Србија као будућа суперзвезда светског образовања

20 јануара, 2017

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је данас да се Србија, у тексту који је објављен на званичном сајту Светског форума у Давосу, нашла међу седам земаља које би могле постати суперзвезде светског образовања.

Осим за Србију, Светски економски форум исту прогнозу има и за Аргентину, Тајланд, Чиле, Турску, Иран и Колумбију. Са тачке гледишта високог образовања, те земље чине групу TACTICKS и могле би да превазиђу земље BRICS (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), цитира Министарство део текста.
Та прогноза заснива се пре свега на чињеници да је реч о земљама, које иако имају БДП мањи од 15 милиона долара имају бар половину младог становништва укључену у високо образовање, истовремено од 2004. до 2010. године учешће тог становништва у образовању у овим земљама је порасло за пет или више одсто.
Још један разлог за ову прогнозу је и чињеница да је у број објављених научних истраживања порастао за више од 3.000 годишње, а свака од ових земаља има бар један универзитет на листи најбољих универзитета форума.
На основу свих података Светски економски форум констатује да у Србији и осталим земљама на листи, расте универзитетска заједница и да, истовремено, има више шанси да се шири, наводи Министарство, преноси Фонет.
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Србија као будућа суперзвезда светског образовања

 1. ema каже:

  Kako je to moguce sa ovako lenjim nastavnicima skucenih shvatanja? Ne rade nista, poklanjaju ocene, diktiraju i nasilno razgovaraju sa decom i roditeljima. Los su uzor ucenicima, posebno ucenicama…msm, vecina ima tu rakunsku psihologiju i izgled….
  Gde stigosmo ljudi, a gde cemo tek zavrsiti….

  1. Tina каже:

   A šta da očekujemo od dece kad roditelji imaju ovakav stav prema nastavnicima(možda i nisi roditelj).Jesi li za dogovor,saradnju,predloži metod ocenjivanja,poseti 1čas ili se ne mešaj u tuđi poso(da li radiš?koliko imaš “pametnih predloga” kako da radiš?).Zbog ovakvih mišljenja rušimo ugled države,naroda,obrazovanja. “svetu se ne može ugoditi”-ocena5ne,ocena2zašto?Da li pišeš recepte kad odeš kod lekara?Da li podižeš u banci iznos koji nemaš na računu?NE-ali komentarišeš rad nastavnika.

   1. ema каже:

    Sarkazam, koleginice, cinizam, vapaj, ocaj….

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама