Snežana Marković: Nema otpuštanja, ni zapošljavanja

jun 1, 2016

Iformatika i računarstvo bi od naredne školske godine trebalo da bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, sa ukupnim godišnjim fondom od 30 časova.
Radna grupa predložila je još nekoliko novina. Program izbornog predmeta od igračke do računara u nižim razredima osnovne škole je osavremenjen, a pripremljeno je stručno uputstvo za učitelje kako da se teme koje razvijaju algoritamski način mišljenja integrišu u sve nastavne predmete. Đaci od prvog do četvrtog razreda takođe bi morali da nauče već kod učiteljice kako bezbedno da koriste tehnologije.
Što se tiče gimnazijskog programa, i on je osavremenjen i delimično izmenjen, jer je uočeno da se sadržaji u prvom i drugom razredu preklapaju sa onim koje su đaci učili na TIO u osnovnoj školi. U pomenuta dva razreda po 20 časova je predviđeno za uvod u programiranje, kako bi gimnazijalci bili što bolje pripremljeni za ono što im sledi u trećoj godini.
Predlog za revidiranje informatičkih sadržaja od starta je izazvao negodovanje nastavnika TIO, koji smatraju da taj predmet treba da ostane jedinstven i to sa postojećim fondom od dva časa nedeljno.
Nema otpuštanja, ni zapošljavanja
Snežana Marković napominje da će nastavnici TIO, kao i oni koji su predavali informatiku kao izborni predmet nastaviti da rade, jer imaju informatičke kompetencije da bi mogli da predaju nov predmet informatika i računarstvo. Analiza Ministarstva prosvete je pokazala da u ukupnom zbiru za ova dva predmeta ostaje isti broj nastavnika. Eventualno će biti potrebe da se neki nastavnici TIO delom norme opredele da predaju tehničko, a delom informatiku ili da budu preuzeti u drugu školu. Ali neće biti ni otpuštanja, niti novih zapošljavanja, poručuje Markovićeva.
 
Kompletan tekst pročitajte na  danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Snežana Marković: Nema otpuštanja, ni zapošljavanja

 1. Profesor kaže:

  Ko u ovo još može da poveruje?

 2. Caca kaže:

  Azasto smo onada vrsili izbor udzbenika za naredne 3 god.Sta to ove godine radi ministarstvo ..pocev od kalendara rada,takmicenja iz Biologije i pomeranja takmicenja zbog izbora i …Snezana mora da uvede informatiku ne pitajuci za zrtve..gazice preko mrtvih al naredjenje je naredjenje..Sramota sta joj se dozvoljava

 3. Ana kaže:

  Hej, alo, bre!
  Pa ne možete ISTOVREMENO da menjate program u SVIM razredima osnovne i srednje! Ako već sve vreme pričate o potrebi kntinuiteta sticanja informatičkih znanja (a pričate pre svega o tome Snežana!) onda novi programi treba da važe sada samo za 5. razred. ??????????

 4. Mile kaže:

  Lovci na casove ovim nakaradnim predlogom pokusavaju da uzmu oko 178 normi nastavnika tehnickog, a broj normi nastvanika informatike poveca ce se za oko 171. To je POENTA! Odlazeca pomocnica resila po svaku cenu da se dodje do casova informatike i da se uposle nova lica.

 5. Slobodan kaže:

  Nemogu da shvatim da je za gospodju Snežanu Marković 2=3 ili obrnuto 3=2. trenutno predajem tehničko i informatičko obrazovanje sa 2 časa nedeljne norme i informatiku i računarstvo sa 1 časom. To znači da imam ukupno 3 časa nedeljne norme po odeljenju i kako može da tvrdi da neće biti viškova i neće biti otpuštanja. Ovo je pre svega atak na nastavnike TiO.

  1. Profesor kaže:

   Otimanje casova od nastavnika TIO!

 6. Milena kaže:

  Neće biti otpuštanja nastavnika TIO, ali zato će nastavnici informatike ostati bez posla. Nastavnici TIO već godina u okviru svog predmeta predaju oblasti iz informatike, pa je logićno da će nastaviti i dalje. Mislim na osnovne škole. Neko mora ostati bez posla kada časova nema.

 7. Gale kaže:

  Ovakve izjave državne sekretarke govore da se puno toga radi haotično i neosmišljeno. Jednostavno hoće da neka rešenja progura na silu pa šta košta da košta.
  A koštaće pre svega decu kroz haotičan početak školske godine sa stanovišta zadovoljavanja obrazovnih potreba iz TIO i Informatike i računarstva.
  Zatim će koštati nastavnike TIO i Informatike gubitka norme a da ne govorimo što se na mala vrata uvaljuje blok nastava koja se drugačije normira (i plaća). Izgleda da je cilj da se neki nastavnici TIO i Informatike i računarstva najure iz prosvete time što će im se rad učiniti nemogućim i prilično besmislenim.
  Ovakav način reforme nastavnog plana i programa je prosvetni zločin sa predumišljajem. U ovakvoj reformi nastavnog plana i programa nema ni zrnca dobrih namera ni prema deci, ni prema nastavnicima a ponajmanje prema potrebama društva u celini.
  Pa zar neko misli da će ovo tumabanje proći bez ozbiljnih posledica. Neće jer se prosvetni radnici već bude jer vide da je dogorelo do noktiju.
  Izbor udžbenika je bio jedno veliko foliranje sa određenim ciljevima koje su postavili neki lobiji. Neki dobri izdavači (i autori) su uništeni (što je očigledno bio cilj) a sada ide krem na tortu jer promenom nastavnog plana i programa treba napisati nove udžbenike koje zatim treba akreditovati (nekome sleduju honorari) a onda ih treba naturiti učenicima i nastavnicima.
  Sve u svemu prosveta u Srbiji ubrzano propada zahvaljujući personama kao što je odlazeća državna sekretarka.
  Nadajmo se da će u NPS biti malo razuma i da će zaustaviti ovaj zločin prema budućim naraštajima.

 8. Marko kaže:

  Molim vec jednom da se vi nastavnici TIO smirite, prvo predmet vas je nakaradan od 2007 godine jer ste uveli nesto za sta niste strucni da predajete. Informatika zasluzuje svoje mesto u redovnom sistemu. Ovo je 21. vek vi i dalje zivite u proslosti.

  1. Profa TIO kaže:

   Mi smo smireni nego vi mnogo talasate. Vidi pored Vas ” strudnjaka”” deca informaticki nepismena. Mora da smo mi za to krivi.
   Ne znam sto si tako nervozan da mi imamo takvu pomocnicu ministra pa mi ne bih brinuli za nas predmet.
   Ne znam sta Vi strucnjaci trazite kao nastavnici informatike. Sto se ne bavite nekim bolje placenim poslom?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama