Шпанска школа учи дечаке кућним пословима: Одржавање реда у кући је заједнички задатак

5 августа, 2019

На тим часовима, дечаци ће учити да пеглају, шију, кувају и обављају друге кућне послове, као што су поправке водовода и струје, мајсторисање око зидања и столарије.


Пеглање, шивење, кување – већина људи учи ове вештине код куће, а не у школи. А могуће је и другачије – рецимо кад школа уврсти домаћинство у списак додатних предмета, како би показала својим ученицима – посебно дечацима – значај родне равноправности и победила владајуће стереотипе везане за обављање кућних послова.

Шпанска школа Монтекастело управо томе учи своје ученике. Њихов мото је: Равноправност се види на делу.

Фемина се заинтересовала за ову иницијативу и одлучила да о томе обавести што више људи, како би друге образовне институције и деца могли да нешто науче из овог искуства.

Кућни послови нису везани за пол

Године 2018. школа у граду Виго објавила је да ће у списак школских предмета укључити домаћинство. На тим часовима, дечаци ће учити да пеглају, шију, кувају и обављају друге кућне послове, као што су поправке водовода и струје, мајсторисање око зидања и столарије.

Наставници и родитељи сарађују и усмеравају ученике. Часове воде наставници волонтери, као и очеви неких ученика.

Ред у кући је заједнички задатак“

Габријел Браво, координатор школе, овако је у интервјуу за новине објаснио увођење новог предмета: „За наше ученике је корисно да науче како да обављају овакве задатке, да би се припремили за будући породични живот.

Тиме што ће од самог почетка бити укључени у кућне послове, схватиће да је одржавање реда у кући заједнички задатак. Спремање куће, прање судова и пеглање није само женски посао.

То ће им помоћи да постану одговорнији и науче како да се понашају у сопственој породици.”

Постизање родне равноправности

Ова идеја је настала када је школска управа тражила начине да промовише родну равноправност међу ученицима. Након дискусије, пројекат је представљен родитељима и самим ученицима.

Родитељи нису имали ништа против новог предмета, али неки ученици су се осећали непријатно кад су чули за шивење и пеглање.

Рушење стереотипа

Међутим, кад су почели да похађају наставу, све сумње су нестале. Ученици су увидели да се све учи постепено и да су то врло једноставне ствари, које могу да раде и мушкарци и жене.

Животне лекције које се не заборављају

“Неки ученицу су први пут у рукама држали пеглу. Настава је била забавна, али поучна. Били смо изненађени, а родитељи задовољни” – рекао је Браво у свом интервјуу.

Какво је ваше мишљење о овој иницијативи? Можда знате школу у којој постоје такви часови?

Извор:  Uspešna žena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама