Спорни приручник о сексуалној едукацији деце на доради

Спорни приручник о сексуалној едукацији деце на доради, ево шта све МИНИСТАРСТВО ТРАЖИ ДА СЕ ПРОМЕНИ

Након што су образовани пакети из којих деца у вртићима и школама треба да уче о томе шта је сексулано насиље и како да се од тога заштите, изазавали огромну осуду јавности, Министарство просвете одлучило је да се они коригују и прилагоде узрасту деце, култури и нашој традицији.
Лекција за основце и средњошколце
Група за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете препоручила је вртићима, основним и средњим школама коришћење образовних пакета за учење о сексуалном насиљу над децом.
Ауторка оба пакета је др Љиљана Богавац из Инцест траума центра, а Министарство је образовним установама проследило и Стручно упутство за њихову примену.
Приручником за вртиће, између осталог, предвиђа се да деца од три до седам година уче о томе који су интимни делови тела, пријатни и непријатни додири, али и поручује да породица није сигурно место. Старији ђаци добили су и „лекције“ које се не тичу само сексуалног насиља – попут тога шта је француски пољубац, женски кондом, орални секс.
Бура у јавности коју су изазвали образовни пакети за учење о теми сексуалног насиља над децом у вртићима и школама и даље се не стишава – пођеднако су гласни заговорници тезе да је садржај потпуно непримерен узрасту којем је намењен, као и они који тврде да је од изузетног значаја говорити о теми сексуалног насиља управо у образовно-васпитном систему.
У мору коментара које је је изазвао садржај ових приручника, као добри се издвајају сама иницијатива да се о сексу и сексуалном насиљу говори, затим развијање толеранције, едукација ђака, смањење сексуалног насиља над децом.
С друге стране, споран је сам садржај, за који се тврди да није прилагођен узрасту, терминологија која се користи, недостатак консултовања шире јавности, али и отежана примена, односно да ли су васпитачи и наставници довољно едуковани да на прави начин представе ова упутства деци. Такође, отворено је и питање да ли се вредносно слажу да предају оно што је написано.
Из пакета намењеном деци вртићког узраста
О приручницима се данас огласила и Унија синдиката просветних радника Србије, која сматра да је „увођење сексуалног васпитања под видом борбе против сексуалног насиља, непримерен поступак Министарства просвете, науке и технолошког развоја које неће наићи на добар пријем у школама“.
– Тражимо хитно уклањање образовних пакета из нашег школског система и захтевамо да се о овоме поведе озбиљна јавна расправа у коју ће бити укључени, како синдикати и Национални просветни савет, тако и појединци који се овом темом баве – саопштење је УСПРС, које додаје да у образовним установама ради преко сто хиљада људи, те има капацитета за промене.
Ипак, Министарство остаје при томе да су ови приручници од великог значаја.
– Нажалост, сведоци смо разних облика насиља над децом, инцеста, педофилије, све већег броја малолетничких трудноћа, прекида трудноћа са трајним последицама. Стога, када говоримо о образовним пакетима, морамо имати у виду важност њиховог циља, а то је превенција и заштита деце од насиља – кажу из Министарства просвете.
Kако они објашњавају, ови пакети представљају предлог помоћног материјала за рад наставника и васпитача.
– Реч је о материјалима који су присутни у европским образовним системима и утемељени су у све оно што је Србија потврдила потписивањем Kонвенције Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања деце, и што је преузела као обавезу на основу одредби „Ланзарот“ конвенције – додаје се из Министарства.
Ипак, како они додају, након анализе материјала од стране стручних служби Министарства, донет је закључак да се они коригују, а затим проследе школама као помоћно средство прирпеме за рад са децом.
Милица Рашић
Извор: Блиц