вези са предлогом новог наставног плана за предмет Информатика и рачунарство, огласила се и Снежана Марковић која је желела да коначно разјасни све недоумице. Одговорила је на неколико питања наставника који су нам се јавили и разјаснила све дилеме око тога шта је то што радна група предлаже.
Њен коментар је следећи:

„Предлог програма предмета ТО направио је тим од 10 наставника садашњег ТИО. Оних који нису изашли из радне групе у удобност критизерства уместо да учествују у креирању свог предмета након што је из њега извучено оно што му не припада и што је 2007. године силом, преко ноћи стављено у тај предмет.
Из ТИО су склоњени садржаји који се преклапају са програмом предмета информатика и рачунарство. То је иначе само делић онога што ученици треба да науче из информатике у ОШ. Нови предмет није онај стари, само промењеног статуса, ту је учињена коренита, парадигматска промена. Ко се заиста удубио у предлог новог предмета информатика и рачунарство, разуме о чему говорим. И то није ископиран предмет из других земаља. Направљен је аутентично, на основу искустава одличних, креативних наставника Србије. Садржај који су наставници ТИО предложили и додали програму додат је из два разлога – јер су то кључне међупредметне компетеције које нису имале потребно место, али и да се не би “одузели часови” наставницима ТО. Или можда треба да остану стари садржаји па да деца уче исто градиво на два начина?”
Након овог разјашњења, госпођа Марковић дала је и одговоре на критике изнете на нашем сајту:
Предложени модел реализације наставе – блокова отежава континуитет реализације наставе у школи

 • Програм информатике, стар девет година отежава школовање и будућност садашњих ученика. Предложени (погрешно назван „блоковски“) модел је смислила велика међупредметна комисија ЗУОВ-а да се примени на ТИО у 7. и 8. разреду. То је преузет модел који функционише у гимназијама већ 20 година. Ми смо га само пирменили и на Информатику.

Није дефинисано како ће се реализовати последња наставна недеља као тематски блокови

 • Нигде није ни речено да ће то бити једна, „последња недеља”. Тематска настава се реализује читаве године, онда када наставници испланирају, у темама где има корелације. Наравно, не сви предмети исте недеље. Стручно упутство је у припреми и ако се овај план усвоји, МПНТР ће га објавити.

Није довољно истаћи да се такав концепт примењује у гимназијама, па да је зато примењиво у основним школама. 

 • Није. Школе ће добити предлоге модела имплементације, али ће имати слободу и да је прилагоде својим просторним и људским ресурсима и другим условима.

Због чега нема истраживања о успешности предмета Информатика и рачунарство и Од играчке до рачунара у подизању дигиталних компетенција ученика.

 • Због тога што су то изборни предмети и ништа не говоре о стању дигиталних компетенција читаве генерације које се развијају у оквиру обавезног образовања – дакле онога што смо ДУЖНИ да пружимо свим ученицима. Мада, и у овомистраживању има пар контролних питања која и то „дотичу“.

Овим моделом се смањује број часова свим предметима јер се њима смањује број наставних недеља, што за последицу има смањење норме наставницима. 

 • Не, не смањује се. То је у тесној вези са другим коментаром на који сам одговорила. Тематску, интегративну и пројектну наставу реализују наставници сарађујући међусобно. Час информатике на којем ученици уче о обради текста реализује се баш тако, тематски – на часу ученици имају присутна два наставника – језика и информатике, њима се то рачуна као један час, а наставницима – сваком по један. Час на којем се учи рaд са дигиталним мапама реализује се са наставником географије, презентације са наставником ликовног и сл. Наранво, не нужно увeк са наставником информатике, тематска настава удружује наставнике више предмета око заједничке теме. Информатика је ипак, најчешће „везивни елемент“ за све. Ово сада раде само ретки ентузијасти, преко своје норме. Сада ће тај модел који је у пракси дао добре резултате бити имплементиран као обавеза за међупредметну сарадњу.

Недеља за тематски рад са ученицима је само жеља предлагача реформе без стручне анализе услова и ресурса за његову имплементацију у школски систем. 

 • Ово сам већ објаснила.

Ни земље са изразито развијеним образовним системом не успевају да остваре тематски рад, а ми ћемо, према предлогу, то урадити у „накалемљеној” наставној недељи. 

 • Као што рекох, замисао уопште није у „једној накалемљеној недељи” већ у континуираном раду. Не знам одакле вам податак да се у другим земљама то не реализује успешно.

Да би се остварио овај модел реформе предлаже се и продужење наставе, а тиме и померање завршетка наставе и уписа у средњу школу. Све само да би се увео нови обавезан предмет. 

 • Упис ће се свакако од следеће године померити јер имамо велике проблеме код дежурстава и прегледања. Наиме, према постојећем распореду, наставници средњих школа морају у току последње наставне недеље да иду на дежурства и прегледање. Да, много тога смо морали да променимо да би се увела обавеза предмета који је то одавно морао да буде.

Проблем су „информатичари реформатори” који немају никаквог стручног знања за предмет ТИО, а покушавају да информатику пребаце из изборног у обавезни.

 • Тако је. Као и што је својевремено, 2007. информатика нестручно и нетранспарентно уграђена у техничко. За разлику од данашњег, веома транспарентног процеса то је тада урађено преко ноћи, без консултација са представницима факултета и високих школа који образују ИТ стручњаке. Зато сад информатичари нису ни дирали ТИО. То је и урадила група ТИО наставника у радној групи – „попунила рупе” настале извлачењем из ТИО онога што припада информатици. Ово што се сада дешава не само да је транспарентно, већ је резултат петогодишњег настојања стручне јавности да врати ствари на своје место. Уколико наставници ТИО нису задовољни овим „Што је остало“ могу да направе предлог како да предмет буде бољи (прилика им је дата у старту, и још увек је позив отворен), али не могу да се противе нечему што примарно треба да „скроје“ стручњаци из области ИТ којима, када је требало, та могућност није ни понуђена, а годинама уназад се апели тих факултета и ИТ индустрије игноришу. Још једном понављам, нико не дира у интеграцију технике и ИКТ-а, то је одлично урађено. Говоримо о садржајима који ту не припадају и не раде се на добар начин. То морају да креирају стручњаци којима је то примарна област.

Професор Лапчевић, као дугогодишњи професор са великим искуством, све што је изнео је потпуно тачно.

 • Није, много тога није. Почев од нетачног податка о непостојању и неумрежености рачунара на Вождовцу. Можда у његовој школи. Тамо где се школе односе домаћински према донираној или купљеној опреми услови су другачији. Уосталом, нови програм не захтева ништа више опреме него што се и сада користи у настави ТИО.

Госпођа Марковић је математичар. Зашто није математичарима понудила да се настава математике у основној школи реализује у клизном блоку?

 • Зато што математика није у проблему у каквом је настава информатике. (Не сматрам коректним што причу селите на личну раван – докле год свако посматра само свој предмет као омеђену територију уместо међупредметне испреплетаности, проблем неће бити решен). Информатика није обавезан предмет, оно мало обавезног у ТИО је недовољно, а како истраживања и пракса указују неадекватно. Без комплетне реформе читавог доуниверзитетског образовања није могуће увести још обавезних часова у радну недељу. С друге стране, ученици имају право на квалитетно дигитално описмењавање и ово је решење које је радна група оценила као “најмање болно”. Овим решењем добијају не само ђаци и настава информатике, већ и настава свих предмета кроз међупредметну сарадњу које ће сада добити и своју регулативу и признавање.

И још један коментар госпође Марковић, збирно, на више примедби:

 • Генерално, најпре је била побуна што ће се преполовити – то смо решили, неће се преполовити, затим побуна против тога што ће бити “технолошких вишкова” – неће их бити. Није ми сасвим јасно шта конкретно смета наставницима који се буне (не свим, јер сам добила прегршт порука подршке, оних који разумеју суштину промене, уз молбу да им се не објављују имена јер страхују од проблема и притисака у стручном друштву). Из ТИО се не одстрањује употреба ИКТ у техници, неће бити ни вишкова ни нових запошљавања, 10% укупне норме ТИО наставника на нивоу Републике ће прећи из ТИО у информатику. Тих 10% не мора да обухвати оне са шестим степеном који не могу да предају информатику. Волела бих да ми неко објасни како они и сада уопште могу да предају део Информатика у предмету ТИО. Ако се не раздвоји ТИО на ТО и ИР онда они никако не би смели да предају ни данас предмет ТИО. Ово је између осталог и у њиховом интересу. А интерес ученика је на првом месту!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


41 коментара на "Снежана Марковић: Да коначно разјаснимо све дилеме око увођења новог предмета

 1. Profa TIO каже:

  10 Velicanstvenih celih deset od nas 1700. Svi koji su se dokazali i koji nesto vrede nisu zeleli da ucestvuju u ovoj brzopletoj nazovimo reformom. Cime su se ti strucnjaci TIO kvalifikovali za ovakvu nakaradnu stvar. Ovo sto hocete da uradite je takva glupost. Cujem da ce deca da uce i o zavrsnom racunu. Sjajno pa to ne razumeju i neki privrednici nego imaju strucno lice.
  10 KARIJERISTA voleo bih da ih upoznam da nesto i ja naucim.
  Jadna li si zemljo SRBIJO !!!!!!

  1. Nastavnik TO каже:

   Kao prvo poštovani klega, savko je imao prilika da radi u ovoj grupi. Kao drugo loše ste čuli, prvo pročitajte predlog pa se onda javite za diskusiju. Kao treće, Srbija je jadna sa svima koji se boje da krenu napred i ne žele da se stručno usavršavaju. Na kraju i ja sam nastavnik TIO i podržavam ovo što je urađeno.

   1. Kosa каже:

    Govorite neistinu. Nije svako imao priliku da radi u ovoj grupi. Bila sam jedna od onih koja je aplicirala za rad u grupi i nisam prihvaćena, kao ni moja koleginica! Ako ste nastavnik TIO znate ko je profesor Golubović, e pa ni on nije bio dovoljno stručan za tu radnu grupu. Baš je lepo što ste Vi u njoj, predstavite se…

 2. Draganče каже:

  Koliko strpljenja ima ova žena da objasnjava 100 puta iste stvari. Nikom više nije jasna ovolika količina paranoje kod nekih nastavnika TIO (sva sreća ima i razumnih). Mesecima se oni nesto brinu i bune a da vise ni sami ne znaju za šta. Sad ih brine kako će neopremljenost kabineta da se odrazi na kvalitet nastave informatike. Što se do sad nisu brinuli za to?

 3. Samo profa каже:

  Molim nekog da mi objasni o čemu se ovde zapravo radi, jer mi više ništa nije jasno. Prvo se pričalo da će se TIO nastavnicima oduzeti časovi i smanjiti norma, pa su se ljudi zbog toga bunili. To mi je jasno. Dalje mi više ništa nije jasno. Časovi im nisu smanjeni, ali je problem bio to što su taj nastavni plan i program radili nastavnici informatike, pa im je to smetalo. Sada, kada se ispostavilo da plan i program nisu radili nastavnici informatike, već njihove kolege koje predaju TIO, smeta im i to. A ostalih 1690 nisu hteli da naprave plan i program za sopstveni predmet, jer im je lakše da pljuju po onima koji rade, nego da sami rade?

 4. Profesor каже:

  Деманти:
  1. Основни циљ ове радне групе је да се угура Информатика и рачунарство да буде обавезан предмет (по сваку цену и на штету других предмета)
  2. Ниједан наставник ТИО није учествовао у накарадном плану и програму који су креирали “пропали инжењери” који су дошли из индустрије и сада би да паметују професорима
  3. Истраживање које се позивате примењено је на погрешан начин, јер одговори на нека питања не стичу се кроз ТИО
  4. Дајте јавно имена 10 наставника ТИО из радне групе које наводите да су учествовали у изради новог плана и програма
  5. Сами сте показали да се ни математичари не би сложили да раде по “клизном распореду”
  6. Технолошких вишкова биће и како то није јасно. Наставник ТИО (VI степен стручне спреме) испуњава услове да изводи наставу ТИО, али наставник ТИО са VI степеном стручне спреме не испуњава услове да буде наставник информатике у складу са Правнилником о врсти и степену стручне спреме наставника који изводе рад из изборних предмета. То је проблем.
  7. “Информатички реформатори” ако су хтели нешто да мењају требали су да промене Правилник о врсти и степену стручне спреме наставника који изводе рад из изборних предмета да свако са завршеним факултетом ко је имао четири семестра може да предаје информатику. То је проблем и то велики.

  1. Sladja bibliotekarka каже:

   Ovde se samo Snezana potpisuje imenom i prezimenom, a svi mi pisemo imena ili nadimke, bas smo jaki! Kako mozete da trazite imena 10 kolega a potpisali ste se sa “Profesor”?! Time ste isuvise rekli o sebi, tako da sve drugo sto kazete… Pa vi ni iza svog imena ne mozete da stanete.
   I jos nesto, vi nidte Profesor, vi ste nastavnik, kao i ja.

   1. OTOman каже:

    Ma nije on ni nastavnik ni profesor, on je neciji covek kome je receno da ovde iznosi neistine i stvara konfuziju. Pratim vec nekoliko dana sta pise i ne verujem. Odakle mu ideja da se matematika realizuje klizno? Matematika je, druze moj, nauka, a tehnicko je vestina (bar u osnovnoj skoli). Informatika je takodje nauka! Zivimo u 21. veku, samo da vas podsetim. Gospodja iz Ministarstva je apsolutno u pravu. Biranim recima je stoti put detaljno objasnila sta je namera Ministarstva. Siguran sam da bi se vecina slozila sa njom, ako bi se objektivno sagledala potreba za uvodjenjem Informatike i racunarstva u obaveznu nastavu.

   2. e каже:

    E ,Bibliotekarka stvar je u tome što potpisana punim imenom ”ugurava, ubacuje,nameće”novi predmet,definiše mu status u obavezni a nema argumente.Ajmo pored ministra nek ”sedne”hemičar i ostvari nečiju zamisao ” da hemiju uče deca od 3 razreda osnovne”.Lično zauzimanje za INFORMATIKU a to je obuka,pismenost,
    umeće da se koristi računar.

 5. ратко каже:

  Поштовани профо, ако сте тако добар стручњак вероватно сте били на републичком такмичењу, ваљда сте спремили децу, Зашто онда мало о томе не пишете? И не само Ви, него сви ови који критикују и оптужују друге да су обесмислили предмет. Да ли знате какав се бизнис на том такмичењу спроводи, баш прави предузетници на рачун школа, деце, родитеља и наставника. …да ли треба да износим детаље? На крају такмичења је био састанак на ком је договорено да се ништа не износи у јавност. Да се никакви резултати ни фотографије не објављују да неком не падне на памет да коментарише и буде изазван да проговори. Ако сте храбри изволите напишите свима јер верујем да сте били на републичком? Или Вас је можда баш тај дан мењао колега…..

  1. Profa TIO каже:

   Ma kakav sam ja strucnjak zato i nisam ucestvovao u prekrajanju programa.

   1. Ratko za profu каже:

    Jeste li bili na republickom u Nisu? To obesmislajvanje predmeta opisite, yasto kolege koje su bile ne kazu, nije mi jasno? cega se plase?

    1. Profa TIO каже:

     Nisam bio na Republickom” isao kolega” morao da radim privatno.

 6. Милован каже:

  Па како тих десет струњака не предложише нешто паметно за попуњавање тих “рупа” него угураше, (намерно речено), предузетништво. Уосталом по ком критеријуму су изабрани ти накнадно позвани стручњаци. Зашто не предложише више часова за роботику, за саобрећај за електронику, енергетску ефикасност, заштиту животне средине….
  Ја сам први за увођење информарике као обавезног предмета, али не на овај начин, перфидан, нетранспарентан и криминалан са становишва злоупотребе службеног положаја.

  1. ANAVOLIMILOVANA каже:

   A što se vi niste prijavili u radnu grupu, pa predložili više časova robotike, itd? Mrzelo vas, nije vas zanimalo, niste sposobni ili ne biste mogli sada da se bunite? U ovoj Srbiji najviše ima “stručnjaka” koji ne vole da rade, ali zato su “stručni” za komentarisanje onog što neko drugi uradi.

  2. Снежана Марковић каже:

   Управо због великог отпора појединих стручних друштава (и креатора ТИО) није се ишло на корените измене у целокупном предмету већ само на заокруживање предмета у конзистентну целину уз повећање часова практичног рада и истицање предузетништва након измештања информатичких тема које би се преклапале са обавезним предметом ИР.
   И да, све време заборављам да истакнем, нови наставни програм срочен је тако да је оријетисан на исходе а не на садржаје, што даје бољу основу и већу слободу наставнику за планирање.
   Уколико имате бољи предлог слободно га доставите МНПТР-у, ЗУОВ-у, НПС-у, свакако ће бити размотрен. Још није касно за боља решења.

 7. Radoznali каже:

  Молим “профу” да наведе конкретно шта је то што је накарадно у предлогу новог плана и програма за ТО. Стварно не могу да читам више бесмислене приче у којима се не барата чињеницама, него се само трачари, као на пијаци. Баш ме занима конкретно шта је то накарадно у плану и програму и надам се да ће неко од ових који све време пљују то и да напише. Али конкретно. Без празних прича и промашене теме. 🙂

  1. Profa TIO каже:

   Evo npr. vise casova tehnickog crtanja.
   Ljudi nemojte da mislite ja licno nisam ugrozen i iko se prihvati ovaj predlog, ali prosto moram da dignem glas protiv ovoga.
   Kao sto kaze pomocnica ministra ” Jos nije kasno za nove predloge”. Mozemo mi da dajemo bilo kakve predloge to je gotova stvar od samog pocetka.
   Nadam se da u NPS-u nece napraviti veliku gresku prihvatanjem ovog predloga.

 8. Snežana Marković каже:

  Volela bih, ako je moguće, da mi nastavnici TIO koji se još uvek i posle svega ne slažu sa predlogom promena u nastavi tehničkog, objasne u čemu je sad problem? Ne prepolovljuje se norma, neće biti tehnoloških viškova, jedan mali broj norme (10% na celu populaciju) će umesto TIO da predaje samo informatiku (baš ovo što sad grčevito žele da zadrže) sav softver koji su i do sada koristili će korisiti i dalje, ali će sam softver da uvodi informatičar a oni će se baviti čistom primenom (npr slajd-prezentacija u preduzetništvu, programiranja kod robota, tekst-procesor svuda, tehničko crtanje još i više…) uz to se dodaje preduzetništvo kao nešto što daje smisao čitavoj proizvodnji i uvezuje sve aktivnosti u smislenu, svrsishodnu celinu, čak i pokretači pobune – autori udžbenika nemaju razlog da brinu jer se menja samo jedan mali deo i to onaj za koji je literatura javno dostupna na internetu, i menja se pristup u učionci, što nije pitanje udžbenika. IKT je i dalje duboko integrisan. Informatika će se uliti na jedna moderniji, konceptualno drugačiji način. Svi nastavni predmeti će se tematski povezivati radi funkcionalizacije znanja. Učenici će u svakom slučaju biti na višestrukom dobitku. Zašto je nastavnicima tehničkog tako jako važno da informatika ne bude obavezan predmet? Da se učenici odnose sa nipodaštavnjem prema predmetu za koji im ocena “ne ide u prosek” pa samim tim se i ne trude i naravno i ne nauče. Zašto da paralelno i oni uče učenike istih nekoliko tema umesto da više rade praktičan rad? Može li neko ZAISTA argumentovnao da mi objasni (bez parola “bezumni čin” i ostalih opštih, a praznih mesta).
  Hvala unapred!

  1. Profesor каже:

   Госпођо Марковић наставници ТИО се не слажу са предлогом плана и програма, као и клизним распоред да се настава ТИО тако држи. Наставници ТИО неће да буду заморчићи. Предложите да математичари у VII разреду држе математику у “”клизном блоку”. Да ли би добили аплаузе, похвале или критике? Предлог плана и програма је неприхватљив, јер сте многе битне ствари скратили и избацили, да би убацили предузетништво (8 часова). Нису наставници ТИО против информатике, али су против оваквог чина како и на који начин се ради, на штету једног часа ТИО да изађе из распореда.

   1. Milica каже:

    A sta je tacno skraceno osim sto je umesto IKT i to ne svih cacova ubaceno preduzetnistvo a ostalo podeljeno na ostale teme….zasto govorite samo da biste nesto rekli.

  2. danilo каже:

   Tesko je Vama bilo sta objasniti.Vama nisu potrebni argumenti.

  3. Tanja каже:

   Pomoćnica za SREDNJE obrazovanje kreira predmete u osnovnom ali ne sve izborne već samo za ”izabrane”informatičare.Sve što neko dodatno analizira i pojašnjava,obrazlaže čist je promašaj.

 9. Snežana Zamurović каже:

  Malo da prebacim priču na gimnazije, koji programski jezik se uvodi u prvi i drugi razred?
  Blokovi su i dan danas rak rana u školama, svaka škola se dovija da ih realizuje kako zna i ume. Sa svakim novim direktorom, nastupa novi problem, jer se insistira da se nastava realizuje kroz 6 – časovne blokove, a ostatak časova je jedan nedeljno teorijske nastave. Za programiranje to je ništa.

  1. Snežana Marković каже:

   Draga Snežana, ne mogu da verujem da se to i dalje dešava! Kao i ona glupost sa normom od 24…
   Dakle, moraćemo i za gimnazije da damo stručno uputstvo da se blokovi ne organizuju više od tri vezano. To je maksimum, četvrti čas je već nefunkcionalan, o šestom ne smem ni da mislim…
   Što se jezika tiče, ni u jednom razredu se ne propisuje kruto softver već se daje konecptualni okvir u koji se uklapa više jezika, pa zavisi šta je trenutno dostupno, pogodno… Možete čak i Skreč ako procenite da bi to najudobnije prošlo da ukapiraju koncept (dok ne stignu ovi osnovci što će proći po novom programu).

   1. Snežana Zamurović каже:

    Moram da priznam da je ovo prvi put od kad radim da sam dobila potpunu informaciju i odgovor na moja pitanja. Promene će dati dobre rezultate uprkos klipovima koje podmeću. Potrebno je samo strpljenje i upornost. Svako dobro.

 10. Bivša nastavnica informatike каже:

  Molim Vas da razmislite o uvođenju radnog mesta medijatekar ili sistem administrator u škole. Da bi informatika zaživela u školama. onako kako bi trebalo, ne smete da za održavanje digitalnih kabineta zadužite nastavnika informatike. Ako sam Vas dobro razumela tek sada kreće pakao za informatičare. Dupli posao, nastavnik i sistem administrator. Gde ćete naći te super ljude, humane i vredne bez ličnog života koji će raditi dupli posao za nastavničku platu?

  1. Кажите и ви информатичари нешто каже:

   Коначно да неко каже нешто корисно и за нас информатичаре. Ухватили сте се за ТИО и само то те то. Немој да скрећете са главне теме. Јел ви информатичари стварно мислите да ће то што ће информатика бити обавезан предмет решити све наше проблеме. Па наравно да ћемо и даље (сад кад би требало да коначно будемо равноправни са другим колегама) носати рачунаре, штампаче,.. уместо домара по учионицама, сервисирати и хардвер и софтвер, чак се бавити и фотокопирањем, дотеривати другим колегама текстове у Wordu и Power Point презентације, одржавати мрежу и интернет, уносити податке, одрађивати пробни и завршни испит, дигиталну учионицу у коју свако може да уђе и одржи час и наравно остави пустош коју ће наставник информатике морати да среди. И успут наравно одрађивати све као и остале колеге. Други ће оставити креду и дневник и отићи кући. И немојте рећи да су дигиталне учионице (старе већ 5 год.) уопште решење за кабинет информатике поготово за овакву наставу која треба да се спроводи убудуће. Знају то сви информатичари али ћуте.

 11. мирко каже:

  лепо је ово све објављено, сваки наставник ТиИО неће ово сватити јер сви који ради по наставном плану и програму не треба да се боје да ће остати без норме које познајем колеге раде 90% по плану и програму и унапређују предмет било како каже дотична особа из министарства да 10% наставника ће предавати ИиР, вероватно она не зна да и сада то колеге раде које предају ТиИО јесте треба ИиР као обавезан предмет и да улази у просек али треба направити наставни план и програм који треба да се сваке године мења неке теме технологија напредује ако има стручњаке нек то уради или да се повеже са колегама који то раде они ће то сигурно најбоље урадити што се тиче ТиИО наставног плана и програма ти реформатори ТЕХНИЧКОГ, ИНФОРМАТИЧКОГ, ИКТ,… и да не набрајам што остало сви они нису никада били у разреду и предавали или су били лоши па сада нешто накарадно раде треба да се склоне и да наставници направе план и програм ове планове и програме ако мислите правити за следећушколску годину то је катастрофа окопите тим колега направите предлог дај на округе јавну расправу изаберите колеге из округа хоће то да раде на предлог колега кога ће предложити и колико колега је дало сагласност а не неки самозвани представници и да престављају округ и за ТиИО и за ИиР колега коментарише Републичко такмичење знамо сви ко организује и знамо да увјек има проблема нико се од нас не запита што ми не организујемо не треба такви коментара што се тиче броја часова по темама треба корјенито мјењати и саме теме потребне и непотребне ја то не могу нити колеге из округа мјењати из београда колеге они су ти који требају да се окупе у једно целину и да буду јединствени и ми са југа севера истока и запада се удружити и направити једну целину и завршити ово на најбољи начин немојмо дозволити да нам неко кроји капу ни неки 10 стручњака ни МНПТР, ЗУОВ, НПС, сами морамо ово да решимо видим коментаре неки профо анонимни радознали ја сам професор техничког и информатичког образовања 33 године радим у основној школи у Суботици Мирко Радиша

  1. Snežana Marković каже:

   Kolega, očigledno niste pratili, nove predloge su upravo pravbili nastavnici, oni koje rade u učionicam asa decom, oni koji su se prijavili na javni poziv i kavlifikovali svojim profesionalnim uspesima. Najkvalitetniji, najnagrađivnaiji, ugledni nastavnici koji imaju veoma bogat portfolio. Najmanje ima nastavnika iz Beograda. A ima ih od Kikinde preko Bačke Palanke, Niša, do Novog Pazara i Leposavića. Iz seoskih i gradskih špkola. Iz dobro opremljenih i siromašnih škola. Zato je radna grupa i radila preko interneta da bi smo izbegli putne troškove i da bi smo radili intenzivno. Proveli su samo u komunikaciji više vremena nego da su se šest meseci sastajali po jednom nedeljno kako obično rade radne grupe. Program je napravljen tako da su dati koncepti i da zaista svake godine nastavnik može da unapredi i koristi druge alate u skladu sa razvojem tehnologije. Upravo tako!

   1. Profa TIO каже:

    Postovana Snezana, ali to je samo 10 kako Vi kazete najkvalitetnijih nastavnika. Bili su kvalitetni i oni koji su napustili tim ili su oni nepismeni kako su nas pojedini informaticari nazivali.

   2. Obican nastavnik каже:

    Postovana pomocnice ministra, divim vam se na strpljenju i trudu da svima izadjete u susret i objasnite sve nedoumice. Cinjenica je da su neki zbunjeni zbog uvodjenja novog predmeta, ali takodje je jasno da pojedinci miniraju namerno iz ovih ili onih razloga. Kolege koji predaju TIO u mojoj skoli nemaju problem da se IR uvede u redovnu nastavu. Stariji kolega ne vlada dobro informatickim sadrzajima i TIO je za njega bilo mucenje, tako da se raduje vracanju TO. Mladji kolega je saglasan da predaje i TIO i IR jer je kompetentan za oba predmeta. Blok nastava, klizni raspored ili kako god to nazvali nije nesto sa cim se nastavnici u osnovnoj skoli nisu upoznali. U skoli gde radim godinama unazad nastavnici drze casove korelacije, ogledne casove i tematske dane u kojima ucestvuje vise nastavnika iz razlicitih predmeta. Deci se to dopada. Roditelji su zadovoljni. Imate podrsku vecine koja ne pise ovde! Samo napred!

 12. Profesor каже:

  Зашто се јавно не објаве референце лица која су писала предлог плана и програма? Јавност има оправдан интерес да зна ко води образовање на прави пут, а ко уништава.

 13. LJUBISA каже:

  Postovana koleginice Markovic (ako se iza tog imena identifikuje pom. ministra), vesto ovom temom dislocirate sustinu. Sustina je smanjiti broj casova ucenika na zahtev ZASTITNIKA GRADJANA jer je nastavni plan i program protivzakonit na teret ucenika!!!!
  ZAPAMTITE, UCENICI NESMEJU IMATI VISE OD 28 CASOVA NEDELJNIH OBAVEZA GDE SPADAJU ovavezni predmeti, bilo koji vid izborne nastave i odeljenjski cas!!!!
  Ako to ne uradite sledi vam KRIVICNA PRIJAVA kao jednoj od odgovornih osoba (clan 135 KZ (PRINUDA) jer nezakonitim nastavnim planom i programom PRINUDJUJETE nastavnike i ucenike na nezakonito opterecenje ucenika; clan 137 KZ (ZLOSTAVLJANJE) jer nezakonitim VISKOM CASOVA koji se upisuju u dnevnik i uticu na ocenu iz valdanja i pravi PRISILU da ucenik polazu razredni ispit ako ne pohadja nezakoniti fond casova tih izbornih predmeta. PRISILJAVAMO ucenike da imaju vise casova nego sto ZAKON PROPISUJE.)
  Da li ste svesni da VAM sledi krivicna prijava ako broj casova ne bude MAKSIMALNO 28 casova nedeljno (sa odeljenjskim casom)?
  Cela ova prica govori da samo gledate svoj fond na tret ucenika.
  Sto mogu reci o informatici? OVU pricu guraju lobisti neostvarenih inzenjera elektonike u njihovom primarnom okruzenju, elektonska industrija i IT tehnika. Da su ostvareni kao programeri oni bi zaradjivali minimum 2000 evra, a ne da se zafrkavaju sa decom za 400 evra (ako ima i toliko).
  Koleginice Markovic, kakva algoritamska stuktura razmisljanja kada dece neznaju da rese najobicniju jednacinu sa razlomcima (a svi odlicni). Ovo je plod INKLUZIJE i plod nepredmetnog nazora. Kada ce mo pricati istinu? Ili smo u zemlji pustaca magle? Ili neko namerno unistava najbitnije u SRBA, do pre neku deceniju, kvalitetno znanje!!!
  Moj predlog je da se sada ostavi sve kako je, stim da se svi IZBORNI PREDMETI SATVE KAO NEOBAVEZNI I DA SE CASOVI UPIUJU U DNEVNIK RADA OSTALIH OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI. ko hoce hoce, ko nece nece da dolazi na cas i da se jave za te nastavne aktivnosti!!! Promena nastavnog plana i programa je veoma sveobuhvatna tema koja mora da saceka NOVOG MINISTRA.
  Zamalo da zaboravim ZASTITNIK gradjana je dao nalog da se Pravilnik o ocenjivanju u OS prilagodi ZAKONU jer je protivzakonit. I TO NIKO NE POMINJE. Ponekada se pitam da li u MINISTARSTVU ima pameti ili je to skup tvrdoglavih i samoljubivih osoba?
  Ponovo predlazem da ministar prosvete bude prof. dr Rade Doroslovack,i dekan tehnickog fakulteta u Novom Sadu. On je osoba koja ima znanja i hrabrosti da nesto konkretno uradi!!!

  1. Snežana Zamurović каже:

   Da li je norma od 28 časova Sveto pismo pa se ne može menjati. Nekada davno neko je zaključio da je fond od 28, odnosno 31 za srednje škole pravi broj časova. A taj neko živeo je u drugom svetu, promene su ogromne na trogodišnjem nivou, a kamoli na duži period.

 14. Vuk каже:

  Izvinite, gospodjo Markovic: kad ce da se vrati profesorima fizickog vaspitanja nastava u nižim razredima, ovo sto sad rade ucitelji je smesno. Deca nam imaju sve vece deformitete i gojazna su upravo zbog kompijutera i fizičke neaktivnosti. Da li cete se konacno sa tim problemom ozbiljnije pozabaviti. Sta je sa trecim obaveznim casom fizickog od V do VIII razreda. Dosta je više da fizicko vaspitanje bude uciteljima dopunska nastava iz spskog ili matematike. DECA TREBA ,OD PRVOG RAZREDA da rade korektivne vezbe, a ne ” ide maca oko tebe” pozabavite se planom i programom fizickog vaspitanja u osnovnoj skoli, posebno u nižim razredima. Pustite strucne ljude da rade sa decom, radi njihovog zdravlja. Izvinite jos jednom svi ali ovo je bila prilika da se obratim. Nadam se odgovoru

  1. Poznavalac svog jezika каже:

   Ne postoje kompijuteri!

   1. Tina каже:

    PROSVETNE ŽELJE:Ja hoću 2 časa GEOGRAFIJE u petom razredu, može deo nastave i u 4.makar 1/2 časa!!!!!Napravite tim od 10 istoričara.

 15. Dejan Nikolić каже:

  Apsolutno samo pohvale.
  Konačno da se neko setio da uradi nešto pametno u obrazovanju za budućnost naše dece.
  Sve pohvale Snežani Marković i svim članovima radne grupe.

 16. Бранковић каже:

  Увек сам критичан, али сада Снежана Марковић заслужује све похвале. Покушава да исправи очигледну нелогичност јер не могу две методологије да постоје у једном предмету. ТО служи да деца науче да шрафе, сечу, лепе, шију,… и да развију те покрете руку у кабинету ТО. У кабинету информатике треба да развију рад прстића, развију виртуелно-просторно координацију и сналажење у виртуелном 3д простору.
  Лекар данас користи џојстик и рачунар за операције, пилоти су пилоти беспилотних летелица, све се врти око рачунара али и технике.
  Питање је да ли може боље. Наравно да може, али пустите Снежану да за почетак исправи ову нелогичност као што је предмет ТИО. Она лепо каже сви који су предавали ТИО имаће право да предају и ТО и Информатику.

 17. Ana каже:

  Retko iritantno stvorenje.
  Privlačila se kroz mnoge vlasti i uvek opstajala, al nikada nije “zablistala” kao uz ovu vlast.
  Sad je cak i isključiva.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама