Specifičnosti rada u kombinovanom odeljenju

31 januara, 2014

Rad u kombinovanom odeljenju se izvodi po istim didaktičkim principima i istim nastavnim metodama kao i rad u odeljenju koje čini samo jedan razred. Ali, za razliku od rada u odeljenju koji čini jedan razred, istovremeni rad u istoj učionici sa dva razreda ima izvesnih specifičnosti.


Učitelj koji radi istovremeno u odeljenju sa dva razreda obrađuje i dva nastavna programa za isto vreme  za koje učitelj koji radi sa jednim razredom prelazi jedan program.Tako da rad sa dva razreda traži od učitelja više pripremanja i više umešnosti u izvođenju nastave.

Veoma važan elemenat nastavnog rada je izbor sadržaja i raznovrsnog materijala za samostalan rad učenika.To zahteva od učitelja dosta razmišljanja o radu, dosta čitanja i pripremanja.

U radu sa dva razreda  učitelj je prinuđen da u radu koristi više aktivnosti za samostalan rad učenika; to znači, da dok sa jednim razredom radi neposredno, on ostale učenike mora zaposliti samostalnim radom.

Opet, da se samostalni rad ne bi pretvorio u sredstvo za održavanje reda i mira, da ne bi služio za to da se njime samo ispuni vreme, nego da bi stvarno odgovarao svojoj pedagoškoj nameni, on se nikako ne sme svesti na šablonski, dosadni rad. On mora biti raznovrstan, interesantan, i treba da sadrži poneki problem koji se može rešiti samo razmišljanjem, samostalnim naporom.
Da bi aktivnost za samostalni rad odgovarala svojoj nameni,učitelj je pažljivo odabira za svaki razred i za svaki čas.

Takođe ,u organizaciji rada sa dva razreda naročito je važno osmišljeno rasporediti vreme i valjano ga iskoristiti.

Učitelj treba naizmenično da radi u toku istog časa sa oba razreda koji čine jedno odeljenje; jedan deo časa će raditi sa jednim razredom, za to vreme će učenici drugog razreda raditi nešto samostalno. U drugom delu nastavnik zadaje zadatak za samostalni rad u razredu s kojim je do tada neposredno radio, i prelazi na razred koji je u prvom delu časa imao samostalni rad, proverava kako su obavili samostalni rad, a zatim obrađuje novo ili utvrđuje staro gradivo, već prema tome šta je svojim planom predvideo za taj čas.Pri kraju časa zadaje domaći zadatak ovom razredu ,i ukoliko to vreme dozvoljava, proverava samostalni rad drugog razreda, a ako nema vremena, onda to čini na sledećem casu pre nego sto s njima počne neposredni rad, ili učenicke radove pregleda posle nastave.

Naravno,koliko će vremena pojedini razredi raditi samostalno,zavisi od vise faktora.Na prvom mestu zavisi od zadatka koji učitelj zeli da ostvari na pojedinim časovima, a zatim i od obimnosti i tezine gradiva koje treba na času savladati, bilo da se radi o obradi novog ili utvrđivanju starog gradiva.

Najzad, posebnu pažnju učitelj posvećuje izradi rasporeda časova,koji učeniku omogućava nesmetani samostalni rad na časovima iz pojedinih predmeta, a sa druge strane se, opet, izvesni časovi iz pojedinih predmeta izvode zajedno,sto je i poželjno i korisno za same učenike.

Vodeći računa o svim ovim stvarima, nasi učitelji su uvek na dobrom putu kako bi učenici solidno usvojili nastavne sadržaje, i na taj način napravili najpouzdaniju osnovu za sticanje prave slike o dečjem napredovanju. Kao najpouzdaniji kriterijum da li su i koliko učenici shvatili gradivo služi i to s kakvom ga sigurnošću i lakoćom primenjuju u praksi. Naposletku, kvalitet znanja, veština, i navika se ogleda i u tome koliko su trajni.

Slavica Erdeljanović
OŠ “Sveti Sava”
Mladenovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Specifičnosti rada u kombinovanom odeljenju"

  1. Gordana kaže:

    Postovani,mnogo mi znaci sve sto procitam a vi predstavite.To je riznica korisnih saveta i ideja,hvala vam puno…Zahvaljujem se koleginici za clanak ,,rad u kombinovanom odeljenju”.Govorila je o dva razreda u ucionici,a kad je cetiri razreda?Imate li nekih ovako konkretnih metodickih savetaHvala vam puno na svemu,divni ste,nastavite tako…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama