Srbijanka Stanković – Tražimo se i rastemo „I tako u beskrajno“

8 juna, 2022

Druga knjiga književnice Srbijanke Stanković „I tako u beskrajno“ govori o ženi, devojčici, o odrastanju i dušama koje putuju kroz svakodnevicu. Svesne ili nesvesne života koji žive, junakinje ove knjige će vas probuditi, zabrinuti, dirnuti, naljutiti, a onda ćete se zapitati: a kako se ja to od njih razlikujem?

i-tako-u-beskrajno (7)

Foto: Danijel Milojković

Kolumnistkinja Zelene učionice Srbijanka Stanković objavila je svoju drugu knjigu, a prvu knjigu priča. Nakon nagrađene drame „Ana je čekala“, okrenula se proznom izrazu i formi kratke priče. „I tako u beskrajno“ je više od zbirke priča, to je na izvestan način antologija savremenih bajki – nalik na Andersenove. Junakinje prolaze kroz lične drame, rastu, menjaju se, bore se i posustaju, veruju da postoji (samo)ostvarenje, a opet nema uvek garancije da će (do)živeti srećan kraj.

U pričama iz savremenog doba srešćete i tinejdžerku i majku, baku, sestru, možda komšinicu ili učiteljicu na koju ste davno zaboravili. Poigravajući se sa motivima ljubavi, porodične sreće, Srbijanka predstavlja ženu kao nežnu i snažnu, u isto vreme spremnu da se bori ali i željnu da neko umesto nje donese razrešenje.

srbijanka-stanković-i-tako-u-beskrajno

Foto: Danijel Milojković

Nakon čitanja svake priče nameću se pitanja: da li je neosmišljenost života posledica dodvoravanja tuđim htenjima i sopstvene slabosti da se odupremo modricama iz detinjstva?

Ova knjiga dotiče mnoge teme savremenog društva koje se tiču položaja žene u društvu, uloga koje ona ima (majka, ćerka, supruga, radnica), onoga što se od nje očekuje, ali i nasilja nad ženama i njegovog najtežeg oblika – femicida.

Priče Srbijanke Stanković, kao i kod njenog prezimenjaka, našeg najvećeg pripovedača sa juga Srbije, Bore Stankovića, u sebi sažimaju susret dva sveta: jednog tradicionalnog, sa folklornim shvatanjima, i drugog, novog koji je na vreme stigao na Balkan, ali ga Balkan nije prepoznao na vreme,  u kojem žena, rastrzana između zahteva društva i okoline i želje da živi punim plućima, da bude pre svega uvažena kao biće, ne može da postigne empancipaciju niti da ostvari svoj savršen život.  – književni kritičar Milica Milenković

Da li je život istinski takav kakav nam je dat ili „onakav kakav ga sebi napišeš“, pročitajte u knjizi „I tako u beskrajno“. Svoj primerak možete poručiti na zvaničnom portalu autorke Ja sam Aska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama