Срећне маме не раде ове ствари

1 августа, 2016

1. Срећне маме не маре много за то шта други мисле о њима. Увек ће бити неко коме се неће допадати храна којом храните своје дете, ко ће вам замерати зато што нисте довољно строге или зато што сте превише строге, зато што ваша деца галаме у аутобусу, зато што нисте довољно смршале после порођаја, зато што сте предуго или прекратко дојиле дете или зато што раздељак терате на погрешну страну… према њиховом мишљењу. Свету се не може угодити, а ако им будете поверовали, никада нећете видети праву себе, прелепу особу и доброг родитеља својој деци, каква јесте.
2. Срећне маме не мере своју успешност уредношћу своје куће. Свекрва ми је једном рекла да је једина ствар због које не бих смела да вичем на своју децу цртање и шарање по зидовима, на шта сам јој ја самоуверено одговорила: “Ма не, неће моја деца то радити, ми ћемо им лепо објаснити да се то не ради”. Али, знате шта, деца то раде по зидовима. Зидови и подови су, заправо, најбоље место за развијање креативности. Некад и фотеље, на пример ако имају светлије цветиће, е онда се ти цветићи морају обојити, знате. Да ли сам успешнија када ми је кућа цакум-пакум а деца посрамљена и спутана или кад им се и сама придружим и охрабрим их у стваралачком процесу?
3. Срећне маме нису жртве. Свака од нас познаје бар по једну маму-жртву, маму која све ради због своје породице, деце, мужа, која на себе заборавља намерно и своје потребе увек ставља на последње место, маму која је заборавила да је икада имала своје потребе. Некад и маме које нису жртве заборављају на себе несвесно, прилагођавајући се ситуацији, детету које је болесно, супругу који је уморан, роковима на послу. Срећна мама се сети да мора да се бори за себе и граби прву прилику да стави маску на лице и са ставом каже свима у кући да је не узнемиравају. Или да изађу мало да прошетају, још боље. У ствари, може мама са другарицом у бископ, најбоље. Позитиван став води ка срећи.
 
4. Срећна мама не жури непрестано и не осећа кривицу. Признајте, када пролазите кроз кућу, ви сте као талас који у једном налету доведе максималан број ствари у ред: на путу из дневне до дечје собе, ви покупите чарапе, баците папириће који се вуку по столу, склоните кључеве са телевизора и вратите ношу на место, а док се враћате покупите веш, ставите га у корпу, склоните шољу са стола, ставите је у судоперу и изађете најзад на терасу да залијете цвеће. Кад све то заврши, срећна мама седне на терасу да чита књигу. И не осећа се кривом због оне шоље у судопери која још увек није опрана.
 
5. Срећне маме не говоре лоше о другим мамама. Када говоримо лоше ствари о људима, ми осуђујемо, љутимо се и мрштимо, окружујемо се негативном енергијом коју шаљемо и другима и тако умањујемо оно добро у себи. Када оговарамо нисмо срећни. За оговарање нема оправдања.
 
6. Срећне маме не преиспитују превише своје одлуке и изборе. Недавно сам упоредила свој живот са књигом за децу у којој можеш да бираш поступке за своје јунаке и тако им одлучујеш судбину. Волела сам да се враћам по милион пута, мењам њихове животе и размишљам о томе шта ће се даље дешавати. Нажалост, не успевам то да урадим са сопственим животом; нема повратка, нема преиспитивања ни жаљења. То је бесмислено исто као и размишљање о томе да ли је требало можда да купим сладолед од ваниле, а не од чоколаде. Такво размишљање је чисто губљење времена. Донеси одлуку, настави даље и не осврћи се. Чоколада је ионако слађа.
 
7. Срећне маме не заборављају на себе. Када сте последњи пут узеле омиљену књигу у руке а да нисте непрестано гледале на сат, у страху да не закасните са завршавањем следеће обавезе? Када сте последњи пут напуниле каду и пустиле да се вода охлади док сте ви још у њој? Шта сте ви још осим што сте мама? Маме које дозволе да мајчинство прогута све оно што су оне биле и што су желеле да постану, маме које су имале снове које је мајчинство угушило, долазе у опасност да презру мајчинство. То што смо маме учи нас стварима које никада не бисмо научиле да нисмо маме, даје нам ветар у леђа и храброст. То што смо маме даје нам снагу да испунимо оне само наше снове.
 
8. Срећне маме не очекују савршене викенде. Ако под савршеним викендом подразумевате излете у природу без дреке, огуљеног колена, уједа комарца, неслагања са партнером, размишљања о неплаћеним рачунима или гомиле прљавог посуђа, онда сте ви и ваша породица чудо природе и друштва. Срећа долази када пригрлите стваран живот и све што он носи са собом. Хватајте се за оне кратке тренутке савршенства. Сигурна сам да их се можете сетити макар пет ако претресете само данашњи дан.
 
9. Срећне маме не живе у жаљењу и кривици. Ок, некада ћете препећи колаче, викаћете на децу иако сте обећали себи да никад нећете, заборавићете да платите рачун за интернет на време или ћете заборавити да однесете бојице у вртић иако вам је васпитачица нагласила да ће ваше дете заједно са другом децом цртати јако важне ствари данас. Не, нисте лоша мајка због тога. Ви сте дивна мама и људско биће и то што сте заборавили да урадите неће оставити ама баш никакве последице.
 
10. Срећне маме не иду из битке у битку. Оне бирају своје битке. Ако ваше дете жели данас само да се обуче, притом окрене наглавачке сву гардеробу у свом ормару и обуче мајицу наопако, знате шта, то није материјал за битку. Постоје ситуације и тренуци који су заиста одлучујући у васпитавању и одгоју наше деце, али овај није такав. Кад само бира комбинацију, дете учи о бојама, о комбиновању, о томе шта му се допада, развија свој стил. Ова ситуација даје простор да се смејете заједно и приредите маскенбал. Зашто да не? Деца ће нам брзо одрасти, а и ми заједно с њима.
Срећна мама помаже другим мамама. Све више наших пријатељица и колегиница постају маме и све су подједнако уплашене и уздрхтале пред новим животом као што смо и ми биле пре пар година. Ми сада више не дрхтимо због оједа, ницања зуба и проходавања, али и те како размишљамо о догађајима у вртићу, о утицају вршњака, о избору школе за наше најмилије. Подржите нове маме, проследите гардеробу из које су ваша деца израсла, охрабрите их и уверите да ниједна друга мама не би то умела тако да уради за њихово дете; позовите их на кафу, на заједничку шетњу парком; пријавите насиље уколико знате да га има; уколико мама има неки проблем, а ви знате праву особу за решавање тог проблема, упутите је на њу. Ми маме имамо наше породице, наше луке мира, сигурности и љубави, али имамо и једне друге да се подржавамо и будемо ту једна за другу. Искористимо сваку шансу за то.
 
Извор: centarzamame.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама