Софија – принцеза која мора да научи да не упада у реч, не буљи превише у екран и да буде добар друг

18 јула, 2019

Шта да урадите када приметите да ваше дете више воли да игра игрице на екрану, него да изађе напоље и упусти се у стварну игру са вршњацима? Како да научите дете да се извини стварно, од срца, и да разуме где је погрешило? Зашто се деца плаше мењања млечних зуба и поласка у школу?

Са друге стране, како да објасните родитељима да је деци важно и да играју игрице, али и да се играју са вршњацима? Како да их убедите да је деци потребно доста пријатеља међу вршњацима, али и међу старијим особама и, можда посебно, међу животињама?

Одговоре на ова, као и бројна друга питања, деца и родитељи могу пронаћи у, сада већ познатом, серијалу књига о принцези Софији. Ауторка ових књига је наша позната и вишеструко награђивана списатељица Весна Алексић која и у овим причама још једном врло успешно проналази начин да својим читаоцима пошаље поруку о томе да савремено доба носи нека нова искушења, али да је у својој суштини детињство увек исто и да представља подједнако чудесан период откривања света, омеђен породицом, игром и другарством.

Јунакиња Софија је принцеза, али уједно и сасвим обично градско дете: искрено, радознало, немирно, осетљиво… Зато су све приче о овој принцези смештене у савремени тренутак а проблеми који је муче сасвим обични, дечји: у првој књизи (Принцезин закон) то је први зуб који се спрема да испадне, у другој (Принцезина медаља) мобилни телефон који још нема.

„Реч је о правој, савременој принцези, којој је тата истински краљ, а мама краљица. Она је пак толико обично дете да се може закључити само једно: сва деца су принчеви и принцезе и сва до једног морају да науче своја права, али и обавезе – од тога да стекну одговорност за своје поступке до тога да поспреме за собом и слично. Та важна сазнања сви морају да стекну и сви морају да се помуче мало, па макар били рођени и с титулама. Ту нема изузетака. Моја принцеза Софија управо учи да не упада другима у реч, иако је поприлично причљива, да не претерује с видео-игрицама, да не јауче кад разбије колено, да се постиди кад изда пријатеља, макар то био и мачак, да се не плаши поласка у школу.” О томе говоре ове приче, поручује Весна Алексић.

У најновијој књизи Принцезино извињење Софија учи да буде одговорна према својим кућним љубимцима, мачкама.

„То није она врста одговорности која подразумева да је довољно само неког нахранити, напојити и ставити на свилене јастуке. У питању је одговорност у љубави, оно што и Егзипери дефинише припитомљавањем лисице. Када си неког припитомио, мораш бринути и о његовим осећањима”, истиче ауторка.

У четвртој причи, која ће ускоро бити објављена, сазнаћемо око чега све деца стрепе када је у питању полазак у школу и како је једна занимљива тетка помогла Софији да се ослободи тог страха.

Едиција Принцеза Софија намењена је читаоцима почетницима и, сходно томе, дизајнерско и техничко обликовање прилагођено је потребама оних који тек овладавају овом вештином – у књигама су заступљени већи фонт и проред како би се деци олакшало читање. Књиге о принцези Софији илустровала је Бојана Стојановић, која је прошле године за прве две књиге из ове едиције добила Награду за најлепшу дечју књигу на Међународном београдском сајму књига.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама