Средњошколци ће се ове године уписивати електронски

25 јуна, 2020

Портал еУправа ускоро ће омогућити и електронски упис неких ђака, не свих, у средње школе широм Србије.

У среду и четвртак, 8. и 9. јула 2020. године, на Порталу еУправа биће доступна нова услуга Електронски упис – еУпис у средњу школу.

Ова нова услуга ће бити омогућена за све редовне школе и гимназије осим музичких, балетских, специјалних и приватних школа.

“По први пут ове године упис у средњу школу ће бити доступан потпуно електронски – од подношења пријаве за упис до нотификације да је упис комплетиран, тако да ученици и њихови родитељи или други законски заступници не треба да долазе у школу ради уписивања. Могућност уписа ученика директно у школи постојаће и ове године, али је препорука да се упис одради онлајн преко Портала еУправа”, изјавио је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Школе ће, по пријему пријаве, коју је родитељ попунио на Порталу еУправа, по службеној дужности прибавити податке о ученику из:

  • матичне књиге рођених
  • евиденције пребивалишта
  • информацију из здравственог система о обављеном лекарском прегледу и податке о претходно завршеном образовању.

На тој бази би ученик и био распоређен у ту средњу школу. Такође, на основу тих података и података, које је родитељ попунио у пријави, овлашћено лице школе ће завршити упис, без потребе да родитељ долази у школу.

Дакле, потребно је само да родитељ има креиран налог на Порталу еУправа како би могао да покрене услугу еУпис у средњу школу. Због тога сви родитељи (или други законски заступници), који имају децу за упис у средњу школу треба да провере своје налоге на Порталу еУправа. Уколико их немају, потребно је да их креирају, како би 8. и 9. јуна 2020. године електронски уписали своје дете у средњу школу у којој је распоређено.

Што се тиче музичких, балетских и специјалних школа, упис се врши 29. јуна 2020, за шта је потребно да се родитељи обрате тим школама, како би се информисали о посебним условима уписа. И ове школе ће у позадини користити електронски систем за упис, тако да ни овим родитељима такође неће бити тражени на увид папирни документи, али ће присуство родитеља и/или ученика бити потребно.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Средњошколци ће се ове године уписивати електронски"

  1. Danijel cerimovic каже:

    Zeleo bih da izvrsim upis deteta

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама