Solarijume zabraniti potpuno, a ne samo deci – čak 76% raka kože uzrokovano je odlaskom u solarijum!

27 oktobra, 2022

Udruženje pacijenata obolelih od tražiće od nove ministarke zdravlja profesorke dr Danice Grujičić da se upotreba solarijuma u Srbiji zabrani za sve građane, piše Politika. Trenutno ova zabrana važi za mlađe od 18 godina, a punoletni pre odlaska u solarijum moraju da potpišu pristanak gde se navodi da su svesni rizika. U većini slučajeva ova pravila se ne poštuju, pa i nije retkost da solarijum posećuju devojčice od 16, 17 godina, a potpis će vam retko gde tražiti.

Dermatovenerolog dr Željko Mijušković objasnio je juče na konferenciji za medije da je u 76 odsto slučajeva kod mlađih od 29 godina upravo sunčanje u solarijumu odgovorno za nastanak najopasnijeg raka kože.

– Ali ne zaboravimo da je i izlaganje kože suncu opasno, jer kada koža pocrveni ili pocrni – to je znak da je oštećena – dodao je Mijušković.

Katarina Čočović, članica Izvršnog odbora udruženja, naglasila je da je ona platila skupu cenu korišćenja solarijuma jer je dobila melanom, a samo je želela – da pripremi kožu za sunčanje.

– Mislila sam da solarijumi služe kao neka prevencija, da bi se koža pripremila za odlazak na more. Sada na svake tri nedelje idem u Institut za onkologiju i radiologiju na terapije. Imala sam metastaze na udaljenim organima i na sreću bila sam jedan od pet pacijenata koji smo dobili doniranu modernu terapiju – istakla je Čočovićeva.

Vesna Vuković, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže da su se pacijenti pre nego što je RFZO pre šest, sedam godina stavio moderne lekove na pozitivnu listu u dobroj meri osećali otpisanim, a da je pojava novih lekova znatno je uticala na pacijente da se što pre jave lekaru i započnu lečenje, a doktorima da sprovode edukativne kampanje o štetnosti sunca i važnosti preventivnih pregleda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama