Софија – принцеза која мора да научи да не упада у реч, не буљи превише у екран и да буде добар друг

Шта да урадите када приметите да ваше дете више воли да игра игрице на екрану, него да изађе напоље и упусти се у стварну игру са вршњацима? Како да научите дете да се извини стварно, од срца, и да разуме где је погрешило? Зашто се деца плаше мењања млечних зуба и поласка у школу?

Са друге стране, како да објасните родитељима да је деци важно и да играју игрице, али и да се играју са вршњацима? Како да их убедите да је деци потребно доста пријатеља међу вршњацима, али и међу старијим особама и, можда посебно, међу животињама?

Одговоре на ова, као и бројна друга питања, деца и родитељи могу пронаћи у, сада већ познатом, серијалу књига о принцези Софији. Ауторка ових књига је наша позната и вишеструко награђивана списатељица Весна Алексић која и у овим причама још једном врло успешно проналази начин да својим читаоцима пошаље поруку о томе да савремено доба носи нека нова искушења, али да је у својој суштини детињство увек исто и да представља подједнако чудесан период откривања света, омеђен породицом, игром и другарством.

Јунакиња Софија је принцеза, али уједно и сасвим обично градско дете: искрено, радознало, немирно, осетљиво… Зато су све приче о овој принцези смештене у савремени тренутак а проблеми који је муче сасвим обични, дечји: у првој књизи (Принцезин закон) то је први зуб који се спрема да испадне, у другој (Принцезина медаља) мобилни телефон који још нема.

„Реч је о правој, савременој принцези, којој је тата истински краљ, а мама краљица. Она је пак толико обично дете да се може закључити само једно: сва деца су принчеви и принцезе и сва до једног морају да науче своја права, али и обавезе – од тога да стекну одговорност за своје поступке до тога да поспреме за собом и слично. Та важна сазнања сви морају да стекну и сви морају да се помуче мало, па макар били рођени и с титулама. Ту нема изузетака. Моја принцеза Софија управо учи да не упада другима у реч, иако је поприлично причљива, да не претерује с видео-игрицама, да не јауче кад разбије колено, да се постиди кад изда пријатеља, макар то био и мачак, да се не плаши поласка у школу.” О томе говоре ове приче, поручује Весна Алексић.

У најновијој књизи Принцезино извињење Софија учи да буде одговорна према својим кућним љубимцима, мачкама.

„То није она врста одговорности која подразумева да је довољно само неког нахранити, напојити и ставити на свилене јастуке. У питању је одговорност у љубави, оно што и Егзипери дефинише припитомљавањем лисице. Када си неког припитомио, мораш бринути и о његовим осећањима”, истиче ауторка.

У четвртој причи, која ће ускоро бити објављена, сазнаћемо око чега све деца стрепе када је у питању полазак у школу и како је једна занимљива тетка помогла Софији да се ослободи тог страха.

Едиција Принцеза Софија намењена је читаоцима почетницима и, сходно томе, дизајнерско и техничко обликовање прилагођено је потребама оних који тек овладавају овом вештином – у књигама су заступљени већи фонт и проред како би се деци олакшало читање. Књиге о принцези Софији илустровала је Бојана Стојановић, која је прошле године за прве две књиге из ове едиције добила Награду за најлепшу дечју књигу на Међународном београдском сајму књига.